Tres joves acusats

TMB indemnitzarà amb 908.000 euros la víctima d’una pallissa al metro de Barcelona

TMB indemnitzarà amb 908.000 euros la víctima d’una pallissa al metro de Barcelona

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que haurà d’indemnitzar amb 908.000 d’euros la víctima d’una brutal agressió perpetrada al metro per tres joves el 2016. L’home, que llavors tenia 45 anys, va acabar en una cadira de rodes i pateix una incapacitat permanent absoluta.

L’atac es va produir a les 05.30 hores el 26 de juny del 2016 a l’interior d’un vagó del metro de l’estació de Bogatell de la L4, quan els tres acusats, identificats gràcies a les imatges de les càmeres de seguretat, van clavar, segons la magistrada, una «brutal pallissa» a un passatger.

L’home va rebre cops i puntades de peu en diverses parts del cos, com al cap i l’esquena, que li van provocar danys oculars amb pèrdua parcial de la visió , una tetraplegia (paràlisi de les extremitats) incompleta i trastorns mentals. Els acusats van continuar colpejant-lo després de caure a terra de genolls i mentre un dels sis acompanyants el subjectava pels cabells. Els nois es van vantar de la seva ‘gesta’ a Whatsapp. «El vam convertir en pols de tant pegar-lo», van escriure.

La Sala Penal ha dictat una sentència, a què ha tingut accés EFE, que rebutja els recursos dels tres agressors, condemnats a set anys i mig de presó tot i que la fiscalia exigia 12 anys, i ratifica la condemna de TMB, titular del Metro de Barcelona, i la seva companyia d’assegurances com a responsable civil subsidiària.

La pallissa es va produir a l’interior d’un vagó després que la víctima, que el grup estava molestant gratuïtament, es queixés. Quan el comboi s’acostava a l’estació de Besòs, els processats van deixar de colpejar-lo, moment que l’home va aprofitar per baixar i, recolzant-se a les parets de l’estació, va arribar al vestíbul, on va caure estirat i va ser finalment atès pels Mossos d’Esquadra i els serveis mèdics.

La sentència de l’Audiència de Barcelona

L’Audiència de Barcelona va condemnar els tres acusats per un delicte de lesions amb l’atenuant d’embriaguesa i l’agreujant d’abús de superioritat. A més de la pena de set anys i mig de presó, va imposar una indemnització conjunta a la víctima de 908.000 euros per les greus seqüeles, del pagament de les quals va absoldre TMB i la seva companyia d’assegurances.

Notícies relacionades

Tot i això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar els recursos de la fiscalia i l’acusació particular i va condemnar TMB com a responsable civil subsidiària. Va sentenciar que l’empresa va incomplir el seu deure de garantir la seguretat dels viatgers al no proporcionar prou vigilants de seguretat, la presència dels quals, van dir els magistrats, hauria impedit l’agressió grupal.

Ara el Suprem confirma íntegrament les condemnes als tres agressors així com a l’empresa que gestiona el metro de Barcelona, que no va recórrer la sentència del tribunal autonòmic i haurà de fer-se càrrec del pagament després que els agressors no puguin fer-ho.