Innovació mediambiental

El futur passa per cultivar a casa els nostres propis aliments

  • La tecnologia ja permet produir vegetals a petita escala i de manera sostenible i local, com una resposta al canvi climàtic

  • Horts als terrats monitoritzats amb sensors, impressores 3D o hivernacles verticals dins de la llar podrien convertir-se en habituals

  • Aquests projectes ja són una realitat i han sorgit del Fab Lab Barcelona, que acaba de convocar el programa d’acceleració Food Tech 3.0

El futur passa per cultivar a casa els nostres propis aliments
3
Es llegeix en minuts

Quan pensem en el futur, també a nivell d’alimentació, podem fer-ho de dues maneres: una de pessimista i una altra d’optimista. I com que ja anem sobrats de males notícies, millor optar per una vegada per la segona. En unes dècades, conscient de la necessitat de combatre l’emergència climàtica, la humanitat haurà desenvolupat gràcies a la innovació i la tecnologia tota una sèrie de sistemes per produir aliments a petita escala, fins i tot des de casa, de manera sostenible, senzilla i saludable. 

Per exemple, els edificis disposaran d’horts urbans al terrat monitoritzats per robots i sensors ambientals i les famílies cultivaran els seus propis vegetals en granges verticals dins de la seva llar, fins i tot sense necessitat de terra i amb un estalvi significatiu d’aigua. I les impressores 3D permetran cuinar amb, per exemple, puré de patates. ¿Sona a ciència-ficció? Doncs la realitat és que tots aquests sistemes ja existeixen i, a més, han sigut dissenyats amb el suport del Fab Lab Barcelona de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). Perquè el futur continuï sense aturar-se, ha convocat el programa Food Tech 3.0, que té com a objectiu accelerar projectes innovadors en el camp de la tecnologia alimentària.

Solució als reptes del planeta

La iniciativa emmarcada en el programa europeu FoodSHIFT 2030 parteix, no obstant, d’una premissa que va molt més enllà de la tecnologia en si mateixa. I és que qualsevol idea ha de ser part de la solució als reptes que planteja el sistema alimentari actual, marcat fortament per la necessitat de reduir l’escalfament global. Per això, el programa barreja tant aspectes tradicionals de qualsevol plataforma d’acceleració (tecnologia, negoci i inversió) amb conceptes clau per a un futur sostenible, com el disseny basat en les comunitats, la tecnologia inclusiva, el respecte mediambiental i el codi lliure.

El termini de recepció de propostes es va acabar dimecres 10 de febrer i, després de la selecció de participants, Food Tech 3.0 començarà al març i s’allargarà durant 11 mesos. «Els projectes seleccionats per al programa d’acceleració estaran oberts a crear tecnologia que estigui basada en la comunitat i impulsada per la ciutadania; que sigui holísticament sostenible; i el disseny del qual sigui obert, equitatiu i ecosistèmic», remarquen des del Fab Lab Barcelona.

Estan oberts a tots tipus de projectes per part de productors, elaboradors, cuiners, restaurants i experts en reciclatge o reutilització, i l’objectiu del programa serà en tot moment «madurar les iniciatives en el seu context local i començar a escalar-les, combinar-les i multiplicar-les».

Projectes ja en marxa

¿Sona massa complicat? Per baixar tots aquests conceptes a la terra, res millor que repassar alguns projectes innovadors que ja estan en marxa a Barcelona i que combinen sempre l’enfocament social i mediambiental amb l’ús de la tecnologia. Per exemple, Aquapioneers ha dissenyat un ‘kit’ per cultivar diverses plantes aromàtiques, ruca o maduixes a casa mitjançant l’ús de l’aquaponia, una tècnica que consisteix a substituir la terra per una peixera amb peixos (que aporten els nutrients) i un sistema informàtic que controla la llum, la temperatura, el PH...

Notícies relacionades

Al seu torn, Huertos in the sky està portant a terme un projecte per instal·lar horts urbans als terrats i aplicar un model circular i a Abono KM0 proposen reciclar les restes orgàniques i el paper que es genera a casa en uns punts de compostatge instal·lats a la ciutat –dotats de la biotecnologia del vermicompostatge– i rebre a canvi fertilitzant.

A nivell europeu, amb participació del Fab Lab Barcelona, ja s’estan desenvolupant robots per augmentar l’eficàcia de les microgranges ecològiques o hivernacles aeropònics verticals que no utilitzen terra sinó un ‘fum’ amb els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament dels cultius. El futur de l’alimentació ja és aquí, només cal aplicar-lo.