El millor del millor

La brioixeria està de moda, i ho demostren aquestes 13 parades dolces a Barcelona

Després d’una època de davallada, la brioixeria torna amb força com a tendència ‘foodie’. Aquí recopilem les millors peces artesanals a les quals clavar la dent

El millor croissant artesà de mantega d’Espanya del 2023 el fa Can Carriel (Roda de Ter)

Els 5 locals dolços favorits de Christian Escribà

La brioixeria està de moda, i ho demostren aquestes 13 parades dolces a Barcelona

Lamaga

6
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Les pastes van passar per una època de davallada, quan van ser assenyalades com el més antisaludable. Si bé és cert que la brioixeria no és el més sa ni és dietètica, cal saber diferenciar entre la producció industrial i l’artesanal. Aquesta última destaca per ser més natural, menys ensucrada, amb menys greix i amb menys additius. 

En els últims anys, amb la revolució ‘healthy’ i un creixent interès per una tornada a ‘allò d’abans’, han florit una legió de fleques i ‘delis’ que aposten per una producció artesanal, per l’ús de massa mare i sovint també d’ingredients ecològics, que han beneficiat en qualitat i gust el món de la brioixeria. El cosmopolitisme de Barcelona també ha sigut determinant gràcies al desembarcament d’especialitats de diversos països amb més tradició en dolços d’aquest tipus, que han obert un ventall d’opcions. Tenint en compte tot això, ara gairebé podem dir que la brioixeria està de moda. Però no qualsevol. Aquí repassem les peces que ens han robat el cor. 

Pastes de mantega, el més nou i bo

Pastes de mantega, el més nou i boEn la categoria de vici diví, demanem les pastes de mantega de Jon García, més conegut com a Jon Cake & Wines (Gelabert, 42). Si els seus pastissos de formatge ja tenen molt èxit, ara augurem la mateixa sort (¡o més!) a les seves tremendíssimes pastes de mantega. Aquest dolç típic de Bilbao, inèdit a Barcelona, és una massa volàtil i lleugera d’estil brioix, farcida d’una crema de mantega amb ou dolç i amb una capa de sucre per sobre. Només recordar-ho, se’ns fa la boca aigua. Tastar-los és –ho avisem– rendir-s’hi.


El Turriscao, un ‘it’ de la brioixeria industrial portat al terreny artesanal

El Turriscao, un ‘it’ de la brioixeria industrial portat al terreny artesanalEra una obvietat tan fàcil i necessària i, no obstant, encara no se li havia acudit a ningú explotar un ‘it’ de la brioixeria industrial en versió artesanal. Doncs bé, els de la fleca Turris (Calvet, 7) ho han fet. Acaba d’arribar als seus taulells el Turriscao, un brioix farcit de crema de cacau que ja és un exponent de la cultura pop nacional. Una meravella que alegrarà esmorzars i berenars, i no només dels més petits.


‘Babka’, el que més protagonisme ha guanyat

‘Babka’, el que més protagonisme ha guanyatEl ‘babka’ és potser la peça de brioixeria que més notorietat ha guanyat en els últims anys. Si abans només es trobava en alguna botiga especialitzada, ara aquest dolç d’origen de l’est d’Europa ja és habitual a gairebé totes les fleques modernes. Es tracta d’una pasta esponjosa i trenada que el més habitual és que estigui farcida amb crema de xocolata. Aquí hi afegeixen avellanes perquè sigui un festival. Panes Creativos (plaça de Garrigó, 5).


¡Fa anys que aquest xuixo de crema triomfa!

¡Fa anys que aquest xuixo de crema triomfa!Mare meva amb aquest xuixo, que fa anys que és l’especialitat de la Pastisseria Lis (Calàbria, 147). La massa és cruixent i fina, gens greixosa, i sense gust oliós embafador. Només pot competir amb la crema pastissera que li serveix de farcit. La rapidesa amb què s’esgoten és bona mostra que són el súmmum.


‘Danish’, nouvinguts

‘Danish’, nouvingutsLa rebosteria nòrdica està guanyant cada vegada més pes. A Funky Bakers (Bailèn, 61) la claven precisament amb el seu ‘danish’. Una pasta de massa de pasta de full farcida de crema pastissera i fruites de temporada. També en tenen homòleg salat. I sigui quina sigui la seva versió, és tremendament bona.


