Un 65% expulsaria els "delinqüents multireincidents"
Com a resposta a la pregunta més polèmica de l’enquesta, el 57,9% opina que la ciutat «hauria d’acollir el màxim nombre possible de persones».
L’Observatori Sociològic 2024 de Sant Cugat (Vallès Occidental), municipi on Junts i ERC governen amb majoria absoluta, ha posat el focus sobre la immigració. La polèmica ja va saltar a la ciutat quan va transcendir que l’estudi inclouria un bloc que vincularia immigració i seguretat, cosa que de fet va generar divisió entre republicans i postconvergents en l’Executiu local.
L’anàlisi, que compta amb una mostra de 1.080 enquestes telefòniques, es va portar a terme durant la segona quinzena de gener del 2024 amb l’objectiu d’obtenir l’opinió de la ciutadania sobre diversos aspectes de la vida a la ciutat durant l’any anterior.
Les respostes al voltant del bloc d’immigració i seguretat mostren una doble perspectiva en les opinions sobre les polítiques migratòries dels santcugatencs, fet pel qual el mateix ajuntament reconeix que hi ha "una divisió en la població".
A tall d’exemple, en les dues següents preguntes s’observa una tendència paradoxal. Mentre que un 65,6% considera que "els migrants que cometin delictes recurrents haurien de ser repatriats als països d’origen", un 57,9% opina que Sant Cugat "hauria d’acollir la quantitat més gran possible de persones". Cal destacar que a la ciutat hi resideixen únicament un 14,56% de persones immigrants, la majoria d’Europa i Amèrica (85,32%), i els d’origen africà representen únicament el 5% del total.
La divisió social de la població també s’observa respecte a l’afirmació que "posar límits a una arribada elevada de persones immigrants és una política xenòfoba". Mentre que el 44,8% de la població enquestada hi està d’acord, un 49,3% s’hi oposa.
Immigració necessària
Més enllà d’aquesta tendència, la qüestió que ha aconseguit més consens (71,4%) és la que la immigració "és necessària per a la nostra economia", així com que la Generalitat hauria d’assumir "íntegrament les competències en immigració" (63,2%).
El segueix l’afirmació que "una elevada immigració pot tensar determinats serveis públics d’una ciutat" (59,7%). De tota manera, el 55% dels enquestats diu no estar preocupats per "cap aspecte relacionat amb l’arribada d’estrangers al municipi", mentre que els que comenten que els preocupa una mica, assenyalen "delinqüència, robatoris i seguretat" (30%). Per la seva banda, el 52% de la població considera que la immigració "no posa en risc les tradicions i la llengua de Catalunya".
A diferència dels tres anteriors mandats, el govern municipal de Sant Cugat, concretament la tinença d’alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, liderada per Jordi Puigneró (Junts), exvicepresident del Govern, va incorporar a aquest sondeig el bloc d’immigració i delinqüència. La novetat va ser objecte de crítiques de diversos partits polítics, incloent-hi els republicans com a socis de govern de Junts.
Notícies relacionadesDe fet, tant grups municipals de l’oposició (CUP, PSC i En Comú Podem) com ERC van qüestionar el tinent d’alcalde Puigneró, que ja va afirmar al febrer (quan es van filtrar les preguntes del sondeig): "L’obligació que tenim és preguntar sobre temes d’actualitat. És evident que ho és, ja que ho estan preguntant altres Administracions", afirmava el tinent d’alcalde. Els postconvergents van dir haver-se inspirat en preguntes de la Generalitat a través del seu Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).
El sondeig es va fer un mes després que els alcaldes de Junts del Maresme demanessin l’expulsió immediata dels migrants multireincidents i que el debat arribés al Parlament. El discurs sobre immigració de Junts, que els últims mesos ha obert la porta que Catalunya pugui decidir si expulsa immigrants multireincidents, va obrir al seu torn un debat a Sant Cugat, la gran ciutat catalana de referència amb alcaldia postconvergent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs