Revetlla 2023

Les coques més sorprenents per a Sant Joan (i diversos plans B)

Les coques més sorprenents per a Sant Joan (i diversos plans B)

Hofmann

7
Es llegeix en minuts

Els dolços sempre porten felicitat. Però la coca de Sant Joan és una especialitat tradicional especialment estimada, ja que anuncia l’estiu i alegra una revetlla. Així que toca rendir-li homenatge. El món de la pastisseria i la fleca ja fa uns anys que redobla creativitat per oferir coques de Sant Joan per a tots els gustos, més enllà de les tradicionals farcides de crema, nata o trufa, o dels ‘toppings’ de pinyons, llardons i fruites confitades. Compte amb aquests espècimens, són de les millors que hem trobat a Barcelona. 

Coca de ‘cheese cake’

Coca de ‘cheese cake’L’Atelier Barcelona (Viladomat, 140) porta aquest any a les seves vitrines una espectacular coca de ‘cheese cake’. Consisteix en un brioix sobre el qual s’estén una capa de ‘cheese cake’. «És la novetat d’aquest any, perquè surfeja la moda dels pastissos de formatge, que en aquest moment arriba a gran altura, i el client disfruta el seu clímax; aquesta coca té un afegiment revolucionari: la textura estil ‘coulant’. Molt més fluida, gairebé líquida, que es desborda», explica el mestre pastisser de la casa, Eric Ortuño. També tindran la coca Tatin, guanyadora del premi Millor Coca Creativa de Sant Joan 2022 (amb crema de vainilla i poma caramel·litzada), i la Reus, creació de la casa amb caramel salat injectat, avellanes caramel·litzades i xocolata, a més de receptes més tradicionals. Serà difícil elegir.

Coca solidària

solidàriaAny rere any, ja va sent tradició que Daniel Jordà, de Panes Creativos (plaça del Garrigó, 5), sorprengui amb una nova recepta de coca de Sant Joan, que a més té un objectiu solidari. Aquest any la seva coca és una delícia que porta poma, caramel xocolatejat i un toc de crema al seu farcit. Els beneficis van destinats a La Casa de Sofia de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Coca de praliné i xocolata amb llet

Coca de praliné i xocolata amb lletAquest any, la famosa pastisseria Bocí (Via Augusta, 112), que destaca per la seva àmplia varietat de dolços per a totes les festes tradicionals i populars, suma a la seva llarga llista de coques de revetlla (n’hi ha de crema, de nata, de cireres, de poma, d’albercoc, de pinya, de mango i coco...) una nova elaboració farcida de praliné i amb xocolata amb llet a la superfície. Una exquisitat pensada per adaptar-se als paladars infantils, ja que és més suau que altres sabors, com ho explica Cristina Massagué, propietària de Bocí

Coca Sacher

Atenció a la proposta d’aquesta any de la pastisseria Hofmann (Flassaders, 44, i avinguda de Pau Casals, 5). Una increïble coca Sacher, que només veure-la ja ens ha robat el cor (i l’estómac). S’elabora amb una massa de brioix de llarguíssima fermentació per aconseguir la màxima tendresa i incorpora xocolata amb llet i avellana. Una vegada cuita, s’omple amb compota d’albercoc. Després es banya en una xocolata amb un 70% de cacau i s’acaba amb uns tocs de galeta de cacau i orellana. També són en el catàleg una coca de tiramisú, creada amb pasta de full, crema de mascarpone, almívar de cafè i ‘amaretto’, així com la de fruites vermelles de massa de brioix, plena de compota de gerd, crema muntada de vainilla, fruites vermelles i trossets de galetes.


Coca fornera de crema i fruites confitades

Coca fornera de crema i fruites confitadesQui coneix el pa i les pastes de la fleca artesanal Origo (Milà i Fontanals, 9) tan sols pot salivar imaginant el gust que tenen les seves coques de Sant Joan. Treballen amb massa de llarga fermentació i una mestria absoluta i presenten dues coques diferents d’inspiració tradicional, totes dues amb una base de brioix molt esponjosa elaborada amb mantega francesa DOP Isigny Ste Mère, farina ecològica i ous de gallines criades en llibertat. A la part superior, se suma la màgia. En una primera versió hi ha crema pastissera de vainilla, pinyons, cireres amarena i taronja confitada, i una altra és de fruita confitada natural.


