Font de proteïnes i minerals

Com netejar musclos

Com netejar musclos

Reuters / François Lenoir

2
Es llegeix en minuts
Pedro G. Cuesta

Els musclos són uns dels mol·luscos més gustosos i un dels aliments més complets, ja que són nutritius i una font de proteïnes, ferro, calci, iode, vitamines i àcids grassos essencials. A més, són fàcils de cuinar.

Però per preparar-los, és important netejar-los adequadament per eliminar qualsevol resta de sorra i brutícia que puguin contenir.

El primer que s’ha de fer per cuinar-los és assegurar-se que són frescos. Això se sap si tenen un aspecte humit i brillant, amb les closques tancades o lleugerament obertes. Si veus alguna closca trencada o oberta de bat a bat, és millor descartar el musclo, ja que pot estar mort i, per tant, no ser segur per menjar.

Notícies relacionades

Després, convé seguir una sèrie de passos:

Remulla els musclos en aigua freda

El primer pas per netejar els musclos és posar-los a remull en aigua freda durant almenys 30 minuts. Això ajuda a fer que els musclos eliminin qualsevol sorra i brutícia que puguin tenir a l’interior. Per ajudar a eliminar la brutícia, es pot afegir una cullerada de sal a l’aigua.

Neteja les closques

Un cop que els musclos han estat en remull durant almenys 30 minuts, convé netejar-ne les closques. Comença raspant les closques amb un raspall de dents suau per eliminar qualsevol brutícia o incrustacions que s’hi puguin haver adherit. Després, esbandeix les closques a sota de l’aigua freda per eliminar-ne qualsevol residu solt.

Desbrossa les barbes

Els musclos tenen petites fibres filamentoses, que popularment es coneixen com a barbes, que els permeten adherir-se a les roques i altres objectes a l’aigua. Abans de cuinar els musclos, és important eliminar aquestes barbes per evitar qualsevol gust sorrenc o brut a la carn. Per fer-ho, agafa una barba i estira-la cap a la frontissa de la closca. Si la barba no surt fàcilment, pots fer servir un ganivet afilat per tallar-la.

Comprova si els musclos estan vius

Abans de cuinar els musclos, és important assegurar-se que estan vius. Si un musclo està mort, no te l’hauries de menjar, ja que pot estar en mal estat i, per tant, no ser segur per al consum. Per comprovar si estan vius, fes-los un cop suau a la closca o toca la closca contra una superfície dura. Si el musclo està viu, hauria de tancar la closca immediatament. Si la closca es manté oberta, és probable que el musclo estigui mort i l’hagis de descartar. També al cuinar-los s’haurien d’obrir si s’han bullit o saltejat vius. Per tant, si el musclo està tancat convé no forçar la closca per obrir-lo i rebutjar-lo.

Descartar els musclos fets malbé

Si es troba algun musclo amb la closca trencada, foradada o amb una olor desagradable, s’ha de descartar, perquè pot estar contaminat o en mal estat.


Submergir els musclos en aigua freda

Després de netejar les closques i retirar les barbes, s’han de submergir els musclos en aigua freda durant uns minuts per eliminar qualsevol residu que hi pugui haver quedat.


Després d’aquests passos, els musclos estan llestos per cuinar-los, cosa que es pot fer de diverses maneres, com arabullits, al vapor, fregits o a la graella.