La gran estrella de Sant Jaume brilla i acaba amb la polèmica
Fills de treballadors del Port de Barcelona van procedir a la tarda a l’encesa al Moll Vell després de cantar el ‘Fum, fum, fum’.
Sense polèmiques sobre pessebres massa tradicionals o massa surrealistes, la gran novetat nadalenca de la plaça de Sant Jaume ja irradia llum al ritme de la música, tot i que dependrà del públic connectar-se amb la melodia que integra l’espectacle a través del telèfon mòbil. La gran estrella de 20 puntes va ser rebuda amb aplaudiments entre els barcelonins i turistes que van contemplar els poc més de cinc minuts de xou immersiu. Una interpretació molt més lliure de la celebració nadalenca, sense connotacions religioses i que pot connectar amb qualsevol públic. Als peus de la peça, de quatre tones, 180.000 punts de llum en tres quilòmetres de leds, hi havia els seus artífexs, l’arquitecte Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, nerviosos però satisfets per l’arrencada de la seva creació, que es vigilarà les 24 hores per evitar vandalismes.
La gran estrella de Sant Jaume brilla i acaba amb la polèmica /
Les úniques objeccions que se sentien entre el públic és que si es contempla sense la música, el xou lluminós resulta una mica fred. Però l’ajuntament ha preferit que el so no acabés sent molest per a ningú i que cadascú el disfrutés individualment. Tot i que alguns mòbils van tenir ahir algun problema de connexió. "És més modern i més conforme amb Barcelona", deia l’Elena, veïna del Gòtic i que mai es perd l’estrena de Sant Jaume. Completant la visita nadalenca, es pot entrar a descobrir el pessebre tradicional de l’ajuntament que s’ha instal·lat al Pati de Carruatges i aquest any té inspiració marinera i commemora el centenari de Joan Salvat-Papasseit. Elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, es podrà visitar fins al 5 de gener.
Inspirat en el mar
Notícies relacionadesAmb els vaixells de fons, la cerimònia d’inauguració de l’encesa al Port es va fer des d’un escenari principal davant el qual es van congregar desenes de persones. Els poemes de l’artista José María Pérez i la música de Gabriel Vallone, inspirats en el mar, van donar el tret de sortida a l’acte i van generar un ambient bucòlic i nostàlgic. El punt àlgid de la festa el van protagonitzar els fills dels treballadors del Port del Barcelona, que, després de cantar la mítica Fum, fum, fum, van ser els encarregats de prémer el botó de l’encesa. Per primera vegada es va poder veure l’espectacle de llum i música a la Torre de Jaume I, que cada tarda s’il·luminarà com un gran arbre de Nadal de 19 a 20 hores. Va arribar després el ritme de Sabor de Gràcia amb les seves Nadales rumberes.
Aquest any la fira, amb la seva nòria il·luminada de 65 metres, arriba a la sisena edició sota el lema El Nadal més salat, i s’ha expandit com mai. Estarà oberta fins al 6 de gener de la Barceloneta al World Trade Center.