Res més senzill que un brioix de xocolata, i cap com aquest

Res més senzill que un brioix de xocolata, i cap com aquest¡Visca Origo (Milà i Fontanals, 9)! Una fleca que treballa amb les millors matèries primeres, massa mare i llargues, llarguíssimes fermentacions perquè totes les masses siguin esponjoses. Hi ha molt a dir d’Origo, però aquí una menció especial al seu ‘twist’ de cardamom (amb cardamom fresc molt, que hi aporta uns matisos plens de sabor i la dolçor del brioix fet amb mantega) i als brioixos amb llavors de xocolata 60%. Perquè, cal reconèixer-ho, res més fàcil que un brioix amb xocolata i, no obstant, que difícil que era trobar-ne un bo de veritat. El d’Origo és supertendre. Amb una queixalada et teletransportes a la teva infància, i sucat en un vas de llet és irresistible. Com tot el que hi ha en aquesta pastisseria.


Els croissants, en plural

Els croissants, en pluralA Coush Armó (Sant Marc, 19) ens quedem amb els croissants. En plural, perquè en tenen dues varietats. Un perfecte croissant de mantega a l’estil francès, és a dir, amb pronunciat gust de mantega, una capa cruixent i uns fils fins i lleugers de massa; i un del mateix estil però amb alguna diferència. Parlem del croissant mitja lluna, originari de l’Argentina, fet amb llard de porc, molt més fi i cruixent. Les dues receptes requereixen tres dies de preparació, un dels quals dedicat gairebé exclusivament a la fermentació de la massa.


Con croissant, o com reinventar un clàssic de la brioixeria

Con croissant, o com reinventar un clàssic de la brioixeriaL’Atelier (Villadomat, 140) sempre és garantia d’excel·lència, i més enllà de les seves peces de pastisseria creativa, també són el súmmum en la brioixeria. S’han tret de la màniga un fabulós con amb massa de croissant farcit d’untuoses cremes com ara galeta maria i llimona, gerd i mascarpone, xocolata.... Una delícia.


El New York Roll més viral de Barcelona

El New York Roll més viral de BarcelonaNo hi ha dubte que Bo&Mie (Provença, 433) són els abanderats locals del New York Roll, que congrega legions de fans. Es tracta d’un cilindre amb massa de pasta de full molt cruixent, farcit amb cremes pastisseres diverses i ‘toppings’ per fora. El de ‘gianduia’ és una bogeria. Per cert, queda molt bé a les xarxes socials, per la qual cosa és una de les peces favorites dels mil·lennistes.


El ‘roll’ de canyella, i més enllà

El ‘roll’ de canyella, i més enllàArribat de Suècia, el seu país d’origen, el ‘cinnamon roll’, o el que és el mateix, el ‘roll’ de canyella, s’ha popularitzat, i molt, al nostre país. Tant és així que Barcelona compta amb un obrador botiga únicament i exclusivament dedicat a aquest dolç: Zimt (Ros de Olano, 4). Això sí, a més de la seva versió bàsica, en tenen una infinitat de varietats de tota mena de gustos.


Un brioix com Déu mana

Un brioix com Déu manaEn brioixeria, menys és més. Per això no podia faltar el pa de llet brioix d’Oz Bakery (Amigó, 37) entre el ‘top’ de Barcelona. Supertendre i esponjós, ideal per alegrar qualsevol esmorzar.


‘Rolls’ amb coses

Notícies relacionades

‘Rolls’ amb cosesQue bons que són els ‘rolls’ de Pa de Kilo (Doctor Dou, 12), obrador artesanal del Raval. Aquí ofereixen aquest clàssic de la fleca nòrdica tunejat amb infinitat de combinacions. Cacauet i caramel, matcha i llimona, poma i canyella... Cada dia és una altra sorpresa, així que val la pena anar deixant-se caure en aquesta adreça de tant en tant.


¡Apa, els dònuts!

¡Apa, els dònuts!En un rànquing de pastes no podia faltar un lloc per als dònuts. Doncs bé, ens flipen els de Boulangerie Mayer (Major de Sarrià, 43). Són de massa mare, sense colorants, additius, ni conservants. Un dònut de primera, vaja, que va recobert de sucre llustre, xocolata, fruits vermells... Una altra meravella per l’estil de la casa són els ‘cruffins’, una massa a mig camí entre el croissant i el ‘muffin’, que omplen de cremes variades. Veure’ls és estimar-los, però tastar-los és tornar-s’hi addicte.