Gairebé un milió de catalans estan en procés de buscar pis

L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de BCN remarca els preus elevats de l’oferta com el principal escull a l’hora de trobar habitatge, tant de lloguer com d’obra nova.

Gairebé un milió de catalans estan en procés de buscar pis

ÀLEX REBOLlO

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Gairebé un 14% de la població de Catalunya de més de 16 anys, percentatge que equival a uns 950.000 catalans, es troba en procés de recerca d’un pis, una tasca difícil tenint en compte que els preus, especialment pel que fa al lloguer, assoleixen xifres rècord gairebé trimestre a trimestre. Del total un 46% busca habitatge de propietat, i un 37%, de lloguer, alhora que un 17% vol propietat o lloguer indistintament. Les dades, relatives al segon semestre del 2023, procedeixen de l’Enquesta de demanda d’habitatge a Catalunya, elaborada per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) i presentada ahir.

Quant al context de l’àrea metropolitana, l’estudi reflecteix que la demanda de lloguer és similar, però que la recerca de propietat és més reduïda a la conurbació barcelonina (40,4%) que a la resta de Catalunya (52,1%). "La forta demanda xoca amb una oferta insuficient i està creant aquesta inflació de preus tant en l’habitatge de compra com de lloguer, que és el primer esglaó tant per a la gent que s’emancipa com per a estrangers", explica a aquest diari la presidenta de l’O-HB, Carme Trilla.

Joves de 16 a 29 anys

De fet, si s’aprofundeix en els perfils, els dos segments d’edat en els quals hi ha més demanda a Catalunya són els joves de 16 a 29 anys (18,3%) i els de 30 a 44 anys (25,7%). I, quant a la nacionalitat, també superen la mitjana els estrangers (32,4% de demanda). D’altra banda, tant els joves de 16 a 29 anys com la població estrangera busquen majoritàriament vivendes de lloguer (52,8% i 53,2%, respectivament), en contraposició al grup de 30 a 44 anys, en el qual el 48,5% prefereix propietat.

El mateix estudi de l’Observatori ja ressalta que, com es podia esperar, els principals demandants d’habitatge responen a un perfil que es troba en un procés de canvi de cicle vital, és a dir, que aspiren a constituir una nova llar, així com de persones que afronten variacions en la seva activitat laboral. Dues condicions que, en gran manera, s’associen a la població jove i/o migrada.

L’informe de l’O-HB conclou que el període de la recerca d’habitatge és majoritàriament de més d’un any: el 44% per als que busquen propietat i el 35,3% per als que volen lloguer. El principal motiu de la demanda d’habitatge és millorar l’habitatge actual, sobretot per als que busquen propietat, que el situen en primer lloc (31,3%). Així, en un context en el qual els sous i el poder adquisitiu no aconsegueixen seguir el ritme als costos del lloguer, entre els catalans que volen llogar, el 25,5% ho fan per millorar el seu habitatge actual, i el 22,3%, per aconseguir una renda més barata.

Quant al principal problema percebut pels demandants d’habitatge, destaquen els elevats preus de l’oferta, sobretot per als que busquen lloguer (94,3%) i obra nova (90,2%) de l’àrea metropolitana. Entre els que busquen pisos de segona mà, els preus elevats són també el principal problema, tot i que amb menys pes; seguit per la preocupació pel mal estat de les vivendes (41,8% a l’àrea metropolitana).

"Ja teníem una oferta insuficient, però ara encara es veu més reduïda pel pas d’oferta de lloguer estacional a lloguer de temporada o a lloguer d’habitacions, que incrementa els preus i sol ser habitatge en pitjors condicions", comenta Trilla, que apunta també que el lloguer de temporada comporta "la rotació del contracte més enllà del que és la temporada estrictament i el converteix en un lloguer estable, però amb renovacions". I això, al seu torn, es tradueix en un augment de preu i en "una inestabilitat més pronunciada per a l’inquilí".

"Estem empitjorant molt la situació residencial de les persones que aspiren a tenir un contracte de lloguer", adverteix la presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, que, a més d’impulsar una oferta suficient per donar cabuda a la demanda creixent, insta les administracions a fer una política d’habitatge "molt més potent" i que inclogui un pacte amb els propietaris per establir un sistema que no consisteixi a "veure com intenten escapar-se de les lleis de l’Administració".

Notícies relacionades

Perfil del demandant

Pel que fa a l’ús que es vol donar al nou habitatge, el 84,8% dels que busquen lloguer volen l’habitatge com a habitual, és a dir, que sigui el seu domicili principal, mentre que entre els que busquen pis o casa en propietat el percentatge és una una mica inferior: un 75,6%.

Temes:

Barcelona Pisos