Sabors celestials
Ángel, el frare franciscà que cuina per a 100.000 subscriptors a YouTube
El religiós prepara receptes senzilles i elaborades amb ingredients de temporada que tenen com a secret «la senzillesa» i «fer molt amb poc»

Fra Ángel Ramón Serrano és franciscà, fa més d’una dècada que es dedica a la cuina al Reial Monestir del Sant Esperit de Gilet (València) i des d’allà prepara cada dilluns receptes tradicionals de la gastronomia espanyola per al seu canal de YouTube, que acumula ja més de 100.000 subscriptors.
La culpa d’aquesta afició a ensenyar i promocionar el menjar d’un convent franciscà la té fra Altamiras, considerat autor del primer receptari popular de cuina espanyola el 1745, a les pàgines del qual va descobrir que «poques coses han canviat» fins i tot en els ingredients i en la manera de cuinar, explica a EFE.
Mai va estudiar cuina
En ple confinament per la pandèmia de coronavirus, fra Ángel, que mai ha estudiat cuina, es va decidir a «obrir finestres» perquè els veiessin i portar a les xarxes socials aquestes receptes senzilles i elaborades amb ingredients de temporada, el secret dels quals, segons assenyala, és «la senzillesa» i «fer molt amb poc».
El frare cuiner revela quina és la clau de la cuina: «L’afecte. Les persones necessitem afecte, que ens estimin i ser estimats; aquest és l’aliment fonamental de qualsevol persona», i afegeix que la cuina és el lloc de la casa «on s’estima» i on un «es deixa estimar». Segons explica fra Ángel, la cuina dels franciscans cuida molt l’agricultor, el botiguer, el carnisser, el forner i el reboster dels voltants, ja que s’assorteixen de la proximitat.
Quan se li pregunta quin és el seu plat preferit, assegura que el que li agradi als seus germans. «Com que són valencians, els agrada molt l’arròs al forn, o l’arròs amb bledes; sobretot plats de cullera, calents i estofats», explica.
Afirma que no s’imaginava l’èxit que ha tingut el seu canal de cuina a YouTube, tot i que confessa que tampoc s’acaba d’adonar de tot el que significa aquesta repercussió i que continua «sent el que era», i revela que les seves receptes podrien acabar en un llibre, ja que ja ha rebut alguna proposta d’un editor.
‘Newsletter’ Cata Major

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
Darrere la càmera hi ha Amparo Obrer Castellblanch, qui grava cada setmana el frare mentre cuina la recepta que després es puja al canal de YouTube i li fa d’ajudant, i qui assegura que està molt contenta per l’èxit de fra Ángel.
Cada vegada que acaba de cuinar la seva recepta, fra Ángel mostra el resultat, explica una història sobre sant Francesc d’Assís i acaba sempre de la mateixa manera: «Pau i bé» (la salutació franciscana), juntament amb un «que aprofiti i fins al pròxim dilluns».
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Dol a Hollywood Adeu a Redford, llegenda progressista
- Exposició El duel ‘Leonardo vs. Michelangelo’, en experiència immersiva
- Mobilitat La futura llei del taxi preveu erradicar les VTC urbanes a Barcelona
- Educació La Fundació Bofill proposa un pla per millorar la comprensió lectora
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Pròxim Orient Les mesures de la Comissió Europea contra Israel només afectaran un terç de les importacions
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Cinema ‘Sirat’, d’Oliver Laxe, representarà Espanya als Oscars 2026