Sabor autèntic

Escapada de Setmana Santa: Girona, la vall del Llémena i Olot, tres parades gurmet

  • Un hotel amb gust de xocolata i un altre de vegetarià, pícnics al bosc amb flors i plantes silvestres, plats volcànics... Us proposem aquesta ruta gastro diferent

Escapada de Setmana Santa: Girona, la vall del Llémena i Olot, tres parades gurmet
7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

No fa falta anar-se’n gaire lluny per disfrutar d’una Setmana Santa d’allò més gustosa. Una bona ruta en aquest sentit és la que us proposem ara: sortir de Girona i anar pujant per la vall del Llémena fins a Olot. A cada parada podreu proporcionar plaer al paladar en aquests restaurants i hotels.

‘Brunch’, ‘tour’ xocolater i nit a Casa Cacao (Girona)

Quan s’elabora una llista de llocs on menjar molt bé a Girona, el més fàcil és recomanar El Celler de Can Roca. Però és car i exclusiu i costa aconseguir taula. En canvi, els germans Roca tenen altres propostes més econòmiques que us faran disfrutar estratosfèricament. Una és Casa Cacao, que és botiga (o més ben dit, ‘joieria’ de xocolata i bombó) i hotel ‘boutique’ amb un terrat amb vista a la ciutat on podeu demanar un esmorzar de forquilla, fer un ‘brunch’, anar de tapes o prendre una copa o un còctel. I als baixos hi ha l’expert Damian Allsop, que elabora la xocolata i t’explica, a través d’un ‘tour’ per les instal·lacions, com converteix les faves de cacau en la temptació que venen a la botiga i serveixen al terrat. Per si no fos prou, al costat hi ha el Bar Cacao, un espai on poder degustar totes les elaboracions que fan amb la xocolata de l’obrador: begudes fredes i calentes, bombons, pastisseria...

Anem a pams. El ‘brunch’, preparat per xefs formats a El Celler, costa 45 € amb copa de cava i vi, i inclou cinc plats (taula de formatges, pernil ibèric, un paté casolà amb pistatxo per tornar-se boig, un caneló de pularda que opta a ser el millor del segle XXI...), un iogurt, fruita de temporada, una torre de dolços de xocolata (quin xuixo farcit...), i una vista inigualables del riu Onyar, la catedral, la muralla romana i, en definitiva, tot el Barri Vell. És més una experiència que un àpat.

L’hotel, amb habitacions a partir de 230 €, és la mar de bonic. Es nota l’elegant i càlida mà d’Anna Payet, dona de Joan Roca, que és al capdavant del projecte, en l’elecció de cada detall, des de la fusta natural fins als mobles fets a mida perquè us trobeu com a casa.

I el ‘xocotour’ de la fàbrica de xocolata és molt didàctic. Són 40 minuts en què descobrireu, de la mà dels experts Damian Allsop i Valeria Naumova, que teníeu un cacau mental sobre la xocolata. Per sort, el tast del final us ho aclareix tot (18 €).

Casa Cacao. Plaça de Catalunya, 23 (Girona). Telèfon: 972 90 59 05.


Dvnum, un carro de formatges únic a Girona

Girona és una capital gastronòmica per restaurants com Dvnum, un elegantíssim establiment al Barri Vell que proposa una delicada i cuidada cuina d’autor a partir de productes del territori que s’adorna amb uns vins gironins (i d’altres latituds) molt ben seleccionats i maridats per la sommelier i copropietària de la casa, Laura Tejero. Més precís és el terme cuina d’autors, ja que als fogons enlluernen l’atreviment i l’execució de dos cuiners a la vintena, Arnau Casadevall (va ser al Bo.tic i el restaurant Camiral del PGA Golf) i Isidre Soler (fill del xef homònim del barceloní Tram-Tram).

No només cuinen de meravella; també es llueixen a la sala acabant els plats davant la clientela. Un bon exemple de l’eficient servei de sala que dirigeix Joan Morillo, l’altre amo del negoci que va començar fa 20 anys com a bar de vins i formatges. Per això té un carro de formatges únic a la ciutat. Sens dubte, el sol Repsol és més que merescut. El seu menú degustació, amb plats de primera com el cacauet de fuagràs, la falsa xocolata de calçot amb romesco, l’api de fulla al forn amb fresa de truita de riu i salsa ‘meunière’, i els pèsols llàgrima a la brasa, amb ‘wasabi’ fresc, espuma de moll de l’os i salsa de curri verd, costa 100 euros (60 més amb un maridatge excel·lent). El menú curt, 60 sense beguda. A la carta, uns 80.

