Per salivar

Most Festival, All Those Food Market, Setmana de la Malvasia de Sitges... Aquesta és l’agenda ‘gastro’ del novembre

  • El mes el novembre és pròdig en cites gastronòmiques de tot tipus i de tota condició. Aquí seleccionem les més interessants

Most Festival, All Those Food Market, Setmana de la Malvasia de Sitges... Aquesta és l’agenda ‘gastro’ del novembre

Silvia Gil Roldán

4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Diuen que el novembre és un mes gris, avorrit. No és així en el cas de la gastronomia, perquè és pròdig en cites gastronòmiques de tot tipus i de tota condició. Aquí en tens unes quantes, les que ens han semblat més apetitoses.

Most Festival (Vilafranca del Penedès, del 3 al 13 de novembre)

El Festival Internacional de Cine del Vi, que tindrà lloc del 3 al 13 de novembre al Penedès i del 23 al 27 al Priorat, ha seleccionat 39 treballs procedents de 9 països. Un 56% dels títols seran espanyols (el 31%, catalans), i un 44%, internacionals. El metratge total, 1.216 minuts, serà un 35% superior respecte al del 2021. Les obres que es projecten aquesta edició reivindiquen més que mai el paper de la dona en món del vi d’ahir, d’avui i de sempre. I ho fa a través de 13 treballs dirigits per dones (més de la meitat dels documentals presentats) i amb fins a sis audiovisuals que posen el focus central del discurs en la figura de la dona. Altres temàtiques destacades que ressonaran a les sales del Most 2022 són el conflicte, la memòria històrica i les noves tendències respectuoses amb la terra i conscients de l’emergència climàtica.


BCN a les Altures (del 4 al 6 de novembre)

La 24a edició de BCN a les Altures tindrà lloc a la Torre Bellesguard, un dels edificis més desconeguts de Gaudí. En aquesta trobada es donen cita la gastronomia, la moda i la música al voltant d’aquesta obra modernista. Allà hi podràs trobar delícies gastronòmiques de diversos ‘food trucks’, peces originals de marques locals, artesans i música en directe a les més de 70 parades habilitats.


All Those Food Market (Barcelona, 5 i 6 de novembre)

El Teatre Nacional de Catalunya (plaça de les Arts, 1) tornarà a acollir el festival All Those Food Market, que reuneix en un mateix lloc les propostes gastronòmiques locals més punteres i els projectes artesans més atractius, com els gelats de DelaCrem, els dolços creatius de Takashi Ochiai Pastisseria, l’oli d’oliva verge extra d’Oli Fontclara, les espècies i condiments de Specials, les pizzes de massa mare de Can Pizza, els arrossos de Família Nuri, les brases de Gresca, els plats indis de Casa Masala, els ‘panini’ italians de Wallò... Els tallers gastronòmics seran un dels punts forts del festival, amb propostes com aprendre a preparar rebosteria saludable i elaborar ‘kimchi’ i xucrut. Hi haurà música en directe i zona de joc i relax per a les criatures i les seves famílies en col·laboració.


Gastronomic Forum Barcelona (Barcelona, del 7 al 9 de novembre)

La pròxima edició de Gastronomic Forum Barcelona, que se celebrarà al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà gairebé 300 empreses expositores. La cita gastronòmica més rellevant de la tardor per al sector inclourà un centenar de cuiners, molts d’ells multiestrellats, i experts de 15 països sota el lema ‘Darrere de la cuina’. Un dels blocs estarà dedicat al poder transformador de la cuina, en què la xef i activista turca Ebru Baybara, fundadora del restaurant Cercis Murat Mansion (Mardin, Turquia), i els cuiners Lara Martín (Mina, Bilbao, una estrella Michelin), Diego Valdivieso (Cascanueces, Bilbao) i Ekaitz Apraiz (Tunateca), i membres de la Bisubi Fundazioa (Biscaia), exposaran les seves iniciatives sostenibles per oferir una cuina de qualitat més assequible. També acollirà l’entrega de diversos premis gastronòmics com el We’re Smart Green Awards, que reconeix els millors restaurants del món especialitzats en fruites i verdures; el The Best Dessert (dia 7), que premiarà el millor plat dolç; l’InnoForum (dia 7); el que distingirà el Millor Panettone Artesà d’Espanya 2022 (dia 8); el Foodture Innovació Sostenible (dia 8); el Josep Mercader (dia 8) i el Cuiner (dia 9).


Science & Cooking World Congress (Barcelona, del 7 al 9 de novembre)

L’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) acollirà el Science & Cooking World Congress, l’únic congrés internacional en què ciència i gastronomia s’uneixen per reflexionar sobre el present i el futur del sector en clau de formació, sostenibilitat i salut. Sota el lema ‘Ingredients, tradició i innovació’, el congrés busca consolidar aquests tres pilars en tres vessants: l’acadèmic, el gastronòmic i el social, sempre sota el discurs de la formació, la sostenibilitat i la salut. Aquesta nova edició inclourà 23 delegacions i ponències a l’Aula Magna i al Paranimf, que es retransmetran en ‘streaming’; trobades de Personal Meeting; tallers; taules rodones de debat, i una zona de ‘brunch’ amb tallers dels diferents perfils de l’edició. Jordi Cruz entregarà el premi Sferic Award a Ana Rôs i tancarà el congrés el xef i reboster Jordi Roca.


Setmana de la Malvasia de Sitges (Sitges, del 10 al 20 de novembre)

Notícies relacionades

La Setmana de la Malvasia de Sitges ofereix una infinitat d’activitats al voltant d’aquest raïm icònic, com tastos maridats amb música clàssica o amb tallers de perfumeria, o la possibilitat d’acudir a La Malvaseria, el bar de vins del Centre d’Interpretació de la Malvasia, un espai a l’aire lliure on pots prendre més de 50 vins d’aquesta varietat sota una figuera i amb el consell dels cellerers.


Festa del Vi Novell (12 de novembre)

Celler Masroig (passeig de l’Arbre, 3, el Masroig, Tarragona) obrirà les seves portes a les 20.00 hores i a partir de les 21.00 començarà la festa amb el pregó i l’ompliment de la barrica amb els padrins d’aquest any: el grup musical Ginestà. Després de la cerimònia d’inauguració del Vi Novelll 2022, començarà el concert de Ginestà. Durant la nit, els assistents podran disfrutar, a més dels tastos de vi novell, del primer oli de la nova collita i d’una proposta de tapes gastronòmiques de proximitat. Després del concert, la festa continuarà amb Oui Oui Castellar, que acabaran de posar el punt musical a la trobada.