Pols en un mercat icònic

La Boqueria es queda una altra vegada sense Bar Pinotxo

La Boqueria es queda una altra vegada sense Bar Pinotxo

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Enèsim pas endavant en la batalla que s’entaula pel cèlebre Bar Pinotxo de la Boqueria. Fa només uns dies que ha sigut retirat (un altre cop) el rètol amb l’històric nom, i col·locat un altre amb aspecte de definitiu que resa Mític Bar. A finals de juny l’establiment al costat de la Rambla va aconseguir recuperar el nom de Pinotxo, quan un jutjat del Mercantil va aixecar l’ordre cautelar que mesos enrere els havia obligat a deixar d’operar amb aquesta marca. Teòricament la recuperava fins que que se celebrés el judici per dirimir-lo, però per sorpresa s’ha produït el nou canvi. D’aquesta manera, en aquests moments i fins que s’obri pròximament un nou Bar Pinotxo al mercat de Sant Antoni (impulsat pels hereus de la saga), la ciutat no compta formalment amb cap ensenya amb aquest nom que apareix en tantes guies turístiques.

En paral·lel, en el si del mercat hi ha malestar per les conseqüències que ha portat l’embolic. Els nous titulars van assegurar que mantindrien el receptari i les propostes de sempre (partint dels llibres publicats pel Bar Pinotxo durant anys), però a la pràctica la nova oferta s’ha allunyat de la que van encunyar Asín i Bayén. Ni tot el producte és fresc ni elaborat a ‘casa’, ni molts plats tenen el mateix gust, apunten alguns comensals de tota la vida. El conflicte ha afectat el mercat, la ciutat i la seva enorme clientela.

Una història que es complica

Des de començament d’any, la història del Bar Pinotxo ha viscut diversos girs de guió fins a acabar en mans de la justícia. La crisi es va iniciar amb la jubilació de Juanito Bayén a finals de l’any passat, als 88 anys per motius de salut. El seu nebot Jordi Asín, amb qui estava associat des de feia anys i que havia registrat la marca Pinotxo, va passar aparentment a gestionar en solitari (amb la seva dona, el seu fill i l’equip de sempre) el famós bar. Però al cap de poques setmanes el Juan va sorprendre tothom al traspassar el negoci a un empresari que compta amb més locals i bars al mateix mercat i a la Rambla.

El nou operador va voler mantenir la marca, però el nebot va recórrer a la justícia al considerar que el nom no podia ser utilitzat i que el negoci era parcialment seu, tot i que les parades del mercat històricament havien estat sota la titularitat de Bayén. Es va obrir una guerra que va comportar una primera ordre judicial el març per retirar el nom de Pinotxo, a la qual cosa va seguir una nova estratègia per part del nou operador (restaurant Egito SLU), consistent a omplir el lloc de fotografies històriques del Juanito perquè tothom reconegués el local sense rètol.

Notícies relacionades

El culebró es va tenyir de drama amb la mort a l’abril de l’octogenari hoteler, i la incendiària carta pòstuma que va deixar. Després a principis d’estiu un jutge del Mercantil va permetre tornar a utilitzar el nom, i així fins ara que s’ha instal·lat la nova doble retolació (frontal i lateral) de Mític Bar, que ja era la denominació que apareixia a la carta.

De moment, Barcelona no té Bar Pinotxo, quan fa diverses setmanes va estar a punt de tenir-ne dos, el de la Boqueria i el de Sant Antoni (que podria obrir al setembre), fins que la justícia es pronunciï. El procés podria ser llarg. El primer va pagar un import milionari per l’espai físic i la firma. Sense la segona, el preu seria significativament inferior.