FET A CASA

Una recepta en 15 minuts: llauna de cloïsses fresques i picants

Plats fàcils i reeixits amb què triomfar i perdre poc temps

zentauroepp54153171 receta pau200717165817

zentauroepp54153171 receta pau200717165817

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

QUÈ

Cloïsses

Aigua

Alls

Bitxo

Julivert

Farina

Oli d’oliva

COM

Per a les cloïsses: assegureu-vos que no tenen sorra. Un parell d’hores abans, purgueu-les amb aigua i sal. Diuen que l’aigua amb bombolles hi va bé. ¿Tenen gasos els mol·luscos? (podria ser el títol d’una novel·la postmoderna).

Per als alls, el bitxo i el julivert: trinxeu les liliàcies, les fulles verdes i una punteta de bitxo. Si voleu tossir a gust, poseu-hi un parell d’explosius.

En una cassola, sofregiu els alls i el bitxo amb l’oli. Quan estiguin daurats, torreu-hi la farina. Immediatament, una mica d’aigua (que podeu substituir per vi blanc).

És l’hora de ficar les cloïsses i el julivert. Apugeu el foc, tapeu-ho i, en un instant, s’hauran obert. No us despisteu en aquest pas: han de quedar sucoses. No falleu perquè serà com menjar pedretes.

Emplatat: amb un colador, separeu les cloïsses del brou i treieu-les de les closques. ¡No us cremeu! Ordeneu-les en una llauna buida i neta i banyeu-ho amb el suc. Si us agrada espès, deixeu-ho reduir. Poseu el bitxo com a senyal d’advertència.

PER QUÈ

Aquest plat és un joc, així que els enfadosos ja poden desfilar. ¡Fart dels predicadors!

La gràcia és haver guardat una llauna d’escopinyes o similar d’un vermut per donar-li un ús enredaire i servir les cloïsses fresques com si fossin enllaunades. Qui no vulgui reciclar pot comprar-les noves en un establiment especialitzat en parament. ¿Passa alguna cosa? ¿Potser la llauna no mereix ser entre els plats de la vaixella bona? Ni que mengéssim en porcellanes de Rosenthal. Reparteix culleretes: el brou picantet et farà volar.

Durant el confinament, Ferran Adrià va publicar un vídeo una mica embolicat sobre l’ús dels musclos en conserva i altres d’acabats de bullir.

Notícies relacionades

Allò anava de com donar una altra vida a l’escabetx de llauna: els habituals rondinaires es van burlar que una cosa tan simple tingués valor. El cert és que Adrià va fallar amb el missatge. El cunyadisme no va comprendre la gràcia ni el sentit.

Si us sembla un rotllo treure les carns de les valves o sereu esbroncats, passeu de la conserva, porteu la cassola amb les cloïsses a la taula i no doneu la llauna. A veure si el vostre cunyat, en una distracció, es menja el bitxo.