Una figura única

Lucio Blázquez (Casa Lucio): «Menjo ous trencats tres vegades per setmana i ni colesterol ni hòsties»

  • L’amo de l’emblemàtic restaurant madrileny rep un càlid homenatge de col·legues i autoritats

Lucio Blázquez (Casa Lucio): «Menjo ous trencats tres vegades per setmana i ni colesterol ni hòsties»

Javier Lizón (EFE)

3
Es llegeix en minuts

A punt de fer 90 anys, el taverner Lucio Blázquez (Casa Lucio, Madrid) ha rebut aquest dimarts un homenatge en què no han faltat les mencions als seus ous trencats, un plat «senzill i barat» que degusten personalitats internacionals i comensals anònims i ell en menja «tres vegades per setmana; i ni colesterol ni hòsties».

Un placa sobre aquest local obert el 1974 a la Cava Baja, el descobriment de la qual ha estat a punt de causar una desgràcia per la caiguda de la barra que subjectava la cortina, reconeix des de dimarts a l’«establiment icònic de Lucio Blázquez, amfitrió dels madrilenys i referent de la nostra gastronomia».

Hi havia l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que li ha agraït la «felicitat» que dona als seus clients i un tarannà com a amfitrió «reflex de l’Espanya que tant ens agradaria», com ho demostra, ha citat, la foto del rei emèrit assegut a la taula el 2015 amb el llavors president Mariano Rajoy i els seus antecessors, José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar i Felipe González.

I és que, ha dit a Efe Lucio Blázquez (Serranillos, Àvila, 1933), mai rebutjaria una reserva de ningú: «Jo els acullo a tots». Com Desmond Tutu, Bill Clinton, Mario Vargas Llosa, Julio Iglesias, Lola Flores, Pelé, George Clooney o un anònim comensal; sempre el mateix tracte i algun acudit dolent de la seva cortesia.

Versions dels seus ous fins al 19 de febrer

En l’homenatge no hi han faltat col·legues de professió que versionaran els seus famosos ous trencats del 10 al 19 de febrer a diversos restaurants de la Cava Baixa, com Mario Sandoval, Juanjo López, Marián Reguera, Peña Muñoz, Nino Redruello, Juan Pozuelo i Sacha Hormaechea.

«És un puntal clau de la cuina espanyola autèntica», ha destacat a Efe el sommelier Rafael Sandoval (Coque), mentre que Alberto Chicote (Omeraki) remarcava que Blázquez ha aconseguit donar «identitat i una empremta particular al seu restaurant», i Paco Roncero, del restaurant homònim, assegurava que «el rei i ell són els millors relacions públiques d’Espanya».

De Mesón del Segoviano a Casa Lucio

«Jo m’he inventat tot el que soc», afirma orgullós Lucio Blázquez davant tanta lloança merescuda. Perquè va començar a treballar com a noi dels encàrrecs als 9 anys i se’l van acabar rifant als restaurants de la Cava Baja, al Madrid de los Austrias, fins que una antiga patrona, Doña Petra, li va dir que només a ell li vendria el Mesón del Segoviano, que es va acabar convertint en Casa Lucio.

Allà va fer d’una recepta de la seva àvia, que trencava amb una forquilla els ous que se li trencaven amb el sotragueig del camí per no desaprofitar-los, els ous trencats més famosos i copiats del planeta.

«En menjo tres vegades per setmana, igual com la tripa; i no tinc ni colesterol ni hòsties, només 90 anys», afirma amb orgull. Això sí, per moltes còpies que li hagin fet dels ous trencats, mai els menja fora del seu restaurant o el del seu fill (Els Huevos de Lucio).

Notícies relacionades

En la seva àmplia trajectòria amb prou feines ha faltat a la feina, potser alguns dies per conèixer les gastronomies d’altres països que no el convencien gaire per incorporar-les a la seva carta. «Mira aquest pernil», diu apuntant un dels que llueixen penjant al seu restaurant quan se li pregunta pel ‘ramen’ o els cebiches.

Familiar, de l’Atleti i taurí, Lucio Blázquez continua exercint d’amfitrió, i després de menjar amb els seus amics, es reserva un temps per a una partida de ‘chinchón’. I assevera amb convicció que per a qualsevol negoci són necessaris «discreció, veritat i honradesa», atributs que va cosir a la seva jaqueta blanca, a l’extrem de la màniga de la qual continua traient aquesta mà càlida per donar la benvinguda a qui vagi a Casa Lucio.