Sant Cugat, Tiana i Sant Just tenen els lloguers més alts

Les tres localitats de l’entorn barceloní superen a la capital catalana en el preu mitjà a pagar per les rendes mensuals, segons dades de l’Incasòl

Sant Cugat, Tiana i Sant Just tenen els lloguers més alts

Àlex reboll

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Sant Cugat del Vallès (1.499,1 euros), Tiana (1.441,4) i Sant Just Desvern (1.305,2) són els tres municipis de l’àrea de Barcelona on el preu mitjà del lloguer va superar el de la capital catalana (1.171,3 de renda mitjana) en el tercer trimestre de 2023, tenint en compte els contractes firmats i registrats en l’Incasòl els mesos de juliol, agost i setembre.

Les dades reflecteixen un augment de preus generalitzat en la conurbació de Barcelona, ja que 28 de les 36 ciutats que configuren l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han experimentat un preu mitjà dels lloguers més alt respecte als contractes firmats en el segon trimestre de 2022, quan moltes d’elles, com Barcelona –una de les que ha tornat a pujar–, ja van arribar a xifres rècord.

Les xifres revelen que el preu mitjà dels contractes a Barcelona i els seus voltants ha arribat als 916,8 euros de mitjana, el que manté a la metròpoli barcelonina per sobre de la mitjana de Catalunya, que, malgrat patir també un increment de preus, es queda en els 848,4 euros.

Amb les dades del segon trimestre, un total de set municipis superaven la barrera psicològica dels 1.000 euros de renda mensual. Ara, el nombre d’urbs que arriben a les quatre xifres ha crescut i ja són deu. A més de Sant Cugat, Tiana, Sant Just i Barcelona, també es troben per sobre: Esplugues (1.159,7 euros al mes), Castelldefels (1.123,6), Sant Joan Despí (1.101,9), Montgat (1.084,4), Gavà (1.021,4) i Begues (1.009,5). La majoria d’aquests municipis també han tingut una caiguda del nombre de contractes firmats respecte a tres mesos enrere.

Badalona baixa de preu

Així, d’entre les 20 ciutats metropolitanes amb els lloguers més elevats, tan sols Begues (d’1.054,5 euros en el segon trimestre de 2023 a 1.009,5 en el tercer) i Badalona (de 867,9 a 856,5) han notat una reducció a la mitjana de preus dels contractes. Per contra, Sant Cugat del Vallès i Tiana, als primers llocs del rànquing, han experimentat augments del 14,2% i del 35% respectivament, respecte a les xifres del segon trimestre de 2023.

Notícies relacionades

Quan van sortir les dades del segon trimestre de 2023, la consellera de Territori, Ester Capella, ja va reclamar el Govern espanyol que permetés a Catalunya regular els lloguers. A més, Capella va incidir en la falta d’un parc de vivenda pública, cosa que permetria a les administracions influir al mercat de forma més efectiva. Un dèficit de domicilis públics que també es dona al territori espanyol, ja que suposen tan sols un 1,6% del total de llars del parc de vivenda espanyol.

L’Institut Metròpoli va fer públic un informe en el qual destaca que un 42,6% de la població de la regió metropolitana de Barcelona que viu de lloguer destina més d’un 40% dels seus ingressos a cobrir aquestes despeses, segons les dades del període 2021-2022 de les últimes ‘Estadístiques metropolitanes sobre condicions de vida’. n