La rambla del Raval destaca en els pressupostos participatius

Prop de 50.000 veïns escullen 76 iniciatives d’entre 239 a les quals es destinaran 30 milions d’euros dels comptes municipals.

La rambla del Raval destaca en els pressupostos participatius
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els veïns de Barcelona ja han decidit els projectes guanyadors dels pressupostos participatius. Després d’un període que va començar a l’octubre i que el regidor del Pla de Barris, Promoció de Persones Grans i Educació, Lluís Rabell, va definir com a "intens", ahir es van conèixer les propostes més votades pels barcelonins, a les quals l’ajuntament destinarà 30 milions d’euros del pressupost municipal. Prop de 50.000 persones van escollir 76 projectes en la votació final, entre els quals destaquen la remodelació de la rambla del Raval i l’adequació de l’avinguda de Roma.

L’objectiu dels pressupostos participatius és que els veïns decideixin a què es destina una partida del pressupost municipal per millorar els seus barris. En aquesta segona edició, els barcelonins es van bolcar a presentar les seves propostes. Inicialment s’hi van presentar 1.733 projectes, dels quals 789 van passar la validació tècnica i 239 van anar a la votació final. D’aquests, van guanyar 76 projectes repartits de manera bastant homogènia per tots els districtes de la ciutat.

El que reuneix més iniciatives és el de Sant Martí (11) i el que menys, el de Sarrià Sant-Gervasi (5). Entremig hi ha Nou Barris, amb nou projectes; Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc i les Corts, amb vuit cada un; Gràcia, amb set, i Horta-Guinardó i Sant Andreu, amb sis.

Alguns dels més destacats són la remodelació del carrer de la Cera, la transformació de places com la de Sant Agustí (a Ciutat Vella), la de les Palmeres (a Sant Andreu), les adjacents a la rambla del Raval i les de la Bordeta, la renovació de parcs infantils –com els de l’avinguda de Mestral–, un carril bici segregat a la ronda de Sant Antoni (entre el carrer de Casanova i la plaça d’Universitat), millores en passos de vianants i en entorns escolars, l’ampliació de la biblioteca Guinardó-Mercé Rodoreda, una pista d’atletisme accessible a Can Dragó i la reforma del parc del Clot, entre d’altres.

Rabell va admetre que "hi ha projectes més senzills i d’altres de més complicats", però va afirmar que "la gràcia seria que tots els tràmits es fessin al més aviat possible". Així, va assenyalar que la intenció és "no perdre el temps" i que almenys la majoria estiguin començades a finals de mandat. Per al regidor, el resultat dels pressupostos participatius ajuda el govern municipal a tenir una "fotografia de Barcelona i dels seus anhels", i també dels col·lectius i segments de la societat. En aquest sentit, va destacar la majoria de participació femenina.

Altres vies de realització

Notícies relacionades

Va explicar que en la primera fase un centenar de projectes van ser descartats perquè ja estaven plantejats per l’actuació municipal i un parell de projectes van acabar descartats en la fase final perquè "ja estaven planificats". També va admetre que hi ha projectes que "han caigut pel camí" malgrat rebre un suport important i ser "molt interessants".

Per això va anunciar que es farà un llistat de la votació dels projectes perquè aquells no votats puguin ser recollits des d’altres àrees de l’ajuntament. Així, va assegurar, hi haurà projectes que es duran a terme "per altres vies".