Gastronomia d’alta volada

Alimentaria 2022: les 10 cites que no us podeu perdre si sou un gurmet

  • La fira compta amb nombroses cites imprescindibles que tenen cuiners de prestigi com a protagonistes. Seleccionem aquesta desena

Alimentaria 2022: les 10 cites que no us podeu perdre si sou un gurmet

Alimentaria

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El dilluns 4 d’abril torna l’Alimentaria, una fira sobre el món de l’alimentació que se celebrarà fins al dijous 7 d’abril i en què no faltarà un espai per a la gastronomia. The Experience Live Gastronomy serà l’escenari de tallers, ponències i demostracions culinàries. La sostenibilitat en el món de la cuina, l’acostament entre xefs i productors del territori i la recuperació de tradicions culinàries seran els eixos temàtics en què participaran més de 30 xefs amb estrella Michelin. Aquí fem una petita selecció que, si sou un gurmet, no us hauríeu de perdre.

1. Raül Balam presenta el seu nou menú al Moments (dilluns, 14.00 hores)

El nou menú del restaurant Moments, distingit amb dues estrelles Michelin, es diu Disset, és temàtic i sostenible. El xef el presenta en primícia a l’Alimentaria. Es tracta d’una proposta molt reflexionada de quilòmetre 0 i que pretén ser l’inici d’una revolució gastronòmica inspirada en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides 2030. Aquesta demostració culinària costa 65 €.


2. Plats zero desaprofitament amb Xavier Pellicer (dilluns, 16.00 hores)

Seguint les pautes d’una economia circular, Xavier Pellicer busca el màxim aprofitament utilitzant tot el producte en diferents plats, mantenint la màxima que regeix la seva professió, que és el respecte absolut pels aliments amb què es treballa. 65 €.


3. El secret d’adobar d’Enrique Valentí (dilluns, 18.15 hores)

Adobar el menjar, una tècnica en perill d’extinció, representa la cuina d’Enrique Valentí, que no la fa servir per amagar els efectes d’un aliment poc fresc, sinó per remarcar els productes i fixar gustos. Ho fa diàriament al seu restaurant Adobo, on proposa una cuina ‘de rereguarda’, tradicional, de cullera, actualitzada, reconeixible i sense complexos. I sempre reblant el clau en el concepte d’adobar, i el xef n'explicarà els secrets en aquesta demostració culinària. 35 €.


4. Postres creatives amb iogurt d’Ada Parellada (dimarts, 10.45 hores)

Ada Parellada (Semproniana) ofereix un taller creatiu en què ensenya dues receptes originals amb la nova varietat de iogurt natural que La Fageda ha elaborat amb motiu del seu 40è aniversari com a protagonista. Gratuït.


5. Tècniques i conceptes de Disfrutar aplicats als fruits secs (dimarts, 11.00 hores)

Els fruits secs són uns dels productes fetitxes de la cuina del Disfrutar, i estan presents en molts dels seus plats. Coneixerem en detall diverses seqüències amb diferents aplicacions, tècniques i textures. 65 €.


6. Cafè, cacau i alguna cosa més, amb Elena Arzak (dimarts, 13.00 hores)

La cuina dels Arzak ha sigut i continua sent un dels centres de l’evolució culinària. Es tracta d’una proposta gastronòmica molt viva en què conflueix la cuina antiga amb la moderna, la mestria de Juan Mari complementada amb l’avantguarda de la seva filla Elena, que a l’Alimentaria explicarà com treu partit del cafè i el cacau. Treballant conjuntament han aconseguit que la innovació, el gust, la cuina d’autor i de mercat estiguin en perfecte equilibri. 65 €.


7. El berenar, segons el xef pastisser de Casa Gerardo (dimarts, 17.30 hores)

Astúries presenta la seva ‘Cuina de paisatge’ (punt de trobada en què s’ajunten el medi natural, el producte i els fogons) de la mà del xef pastisser Alejandro F. Tuero. Dolços plens de virtuosisme amb productes locals i de qualitat, amb aliments que expressen la seva cultura i tradició i que no poden ser entesos al marge del seu entorn. Gratuït.


8. L’horitzó verd i sostenible de Les Cols (dimecres, 10.30 hores)

Les Cols (dues estrelles Michelin) sempre ha sigut un restaurant verd i sostenible perquè les seves xefs, Fina Puigdevall i la seva filla, Martina Puigvert, estan convençudes que així ha de ser. Una de les proves és que alguns dels aperitius i plats han sigut elaborats amb blat de moro i fajol, dues farines ancestrals de varietats autòctones i recuperades de la zona que cultiven al seu hort i que han sigut desenvolupades al centre de R+D que hi ha a prop del restaurant, al centre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ho explicaran tot a l’Alimentaria. 35 €.


9. Del mar: curats, madurats i fermentats, per Albert Raurich (dimecres, 18.00 hores)

Notícies relacionades

Els tractaments de conservació de productes com la curació, la maduració i la fermentació per aconseguir nous gustos són tècniques cada cop més esteses entre els cuiners, tot i que a les cuines asiàtiques són una part fonamental de la cuina tradicional. El xef del Dos Palillos, Dos Pebrots i Tamae ho explicarà a l’Alimentaria. 65 €.


10. Concursos de cuiner de l’any i cambrer de l’any (dimecres, de 10.00 a 18.00 hores)

Molts dels guanyadors del concurs de cuiner de l’any han obtingut una estrella Michelin. Competiran vuit xefs professionals, que per arribar a la gran final de l’Alimentaria han superat quatre rondes. Per la seva banda, en el concurs de cambrer de l’any participen cambrers i personal de sala professionals, que han de superar diferents i exigents proves davant un jurat expert. Gratuït.