150.000 anys d’antiguitat

Castelldefels exposa el crani d’un gran ‘bou’ prehistòric

  • Es va trobar al jaciment arqueològic de la cova del Rinoceront a Ca n’Aimeric

Castelldefels exposa el crani d’un gran ‘bou’ prehistòric

Ayuntamiento de Castelldefels

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Espai Prehistòria de Castelldefels (Baix Llobregat) compta des de dimarts, 29 de novembre, amb un nou exemplar: es tracta del crani d’un ur (Bos primigenius) de 150.000 anys d’antiguitat que es va trobar al jaciment arqueològic de lacova del Rinoceront a Ca n’Aimeric.

Des de l’Ajuntament de Castelldefels expliquen que és el fòssil d’un gran bòvid, actualment desaparegut i avantpassat dels bòvids domèstics actuals –toros, vaques, bous, etc.–.

L’acte de presentació del crani de la setmana passada va anar a càrrec de la doctora Montserrat Sanz i el doctor Joan Daura, que van dirigir les excavacions. El projecte ha comptat, en gran part, amb finançament de l’ajuntament.

Més de 100.000 anys d’antiguitat

L’‘Espai Prehistòria. Fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf’ exposa les restes arqueològiques trobades al municipi, entre les quals destaca l’esquelet complet d’una cria d’elefant i el crani d’un rinoceront de 100.000 anys d’antiguitat.

La peça central de l’exposició és l’esquelet complet d’una cria d’elefant (Elephas antiquus) d’uns cinc o sis anys i que va ser descobert el 2012. Aquestes restes, de 100.000 anys, són una de les «poques evidències» de cries completes d’elefants antics a Europa i pot veure’s per primera vegada en aquesta exposició.

L’espai també acull altres restes singulars trobades al jaciment i que també s’ensenyen al públic per primera vegada, com el crani i la mandíbula d’un rinoceront subadult d’una espècie actualment extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i el crani d’un cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus).

Notícies relacionades

Els cérvols mediterranis són també una espècie ja extinta en l’actualitat que va viure al sud d’Europa en els moments càlids. La cova del Rinoceront és el lloc on més individus d’aquesta espècie s’han trobat arreu del món.

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels