Educació

Barcelona guanya 776 places públiques per a cursos de grau mitjà de Formació Professional

Catalunya encara té almenys 250 escoles i instituts amb barreres arquitectòniques

Famílies i escoles critiquen la gestió del xec escolar de 100 euros del Govern

Barcelona guanya 776 places públiques per a cursos de grau mitjà de Formació Professional

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
ACN

Barcelona oferirà 776 noves places d’oferta pública per a cicles de grau mitjà en el curs 2023-2024 i arribarà a les 9.470. Un 89,33% de l’alumnat de continuïtat que s’ha preinscrit ha aconseguit una de les opcions sol·licitades, i un 75,10% podrà cursar la seva primera elecció. Aquest augment de places es deu, en part, a la creació de l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona, l’Institut de Sostenibilitat i el Medi Ambient i l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle. Un 10,67% dels estudiants esperen una plaça i seran reorientats pel Consorci d’Educació de Barcelona. L’ens els plantejarà alternatives afins a les opcions que havien triat i es posarà una atenció especial sobre la població vulnerable.

En aquest curs, a més, ha augmentat la preinscripció de l’alumnat de continuïtat, el que prové de quart d’ESO, Batxillerat, prova de graduat d’ESO per a majors de 18 anys o de programes de formació i inserció (PFI). Per exemple, els que provenien de l’ESO han passat de 4.429 a 5.001, els de PFI de 399 a 484 i els de Batxillerat, que aquest any es consideren de continuïtat per primera vegada, han generat 782 sol·licituds més.

Quant a l’alumnat que ha quedat a l’espera de plaça encara té tres possibilitats més per aconseguir-la: quan tingui lloc la gestió de la llista d’espera el 20 de juliol, en la segona fase d’admissió entre el 25 i 27 de juliol (amb assignació de plaça el 31 de juliol) en el qual poden ampliar les seves peticions entre aquells cicles on encara hi ha vacants, o bé a principis de setembre, quan encara poden optar a les places que finalment hagin quedat vacants i realitzar la matrícula directament al centre.

Batxillerats professionalitzadors

En qualsevol cas, el Servei d’Orientació els plantejarà alternatives com cicles afins als demanats o batxillerats professionalitzadors que s’adeqüin a les peticions inicials. Aquest servei atén de forma personalitzada els joves i les famílies en el moment en què l’alumnat acaba l’educació secundària obligatòria per continuar estudis d’ensenyament postobligatori. També col·labora amb els centres de secundària, de formació professional i formació d’adults per recolzar-los en l’articulació de recursos per a la continuïtat de l’alumnat en el seu nou itinerari.

Notícies relacionades

A més, es garantirà que tot l’alumnat pugui accedir durant el procés d’assignacions a una plaça en un cicle de la família professional sol·licitada. També s’ha de tenir en compte que hi ha aproximadament un 25% d’alumnat que no acaba formalitzant la matrícula, per la qual cosa encara es podrà ajustar més l’oferta a la demanda.

El curs vinent obriran les seves portes tres nous centres a Barcelona: l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona (ITICB); l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona (ITAEB) i l’Institut de Sostenibilitat i el Medi Ambient de Barcelona (ISMAB).