Any d’Emilia Pardo Bazán

Una marató a la Viquipèdia per treure de l’anonimat gastrònomes oblidades

  • La Biblioteca Nacional de España celebra una ‘editatona’ per completar i difondre els perfils de gastrònomes a l’enciclopèdia virtual

  • La iniciativa pretén difondre el llegat de les dones de la gastronomia a través dels segles i destacar el valor del seu treball

Una marató a la Viquipèdia per treure de l’anonimat gastrònomes oblidades
2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor
Europa Press

La Biblioteca Nacional de España, Los Recetarios, Wikimedia España i l’Academia Madrileña de Gastronomía celebren l’‘editatona’ #GastrónomasBNE per crear, completar i difondre els perfils a Viquipèdia de cuineres, receptaristes, escriptores, científiques, empresàries, artesanes, periodistes, sommeliers, agrònomes, nutricionistes i tecnòlogues i gastrònomes. La iniciativa s’emmarca en les celebracions de l’any d’Emilia Pardo Bazán, que va deixar una profunda empremta en la construcció de l’escriptura culinària i gastronòmica d’Espanya.

L’objectiu de la convocatòria és difondre el llegat de tantes dones de la gastronomia a través dels segles i destacar el valor del seu treball en els diferents camps que componen la cultura alimentària.

Un deute majúscul

Les dones han treballat a la cuina i al voltant de l’alimentació des de sempre, a casa i a fora, no obstant, la seva presència als índexs enciclopèdics de la gastronomia, així com el seu reconeixement en mitjans de comunicació, guardons i guies ha sigut tan paupèrrim que tant a Espanya com més enllà existeix un buit i un majúscula deute amb elles.

Per als promotors d’aquesta iniciativa cuineres, receptaristes, escriptores, científiques, empresàries, artesanes, periodistes, sommeliers, agrònomes, nutricionistes i tecnòlogues, entre altres perfils; així com receptaris, memòries, associacions i fins i tot títols agrupadors mereixen ser compilats i visibilitzat per tal que la seva obra formi part per fi de l’espai públic i de la historiografia gastronòmica.

Per això, aquest dimarts i aquest dimecres té lloc una ‘editatona’ sobre escriptores a la Biblioteca Nacional de España amb l’objectiu de visibilitzar el llegat literari d’autores espanyoles, hispanoamericanes i de la resta del món a través de l’edició, creació i millora d’articles a la Viquipèdia des d’una perspectiva de gènere.

Notícies relacionades

L’esdeveniment té lloc en modalitat tant presencial com en línia. Aquest dimecres 15 de setembre, entre les 16.00 i les 20 hores hi ha una sessió de creació i edició de continguts a la Viquipèdia. Les persones interessades poden apuntar-s’hi a través de la web de la Viquipèdia en el següent enllaç: https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Encuentros/Editatona_Gastr%C3%B3nomasBNE.

Congrés FéminAs, a Astúries

Aquests dies també s’està portant a terme una altra iniciativa amb perspectiva de gènere. Des de dilluns fins aquest dimecres, Astúries acull FéminAs, el primer Congrés Internacional de Gastronomia, Dones i Medi Rural. La trobada pretén rendir homenatge a les dones vinculades al món de la cuina i al medi rural i recolzar i defensar les activitats que redunden en la visibilització de la dona en l’hostaleria i el sector primari, i en la conscienciació social per a la defensa de la sostenibilitat de les comunitats rurals. No només hi ha xerrades: algunes de les xefs internacionals més influents del moment i les cuineres tradicionals d’Oaxaca cuinen al costat de les cuineres asturianes als seus restaurants en dinars i sopars inèdits a sis i vuit mans.