Cita al novembre

Gastronomic Forum Barcelona mostra projectes transformadors de l’alta cuina

Gastronomic Forum Barcelona mostra projectes transformadors de l’alta cuina
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

La pròxima edició de Gastronomic Forum Barcelona (GFB), que se celebrarà del 7 al 9 de novembre del 2022 al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà gairebé 300 empreses expositores –entre les quals figuren gegants de la indústria i petits productors– que exposaran la millor oferta per a la restauració i el ‘foodservice’.

Serà la cita gastronòmica més rellevant de la tardor per al sector, i comptarà amb un centenar de cuiners i experts de 15 països sota el lema ‘Darrere la cuina’. Hi participaran xefs multiestrellats com Joan Roca (El Celler de Can Roca), Quique Dacosta (Quique Dacosta), Paco Pérez (Miramar i Enoteca), Alexandre Mazzia (tres estrelles per AM, a Marsella), Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar), Javier i Sergio Torres (Cocina Hermanos Torres) i Nandu Jubany (Can Jubany)...

Iniciatives sostenibles

Un dels blocs estarà dedicat al poder transformador de la cuina, en el qual la xef i activista turca Ebru Baybara, fundadora del restaurant Cercis Murat Mansion (Mardin, Turquia), juntament amb els cuiners Lara Martín (Mina, Bilbao, una estrella Michelin), Diego Valdivieso (Cascanueces, Bilbao), Ekaitz Apraiz (Tunateca), i membres de la Bisubi Fundazioa (Biscaia), exposaran les seves iniciatives sostenibles per oferir una cuina de qualitat més assequible.

En aquesta cita per a professionals de la restauració i l’hosteleria hi haurà una trentena de novetats alineades amb les noves tendències de producció i consum: productes gurmet elaborats amb consciència sostenible i socialment responsables que s’adapten a les necessitats d’un consumidor conscienciat amb el medi ambient i hàbits de vida saludables.

Innovació i ‘revival’ clàssic

Les tendències gastronòmiques basades tant en la innovació com en el ‘revival’ de les receptes clàssiques també tindran un lloc destacat. Castro, Xatruch i Casañas presentaran les seves elaboracions de gastronomia líquida, Jordi Vilà (Alkimia i Al Kostat) i Albert Boronat (Ambassade, Llívia) posaran l’accent en el ressorgiment dels plats clàssics a l’alta cuina. I en el bloc temàtic ‘Artesans de la cuina’ participaran joves cuiners de petits restaurants representatius de la gastronomia de diversos territoris espanyols.

Gastronomic Forum Barcelona serà seu per primera vegada de We’re Smart Green Awards, la gala de lliurament de premis amb què We’re Smart World (WSW), organització de referència mundial de la cuina basada en verdures i fruites, reconeix els millors restaurants del món en aquesta categoria. L’acte comptarà entre els seus convidats amb 60 xefs procedents de 15 països. WSW també organitzarà dues sessions impartides per Rodrigo de la Calle (El Invernadero, Madrid, una estrella Michelin) i Virens (Barcelona), i Emile van der Stark (De Nieuwe Winkel, Nimega, amb dues estrelles).

‘Food design’ i cocteleria

L’Science & Cooking World Congress (SCWC), organitzat per la Universitat de Barcelona (UB), celebrarà una de les seves jornades en aquest espai. Hi intervindran experts del prestigi de l’investigador nord-americà Harold McGee, referent mundial en ciència i cuina, i autor del llibre ‘On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen’; la xef i escriptora italianobrasilera Luciana Bianchi, responsable del projecte Galápagos Foundation; i els cuiners espanyols Ricard Camarena (restaurant Ricard Camarena, dues estrelles) i Víctor Quintillà (Lluerna, Santa Coloma de Gramenet, una estrella) entre d’altres.

També dins de Fòrum Lab, el simposi Foodture –impulsat per Barcelona Centre de Disseny (BcD) i Plat Institute– posarà èmfasi en la projecció del ‘food design’, la cocteleria i l’aprofitament dels residus d’un restaurant. El dissenyador suís Luki Huber –col·laborador de Ferran Adrià a El Bulli–, i el ‘bartender’ Giacomo Giannotti, propietari de la cocteleria Paradiso, que lidera la classificació internacional 50 Best Bars, seran els ponents estrella. Al final de la jornada s’entregaran els Premis Foodture.

Notícies relacionades

La cuina dolça tindrà un paper rellevant al saló que acollirà el concurs Espaisucre The Best Dessert –amb Jordi Burtrón i Ricard Martínez, d’Espaisucre; Rafa Delgado, de Can Jubany, i Oriol Balaguer–; i una nova edició del premi Millor Panettone Artesà d’Espanya 2022, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

Una edició més, repetiran els premis Cuiner, els premis Josep Mercader i els premis InnoForum. Per la seva banda, la revista ‘Cuina’ donarà a conèixer quin és el plat favorit dels catalans, després de la votació dels seus lectors entre els 20 menús de celebració més típics a les llars catalanes.