Trio guanyador: crema pastissera, ametlles i cireres

Trio guanyador: crema pastissera, ametlles i cireresUna altra fleca artesanal de referència a Barcelona, des del 2022, es marca una incursió al món de les postres de festes tradicionals amb magnificència. Parlem de Coush Armó (Bailèn, 134, i plaça de Mañé i Flaquer, 7), que elabora una coca amb una espectacular massa de brioix escandalosament esponjosa, i tunejada amb crema pastissera, ametlles i cireres. Una delicada delícia.


Coca Lemon Pie

Coca Lemon PieSi una pastisseria és coneguda per la seva creativitat, aquesta és Escribà (Gran Via de les Corts Catalanes, 546). Per això s’esperen les seves propostes anuals amb ànsies; sempre causen sensació. Aquest any arriba la seva coca Lemon Pie (a més de les clàssiques receptes de la diada). És un brioix amb crema de llimona, merengue, llimona confitada i ‘peta zeta’ de llima.


Coca de mel i mató

Coca de mel i matóBubó, al Born (Caputxes, 10), presenta aquest any una nova i espectacular coca de Sant Joan en brioix amb crema de mel de mil flors, mató del Pirineu i pinyons. Sabors molt locals, inspirats en el tradicional mel i mató, per celebrar una de les festivitats més estimades de Catalunya. 


Coca de llardons

Coca de llardonsLa fleca de sempre, Forn Mistral (Astúries, 35), on acudir si la vostra és la tradicional coca de llardons. Mestres forners, i amb un domini de la coca tot l’any, no hi pot haver millor garantia de qualitat per emportar-se aquest exemplar ple de sucre i pinyons, ben cruixent.


Coca sense gluten

Coca sense glutenEncara bo que des de fa uns anys les propostes de dolços atractius per als celíacs i intolerants al gluten s’han democratitzat i cada vegada són més les pastisseries que elaboren propostes sota aquesta premissa. Jansana (Balmes, 106), institució en la matèria, proposa aquest any ni més ni menys que set coques sense gluten diferents: n’hi ha de pinyons, fruites confitades, llardons, cabell d’àngel, xocolata, crema, nata o trufa. 


Plans B:

Plans B:

Gelat de Sant Joan

Gelat de Sant JoanPer a una alternativa divertida, o a tall de complement, la gelateria Delacrem ha tret aquest any un deliciós gelat de Sant Joan i els beneficis que n’obtingui es destinaran a l’Hospital Sant Joan de Déu. Disfrutar i col·laborar, no es pot demanar res més. 


Pastís de formatge per a la festivitat

Pastís de formatge per a la festivitatJon Cake, el geni dels ‘cheese cake’ a Barcelona, s’alia cada any amb un mestre pastisser per oferir el seu ja tradicional ‘cheese cake’ de Sant Joan, elaborat amb una coca clàssica. En aquesta ocasió uneix forces amb Oriol Carrió (Carrió), que el 2019 va guanyar el premi amb la seva coca de Sant Joan clàssica. Assaonadors, 29.


‘Choux’ de Sant Joan

Notícies relacionades

‘Choux’ de Sant JoanCotó Cake està especialitzat en els pastissos de formatge a l’estil japonès ‘cotton’, extremadament esponjosos i de sabor més atenuat, i els ‘choux’, la cèlebre massa de la tradició francesa, cruixent i saborosa, que s’omple de diversos sabors en format ‘mousse’ o crema. Per a aquest Sant Joan, tenen un ‘choux’ de Sant Joan molt divertit i inspirat en la coca de Sant Joan clàssica: el farcit és de crema pastissera de vainilla, ‘coulis’ de cirera, pinyons torrats, crema lleugera de vainilla i cirera confitada. Espectacular. Consell de Cent, 187.


Un taller per posar les mans a la massa

Un taller per posar les mans a la massaL’escola de cuina La Patente proposa, el dijous 22 de juny, un taller per aprendre a fer la teva pròpia coca de Sant Joan. L’impartirà la mestra fornera de Bon Focs, Mònica de la Asunción Hernández. En aquest curs s’explicaran tots els conceptes bàsics de l’elaboració de la tradicional coca de Sant Joan, de manera tradicional, artesana i des de casa. Es treballaran la tècnica del pastat, el fermentat, l’enfornat i l’elaboració de la crema pastissera... i cadascú s’emportarà la seva pròpia coca a casa. Paral·lel, 140.