La falta de son

Les onades de calor empitjoren la salut mental de les persones amb trastorns

Les onades de calor empitjoren la salut mental de les persones amb trastorns

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les onades de calor, cada vegada més freqüents i intenses a l’estiu, augmenten els brots psicòtics i agreugen els trastorns de salut mental. No només els canvis lluminosos i de temperatures habituals de l’arribada de la primavera o la tardor, sinó també les temperatures extremes de l’estiu afecten aquest col·lectiu.

«S’ha vist que, quan s’incrementa molt la temperatura, hi ha més episodis d’alteracions de la conducta, com brots psicòtics, i més descompensacions de trastorns que ja havien debutat prèviament», certifica el cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Narcís Cardoner. A més, a l’estiu també augmenten el risc de suïcidi i els trastorns de la conducta alimentària (TCA) perquè hi ha més exposició del cos, com adverteix l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya (Acab).

El doctor Cardoner adverteix que, en èpoques d’un increment «significatiu» de temperatures, hi pot haver «descompesacions» en pacients que ja patien un trastorn mental. «Hi ha més ingressos psiquiàtrics o gent que fa una consulta urgent per aquest tipus de problemes», adverteix aquest psiquiatre. La calor, quan es manté en el temps, provoca dificultats per agafar el son, i aquesta falta de son incrementa, al seu torn, el risc que es produeixin descompensacions.

«Hi ha canvis emocionals, la gent està més cansada, irritable, i hi ha més conductes agressives. Tot això es dona durant pics mantinguts d’altes temperatures», adverteix aquest psiquiatre, que, a més, apunta que les onades de calor també afecten les persones «fràgils», això és, la gent gran amb problemes de salut. «Aquests augments de temperatura poden provocar problemes físics, deshidratació, i això fa que les persones grans tinguin canvis conductuals». Així, la «demència» és un estressor que pot provocar canvis conductuals al barrejar-se amb la calor extrema. «No hi ha una única explicació sobre aquest fenomen, que té múltiples causes. Però està objectivat», diu Cardoner.

En un hospital com el de Sant Pau, hi ha un augment general de les urgències generals durant les onades de calor, entre aquestes, les urgències psiquiàtriques. «Les pujades de temperatura són una situació de risc global. L’any passat, per exemple [Barcelona va viure tres onades de calor administrativament declarades l’estiu del 2022], hi va haver un increment significatiu d’urgències a escala global, però no només per salut mental», assenyala aquest psiquiatre.

Més trastorns alimentaris

L’estiu i l’exposició del cos, més que la calor per si mateixa, també augmenten els trastorns de la conducta alimentària (TCA). Cada setembre, l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya (Acab) veu un pic d’usuàries producte dels estralls de l’estiu. «Quan arriba l’estiu, ens posem menys roba o anem amb roba més lleugera, el cos es mostra més, la gent va a la platja... I veiem pics d’ansietat i de conductes restrictives, compensatòries», apunta la directora d’Acab, Sara Bujalance.

Així, adverteix, es «disparen» els TAC, igual que l’angoixa i l’ansietat. Però no és exactament a l’estiu quan hi ha «més demanda d’ajuda», sinó a la tornada, al setembre i a l’octubre. «En pandèmia vam veure un increment molt elevat. La demanda d’ajuda a l’associació augmenta entre un 20% i un 25% al setembre i a l’octubre», assenyala. I, tot i que la situació ha millorat respecte a l’època prepandèmica (la covid-19 va disparar els TCA), la societat continua «arrossegant» els trastorns alimentaris que es van agreujar amb el coronavirus.

«Encara atenem molts més casos que el 2020. Encara ens mantenim en un nombre de casos molt superior al que existia el 2018 i el 2019. Continuem atenent aproximadament el doble de casos que llavors. Encara estem molt amunt i no hem baixat a les xifres prepandèmiques», adverteix Bujalance.

Més risc de suïcidi

La calor extrema és «perjudicial» en la salut general i, en concret, en la salut mental de les persones. «Està provat que hi ha una relació entre temperatures altes i risc de suïcidi», diu per la seva banda Daniel Muñoz-Samons, psiquiatre i coordinador de la Unitat d’Hospitalització i de la Unitat de Trastorns Psicòtics Infantils i Juvenils de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). «Si parlem de trastorns concrets, hi ha estudis que mostren que [les onades de calor] desencadenen trastorns bipolars i demències», afegeix Muñoz-Samons.

Notícies relacionades

En el cas concret dels joves, algunes publicacions assenyalen que, amb les temperatures extremes, els nens i adolescents pateixen més trastorns depressius i trastorns bipolarss, i els adults joves, més trastorns psicòtics. Els psiquiatres també veuen alteracions d’aquest tipus amb l’arribada de la primavera, però no tant per la calor, sinó pel «canvi de llum». «A la primavera veiem més trastorns bipolars i maníacs, però pel canvi de llum. És diferent. La calor provoca més desequilibris en la serotonina», diu Muñoz-Samons.

Com el seu col·lega Cardoner, aquest psiquiatre recorda que la calor causa «alteracions del son», cosa que augmenta el risc de trastorns de salut mental, a més de provocar irritabilitat. «Unes onades de calor llargues alteren les rutines, la conciliació familiar i sempre colpegen més les classes desfavorides», conclou Muñoz-Samons.