Presentació a La Pedrera

Barcelona espera per Sant Jordi un impacte de 60 milions d’euros

Els floristes denuncien que l’intrusisme els deixa sense més de la meitat del negoci de roses i reclamen que s’impedeixi als particulars vendre’n.

Barcelona espera per Sant Jordi un impacte de 60 milions d’euros

TONI SUST

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona s’enfronta al repte de celebrar Sant Jordi en laborable per primera vegada des del 2021, un any encara marcat per la pandèmia, de manera que floristes, llibreters i forners, gremis que van presentar ahir les línies mestres de la festa en una compareixença a la Pedrera, atorguen una gran importància a la cita de dimarts i esperen que es tanqui amb èxit.

Del Sant Jordi d’aquest any s’espera un impacte de 60 milions d’euros, la meitat en llibres i la meitat en roses, va explicar Jordi Torrades, director general de Consum de la Generalitat. És un càlcul relatiu, va remarcar, perquè aquest impacte, en el cas dels llibres, té un efecte rellevant en els dies previs i posteriors al 23 d’abril.

Torrades va precisar que només aquell dia es ven entre el 8% i el 10% dels llibres de l’any i que s’espera arribar a set milions de roses, d’entre 4 i 20 euros. "Nosaltres som els pobres", va fer broma Jaume Bertran, president del Gremi de Flequers. El pa de Sant Jordi és la tercera pota de la jornada i comptarà amb 20 parades a la ciutat.

Aquest any, va detallar la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Raquel Gil, hi ha previstos 1.000 punts de venda de llibres, dels quals 336 se situaran en el que es coneix com la superilla literària, entre Balmes, Pau Claris, Gran Via i Diagonal, amb l’afegit dels Jardinets. 533 punts més de venda de llibres es trobaran en espais gremials, davant de les llibreries que els munten, i la resta, en altres zones de la ciutat.

A la Rambla es passarà de 30 a 100 parades aquest any, de manera que es recupera la normalitat d’utilització de l’avinguda per a Sant Jordi. Quant a les flors, n’hi haurà 4.100 punts, dels quals 200 seran davant de floristeries.

Ni cotxes, ni bicis, ni patinets

El tall del trànsit al centre de la ciutat, va explicar l’intendent de la Guàrdia Urbana Diego José Calero, serà similar al de l’any passat. No es podrà circular ni en vehicles de motor ni en bicis i patinets per l’espai de la superilla literària, entre Balmes, Pau Claris, Gran Via i Diagonal, amb l’excepció dels carrers transversals que ho permetran en sentit Besòs: Gran Via, Aragó i València.

Aquest any se suma un tram a l’espai vetat al trànsit, el costat muntanya de la Gran Via de Roger de Llúria a Balmes, a causa d’un acte que se celebrarà al Coliseum.

Joan Guillén, president del Consell de Gremis i també del Gremi de Floristers, va recordar la ferida que pateix el sector cada any per l’"intrusisme" en la venda de flors. No és el mateix, va recalcar, que venguin roses entitats socials o veïnals que no pas que ho facin particulars per guanyar diners.

El gremi calcula que d’aquests set milions de roses que han de deixar, només el 25% seran venudes per professionals. En euros, va precisar Guillén, el sector perdrà de 10 a 15 milions dels 30 totals, i això, va remarcar, suposa minvar la reinversió en un sector que la necessita. Per això, el president del gremi va reclamar que s’impedeixi als particulars vendre roses.

El copagament

Notícies relacionades

Guillén va precisar que dels set milions de roses que s’espera vendre, 2,5 correspondran a professionals, i un milió a roses d’autor, més treballades, sense elements de plàstic. Com a novetat, va destacar que aquest any hi haurà una rosa dedicada a la Copa Amèrica. Un model amb el qual els representants dels gremis, la regidora Gil i l’intendent Calero es van fotografiar després de la presentació.

Una de les qüestions que s’hi van abordar va ser el copagament que assumiran per primer cop. Els floristers pagaran 30 euros per parada, i els llibreters, 80 euros si estan agremiats i 120 si no ho estan. És una mesura que ha generat algunes queixes, però que els diferents gremis consideren positiva a canvi dels serveis que comporta la instal·lació de parades i el funcionament d’una cita tan multitudinària.