Apunta a l’agenda

Mercat de Mercats, Suca i Balla, QuintoTapa... Aquesta és l’agenda ‘gastro’ per a final d’octubre

  • Barcelona i rodalia concentren unes quantes activitats que tot gurmet hauria de tenir en compte. Són aquestes

Mercat de Mercats, Suca i Balla, QuintoTapa... Aquesta és l’agenda ‘gastro’ per a final d’octubre
4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La tardor és un no parar de propostes que et deixaran amb un bon sabor de boca. I aquestes que llegiràs a continuació són realment imprescindibles si ets un gurmet de veritat. Apunta a l’agenda aquestes activitats gastronòmiques que no et pots perdre aquests pròxims dies. Així que obre l’agenda i apunta, apunta.

Mercat de Mercats (Barcelona, del 21 al 23 d’octubre)

La plaça de les Glòries Catalanes acollirà la fira Mercat de Mercats, un aparador dels mercats de la ciutat, on es podran comprar productes frescos com ara fruites i verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, olives, pesca salada, peix i carn. Per facilitar la venda i el consum a la mateixa fira de productes frescos, s’habilitarà un punt amb barbacoes per cuinar en l’acte la compra feta. A la zona de restauració, diversos restaurants oferiran tapes a 3 euros i a 5 euros, i dos menús: un de 10 euros, que inclourà una tapa de 3 euros, una tapa de 5 euros i una beguda o dues aigües; i un menú familiar de 20 euros amb dues tapes de 3 euros, dues tapes de 5 euros i dues begudes. L’oferta es completa amb un espai dedicat a productors i artesans de Catalunya, un altre on la Fundació Espigoladors conscienciarà contra el desaprofitament alimentari i un tercer per a nens, i activitats com tallers, xerrades i ‘show cookings’, concerts de música i una subhasta pública de peix a càrrec de la Confraria de Pescadors de Barcelona.


Suca i balla (Barcelona, 22 d’octubre)

La fira del pà amb tomàquet de Barcleona ocuparà, de 12.00 a 22.00 hores, la llosa de la ronda de Sant Antoni. En la trobada hi participaran diferents productors i distribuïdors del barri de Sant Antoni d’embotits, formatges, pernils, anxoves, truites, cerveses, vins..., entre altres productes que poden acompanyar el pa amb tomàquet. També hi haurà un espai habilitat on cada visitant es podrà fer el seu pa amb tomàquet. La fira comptarà amb una àrea de pícnic, un espai de jocs per a nens i ambientació a càrrec de diferents selectores musicals. També hi haurà una exhibició dels Castellers del Poble-sec i de foc, amb els Trapelles de Sant Antoni.


Fira de la Castanya (Viladrau, 22 i 23 d’octubre)

La Fira de la Castanya tornarà a omplir els carrers de Viladrau amb parades de productes artesans de proximitat i de castanyes fresques i torrats. A més, durant tot el cap de setmana, hi haurà espectacles familiars i participatius, música i cercaviles i degustacions de tapes amb la castanya com a protagonista elaborades per restaurants d’aquest municipi del Montseny.


GastroEbre (Tortosa, del 23 al 25 d’octubre)

Cita professional dedicada a la cuina dolça, la pastisseria i les postres en què gairebé una vintena de professionals passaran pel Pavelló Firal de Remolins per oferir sessions magistrals i ‘showcookings’, que també s’emetran, en directe via ‘streaming’ pel canal de Gastroevents. L’esdeveniment serà un gran aparador de tot el potencial gastronòmic i culinari del territori. Hi assistiran figures rellevants de la cuina dolça, com els pastissers Oriol Balaguer, Miquel Guarro (Hofmann) i Gessamí Caramés; els xefs Fran López (Villa Retiro i Xerta Restaurant) i les germanes Martina, Clara i Carlota Puigvert (Les Cols); entre d’altres.


La Ruta del Paquito (Barcelona, fins al 30 d’octubre)

El Paquito, l’entrepà elaborat amb filet de cuixa de xai que admet moltes versions, celebra la segona edició de la seva ruta i arriba a cocteleries de Barcelona com ara la Paradiso, la Two Schmucks i la Papagayo amb motiu del recent Barcelona Cocktail Experience. Serà present en més de 200 establiments: Bar Yeti, Mirch, Claris 118, Fishology, Contracorrent, Bodega Pasaje, Bodega Montferry, La Mundana, Tapas 24, Cafè del Centre, Bar Alegria, Monocrom, Bar Torpedo...


Festival Parmigiano Reggiano (fins al 30 d’octubre)

Una desena de restaurants de Barcelona rendeixen homenatge al parmigiano reggiano incorporant a les seves cartes plats en què el protagonista serà el formatge italià amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), que compta amb 10 segles d’història i que s’elabora a les províncies italianes de Parma, Reggio de l’Emília, Mòdena, Màntua (a l’est del riu Po) i Bolonya (a l’oest del riu Reno) a base de llet quall i sal, sense additius ni conservants, amb una maduració mínima de 12 mesos. Agreste, Bacaro, La Balmesina, Bodega Bonay, Delacrem, Eroica Caffè, Leccabaffi, My Fucking Restaurant, Ostaia i Tapas 2254 participen en el festival.


QuintoTapa (el Prat de Llobregat, fins al 30 d’octubre)

QuintoTapa, la ruta gastronòmica de referència a l’àrea metropolitana de Barcelona, té com a protagonista el Pota Blava, el primer pollastre amb Indicació Geogràfica Protegida d’Espanya: 24 bars i restaurants del Prat de Llobregat serviran tapes elaborades amb aquesta au tan pròpia de la zona. Costarà 4 euros amb una cervesa, tot i que també es pot disfrutar de les propostes amb vins de la DO Penedès.


Barceloneta Tast (fins al 31 d’octubre)

Notícies relacionades

Res més genuí del barri de la Barceloneta que la bomba, que va néixer en un dels seus restaurants, La Cova Fumada. De l’1 al 30 d’octubre se celebra la segona edició del Barceloneta Tast, aquesta vegada amb aquesta tapa com a protagonista. Es podran assaborir les diferents receptes que proposen els restauradors participants: les més tradicionals, les més picants, les més trencadores, de peix, de carn, vegetarianes i fins i tot de dolços.


Jornades del suquet de peix (Roses, del 21 d’octubre a l’1 de novembre)

Un total de 13 restaurants de Roses tempten al paladar amb menús entre 23 i 50 euros el plat principal dels quals és la seva interpretació particular del suquet de peix: amb rap i gambes; amb calamars, rap, gambes i musclos; amb rap, llobarro i calamar; amb rap, llobarro, lluç, gambes, escamarlans, sípia i calamar... Tots maridats amb els vins de la DO Empordà, a la qual pertany la localitat empordanesa.