Urbanisme tàctic

Barcelona reverteix una pacificació escolar al Poble-sec per evitar baralles, ‘botellon’ i incivisme

Barcelona reverteix una pacificació escolar al Poble-sec per evitar baralles, ‘botellon’ i incivisme

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Setmanes enrere va ser molt comentada l’eliminació de l’urbanisme tàctic que, durant la pandèmia, es va instal·lar al carrer de Pelai per ampliar-ne la vorera. El nou govern municipal, amb Jaume Collboni al capdavant, va considerar que aquesta prova no va aconseguir el seu objectiu, així que va repintar la via des d’Universitat fins a Catalunya per donar cabuda a aparcaments de bicis, motos i autocars. Molt més inadvertida passarà la regressió d’una zona transformada fa tan sols sis mesos al Poble-sec, un entorn escolar al carrer de la Bòbila amb què es va tallar el trànsit. Al crear-s’hi un cul de sac s’han multiplicat els problemes de baralles i incivisme. Curiós, perquè si l’objectiu era pacificar, el que ha generat és més conflicte.

L’urbanisme tàctic del carrer de la Bòbila, aquest dimarts /

Elisenda Pons

Serà dijous quan el districte informi les entitats veïnals sobre el nou full de ruta. Segons ha pogut saber aquest diari, la idea és que els cotxes tornin a circular pel carrer, de manera que hi hagi més vida i moviment, ni que sigui motoritzat. Es mantindrien les jardineres i el mobiliari situat a la sortida de l’escola Sant Francesc Xavier, però se’n retiraran els pilons que restringeixen el trànsit. S’hauria de veure, perquè no seria complicat, si es veten els vehicles privats durant l’hora punta col·legial del matí i de la tarda.

Els veïns de la zona expliquen que a escassos 10 metres hi ha la plaça del Doctor Pere Franquesa, un lloc, diu un resident, «on sempre va ser habitual el ‘botellon’ i els tripijocs». Amb la pacificació de Bòbila, aquesta situació es va traslladar a les grades situades al costat del centre escolar. «Estaven més còmodes, no hi ha més». A la zona va arribar a registrar-se a mitjans d’octubre, segons va relatar Betevé, una baralla en la qual es van utilitzar pals de criquet, a més de taules i cadires d’un bar pròxim.

Gas del riure

Notícies relacionades

Al lloc, asseguren les mateixes fonts consultades, és habitual trobar ampolles d’alcohol i pots d’òxid nitrós, el denominat ‘gas del riure’. També, va certificar la tele pública de Barcelona, es va trobar un ganivet dins d’una de les jardineres col·locades al costat de l’entrada de l’escola. «És possible que hi hagi menys embolic al poder-hi passar els cotxes, però el que passarà és que els nanos tornaran a la plaça. És a dir, que no es resol el problema, simplement es torna a moure de lloc». Els afectats afirmen que el problema no se supedita als caps de setmana i reclamen que la Guàrdia Urbana persegueixi l’incivisme i que els Mossos s’encarreguin de «posar fre al mercadeig i consum de droga en ple carrer».

L’actuació al carrer de la Bòbila es va anunciar el gener d’aquest any i les obres es van portar a terme entre el 23 de gener i finals de març. Cost de la transformació: 50.053 euros, que incloïa, diu el mateix ajuntament en una nota feta pública llavors, «jardineres, grades de fusta, papereres, bancs i butaques que convertiran la calçada en un espai de joc i estada». Llavors es deia que s’hi deixaria una «franja central lliure per al pas de vehicles, sense prioritat, però setmanes després de l’estrena, s’hi va col·locar un piló i el trànsit va quedar tancat.