Saló de la Xocolata a París
El català Lluc Crusellas aspira a convertir-se en el millor xocolater del món
El jove pastisser de Vic, que representa Espanya en el Word Chocolate Masters de París, pot ser el primer espanyol que aconsegueix aquest prestigiós guardó
¿Un català serà el pròxim millor xocolater del món? És l’objectiu de Lluc Crusellas, de 27 anys, un jove pastisser de Vic que representa Espanya en el World Chocolate Masters. La vuitena edició d’aquest prestigiós certamen se celebra entre aquest dissabte i dilluns a París, sota el marc del Saló de la Xocolata, organitzat al sud-oest de la capital francesa. Els representants de 18 països competeixen en aquest torneig, que se celebra una vegada cada tres anys.
Crusellas, cap de pastisseria del grup PaVic i al capdavant d’El Carme Pastisseria de Vic, aspira a convertir-se en el primer espanyol que aconsegueix la distinció del millor xocolater del món. «Presentem un producte que s’identifica amb les tendències actuals de la pastisseria. És una pastisseria més orgànica i tangible que no busca l’artificial, sinó un producte de proximitat», destaca en una entrevista amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que va concedir aquesta setmana a l’esplanada de la torre Eiffel.
Després d’haver sigut considerat l’any passat com el millor xocolater d’Espanya i haver aconseguit passar a la final del World Chocolate, s’ha preparat gairebé exclusivament per a aquesta competició.
Colors naturals i sabors purs
Colors naturals i sabors pursEl torneig dura tres dies i consta de sis proves. Consisteixen en la preparació d’una escultura de xocolata de tres metres d’altura, una escultura petita d’un màxim de cinc quilos, unes postres, un bombó, un ‘snack’ i un ‘petit four’. «Hem intentat no deixar res per a la improvisació, perquè els imprevistos ja sortiran», assegura Crusellas, que reconeix la «inexperiència» com el seu principal punt feble. Per preparar el certamen s’ha entrenat colze a colze amb Saray Ruiz i Enric Monzonis, dos pastissers reconeguts a Espanya.
«Vull que el jurat identifiqui els meus plats sense la necessitat de llegir el meu nom», destaca el xocolater català, qui reivindica «la naturalesa i la consciència pel medi ambient» com dos dels seus principals valors. La seva estàtua gegant de tres metres d’alt i gairebé 200 quilos de xocolata estarà relacionada amb la naturalesa, tot i que va voler guardar el secret de la forma que tindrà.
«En la pastisseria prioritzo els colors naturals i evito els fluorescents, aquells colors que s’allunyen de la naturalesa. Aposto per sabors purs de màxima qualitat, però també busco un punt distintiu», explica Crusellas. A més, presumeix de la seva aposta pels productes de proximitat, com «un oli de Vilafranca del Penedès» que utilitzarà en el World Chocolate.
Deixeble de Nandu Jubany
Deixeble de Nandu JubanyAquest jove xocolater es va formar en escoles de Barcelona com Espai Sucre i Hoffman. Amb 17 anys, va treballar durant un estiu en la secció de postres del restaurant del xef català Nandu Jubany, amb estrella Michelin. «Ha sigut el meu padrí en la gastronomia i un dels meus principals referents, sobretot per la seva manera de viure la cuina. Afronta amb la mateixa motivació un càtering per a 800 persones al Palau Sant Jordi que una botifarrada a la plaça de Vic», explica.
Notícies relacionadesTambé cita com un dels seus referents el pastisser Ramon Morató, que va escriure ‘Chocolate’, llibre guardonat el 2007 com la millor obra sobre xocolateria en tot el món. Crusellas, si aconsegueix guanyar el World Chocolate, espera compensar un dèficit habitual de la gastronomia espanyola: és reconeguda com una de les millors del món però els seus pastissos no tenen el mateix prestigi.
«Aquest premi resultaria una recompensa per a la pastisseria del país. Per a tots aquells que se senten pastissers i que s’estimen aquest ofici», assegura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els missatges de Feijóo el dia de la dana deixen en evidència Mazón
- "Volíem aprofitar les onades"
- Un poble de Lleó ven més butlletes del Gordo de les que va comprar
- Dues falsedats flagrants
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Obituari Mor Carles Vilarrubí, empresari i exvicepresident del Barça, als 71 anys
- A l’illa de Padar Indonèsia amplia la recerca de l’espanyol i de tres dels seus fills desapareguts després d’un naufragi
- Rússia prossegueix els seus atacs poc abans de la reunió entre Zelenski i Trump a Florida
- Missatges de llum Els Bars Bizum conquereixen Barcelona
- Estat dels embassaments avui, 28 de desembre, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