Dvnum. Albereda, 7 (Girona). Telèfon: 872 08 02 18.


Can Buch, un hotel vegetarià a la vall del Llémena

Vegetarians i vegans també poden gaudir de valent en una escapada a la província de Girona. Un racó més que recomanable és Can Buch, a la vall del Llémena, una zona relativament inexplorada turísticament, entre el Gironès i la Garrotxa. En aquesta masia reconstruïda amb pedra, fang i fusta sota estrictes criteris de bioconstrucció que utilitzen energia renovable i tenen set habitacions s’arriba a través d’una pista forestal. Val la pena perdre-s’hi per descansar i tastar uns plats elaborats amb productes ecològics de proximitat.

La meitat de la seva oferta gastronòmica està lliure de carn i productes d’origen animal. L’altra meitat s’elabora amb ous de les seves gallines, pollastres del seu corral i xais de la seva granja. En tots els casos, serveixen plats ben presentats i ben executats en què no falta alguna flor o planta silvestre de l’entorn que es poden acompanyar de cervesa feta per ells mateixos.

L’esmorzar és de bufet (melmelada pròpia, iogurt de coco vegà, formatge de la zona, sucs ‘detox’ ...) i un plat de forquilla (truita, ous remenats...) i costa 14 €. Al migdia serveixen una divertida cistella de pícnic que podeu consumir al restaurant o emportar-vos-la (14 €) i a la nit hi ha menú (26 €) amb un entrant, un primer, un segon i unes postres, amb pa i aigua. Obre de dimecres da iumenge de l’octubre al maig, i cada dia del juny al setembre.

Can Buch. Can Buch, s/n (Sant Aniol de Finestres). Telèfon: 608 88 84 80.


Bany (i àpat) de bosc

Una excursió entre els arbres pot acabar en un curiós i revelador pícnic a base de flors i plantes silvestres. És el que proposa Anaïs de Villasante en els seus banys de bosc. Us demana que apagueu el mòbil durant dues o tres d’hores per connectar-vos amb la natura i descobrir i assaborir la vegetació que us envolta.

Després de caminar i meditar en solitari entre la verdor, seieu al voltant d’unes estovalles amb unes minitapes elaborades amb herba forrera (¡té gust de cogombre!), borratja, ortigues... i remateu el tast amb una infusió, per exemple, de violetes que heu anat recollint durant l’excursió. Si en voleu més, podeu anar amb ella on us vagi bé per cuinar el que heu collit i preparar un soparet mentre reciteu allò de «julivert meu».

Aromes al bosc. Telèfon: 627 775 862.


El gust de la cuina volcànica d’Olot

Es parla molt de cuina volcànica i una visita a Olot permet tastar-la de primera mà, sigui a restaurants amb estrelles Michelin com Les Cols, que en té dues, com als vuit establiments de la zona adherits al col·lectiu Cuina Volcànica, que treballen plats amb productes d’aquesta terra tan fèrtil com el fesol de Santa Pau, el farro (farina de blat de moro blanc cultivat a la zona), la patata de la vall d’en Bas, el formatge serrat d’ovella, el nap negre, el piumoc (embotit sec de costella de porc)... Els restaurants són La Deu, La Quinta Justa i La Moixina (els tres, a Olot), Sant Miquel (Sant Esteve d’en Bas), Restaurant Hostal dels Ossos (Batet de la Serra), Ca la Matilde (Sant Feliu de Pallerols), L’Hostalet (Hostalets d’en Bas) i Can Xel (Santa Pau).

Notícies relacionades

Abans o després d’un àpat volcànic es pot visitar el Montsacopa, un dels volcans d’Olot que fa 75.000-100.000 anys va viure l’última erupció (tot i així es considera que la comarca de la Garrotxa és una zona activa perquè l’última erupció és de fa 11.000 anys, del Croscat). És un volcà urbà al costat de les cases i on la gent surt a córrer o passejar el gos. Al costat del cràter, que ara és un prat, hi ha la capella de Sant Francesc i un bar-restaurant amb una sala vidrada i una terrassa amb vistes sobre la ciutat.

El Montsacopa, la Garrinada, el Bisaroques i el Montolivet són els quatre principals, però se sospita que Olot està urbanitzat sobre molts més volcans. Un exemple és que l’Espai Cràter (el centre de referència en volcans més important d’Espanya gràcies als seus didàctics i amens continguts audiovisuals i interactius, i que acaba d’obrir), al costat del Montsacopa, es va construir sobre un altre volcà descobert el 2015, el Puig del Roser.