Xerrada magistral

Ferran Adrià, de xef a director del museu elBulli1846

L’aclamat cuiner pronuncia una conferència a Tribuna de Girona en què apunta les línies generals del nou projecte que està construint

Ferran Adrià, de xef a director del museu elBulli1846
2
Es llegeix en minuts

Ferran Adrià ha culminat la transformació de xef a conferenciant, o ‘coach’, o el que sigui. El temps que ha passat als Estats Units li ha servit per convertir-se en un senyor que surt a l’escenari, xerra del que vol, fa broma en els moments justos i interpel·la el públic amb simpatia. Dilluns va ser el protagonista de Tribuna de Girona, que a causa de la pandèmia feia més d’un any i mig que no se celebrava, amb la xerrada ‘D’El Bulli restaurant a elBulli1846’. Conferenciant de l’escola americana, va deixar primer que per la pantalla es veiés un vídeo en el qual cuiners d’arreu del món es rendien al seu art, i un segon abans que finalitzés, es va enfilar a l’escenari. Vestit de negre com Alberto Cortez i despentinat com Albert Einstein, potser perquè domina l’escenari com el primer i explica coses tan incomprensibles com el segon.

«El Bulli era, més que un restaurant, una forma de vida, està per sobre meu i de tots els que hi vam treballar»

-Realment, aquest home és un torero, em comentava un company a la sortida de l’acte, visiblement satisfet del que acabava de veure i sentir.

Li va faltar només sortir a coll d’un subaltern per la porta gran, però la de l’auditori CaixaBank de Girona –on se celebrava l’acte– no és prou alta i es podia donar amb el cap a la llinda. Un anava a la xerrada realment interessat, ja que després de sentir un munt de vegades en un munt d’entrevistes a Ferran Adrià explicar què serà elBulli1846, encara no n’havia tret res clar. Sí, ja ho sé, un centre d’innovació on alguns podran menjar, però com a part d’un projecte d’investigació en creativitat, i on alhora hi haurà cuiners treballant juntament amb experts en altres disciplines i bla-bla-bla. Desconfiat per naturalesa com soc, quan sento que en algun lloc hi podran entrar «alguns», em fa la sensació que seran els de sempre, i que, per descomptat, jo no hi compto entre ells.

Ferran Adrià. / Marc Martí

Notícies relacionades

Dilluns, potser com a deferència als gironins, va ser lleugerament més explícit: elBulli1846 serà un museu. No va quedar clar quin tipus de museu –«una part física i una altra de virtual, un podrà ser allà i pensar que estava al Bulli...»– però tampoc li demanarem tant.

El que vol sentir la gent són anècdotes, com que va rebutjar substancioses ofertes de milionaris per anar a cuinar a casa seva. I, sobretot, comprovar que, malgrat el que modestament afirma –«jo només hi entenc de cuina... i només de vegades»–, els fogons li han quedat petits, i igual opina d’innovació en les empreses com de futbol: «El més important, en tot, és el talent. ¿Quin problema té ara el Barça? Que no té talent». Rialles i aplaudiments del públic. Suficient per sortir a coll.