Contractació deserta

Les persones amb discapacitat es queden sense platja a Barcelona durant almenys dos mesos

La temporada de bany comença a la ciutat sense monitors per ara per auxiliar persones amb mobilitat reduïda a accedir a l’aigua

Les persones amb discapacitat es queden sense platja a Barcelona durant almenys dos mesos

RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carme Riu no recorda haver-se banyat en una platja de Barcelona fins al 2022. Ho va fer el 2 de maig, l’endemà que l’ajuntament comencés l’any passat a auxiliar persones amb discapacitat per remullar-se a la vora. El govern municipal va avançar la data com a resposta a les crítiques per discriminació perquè l’assistència no es prestés durant tot el període en què la costa rep banyistes en massa a la primavera i l’estiu. Fins al 2021 va ser usual que els monitors que recolzen persones en cadira de rodes i amb mobilitat reduïda es contractessin de juny a setembre, uns dos mesos menys que els socorristes. «Tot i que no va ser tota la temporada, vam aconseguir que el nostre servei tingués el mateix calendari i el mateix horari que el de socorrisme. Però aquest any arribarà al maig i tornarem a estar com abans, sense possibilitat de banyar-nos», es queixa Riu. El perquè es deu al fet que el procés de contractació per adjudicar les tasques de bany assistit a persones amb discapacitat ha quedat desert. La licitació hauria d’haver-se resolt al març perquè el servei comencés l’1 d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada mitjana de bany, i allargar-se fins a la Mercè. Només una empresa, Aunar, va licitar per la concessió. És la mateixa companyia que s’encarregava de la responsabilitat fins a l’any passat a les platges de Nova Icària, Sant Miquel i Fòrum. No obstant, no se li ha confiat la comesa aquesta vegada al no presentar a temps un certificat per provar que està al corrent de pagament amb Hisenda. El consistori admet que, de moment, no s’atendran banyistes amb discapacitat fins a la temporada alta de platja, que comença a finals de maig.

La plataforma Accessibilitat Ciutat i Platges Barcelona es va reunir la setmana passada amb tècnics del consistori. No hi havia regidors presents, remarca l’organització. Assegura que l’ajuntament li va comunicar que ara ultima un procediment d’urgència per una sola temporada per arreglar el greuge i que la resolució podria demorar-se «de vuit a 10 setmanes», concreta un dels portaveus de l’entitat, Àngel Urraca.

«Ens n’anem a juny o a finals de juny. Una altra cosa és si tindran a temps els mòduls amb els canviadors adaptats a nosaltres, que tampoc estan instal·lats. Quan diuen vuit setmanes potser en seran 15», tem. Urraca dona fe del malestar que ha portat la plataforma a convocar una manifestació a la platja de Nova Icària el 22 d’abril. «Tindrem menys dies de servei que la resta de banyistes i ens començaran a atendre més tard, com sempre. Hem tornat enrere», censura. Gairebé 8.000 usuaris

junymanifestacióEls monitors van ajudar 7.813 persones amb problemes de mobilitat a entrar al mar el 2022. En van ser més que els 5.266 atesos el 2019, abans de la pandèmia. Les xifres porten l’ajuntament a definir-lo com a «servei d’alta demanda». A Barcelona resideixen unes 155.000 persones amb algun tipus de discapacitat, segons estadístiques de la Generalitat del 2021. El nou contracte del servei de bany assistit –per dos anys i amb opció de pròrroga fins al 2026– va sortir a concurs per un preu mínim de 664.013,50 euros per socórrer els banyistes el 2023 i 2024.

Mentre que els cinc quilòmetres de litoral de Barcelona han començat a rebre públic en els primers dies de temps afable, les persones amb discapacitat hauran d’esperar que la contractació es desencalli. L’ajuntament diu que lamenta la situació i que busca «la millor solució perquè el servei arrenqui com abans». «Si el problema fos amb els socorristes, l’arreglarien ràpid. En el nostre cas, no consideren que sigui un servei essencial», protesta Riu, que creu que l’ajuntament està menyspreant drets de les persones amb discapacitat. «Ens considera menys que als gossos, que ja es poden banyar a la platja,» etziba. Es refereix a l’obertura del tram reservat per a propietaris de mascotes, que aquest any s’amplia un 20% a la platja de Llevant. L’ajuntament assenyala que l’assistència amb cadires amfíbies i grues per accedir al mar no es presta per ara perquè la licitadora «no ha pogut acreditar els requisits necessaris» per aconseguir el contracte. Remarca que són «raons alienes» al consistori, tal com diuen els rètols que ha penjat a Nova Icària.

Notícies relacionades

«Aquests cartells no són certs», rebat Urraca. «L’ajuntament ha actuat amb poc marge de temps. ¿Per què no va publicar la licitació fins a finals de febrer, quan quedava tot just un mes per començar la temporada? Haurien d’haver-ho fet abans per no trobar-nos com estem ara. Ja els vam advertir», recrimina.

Quart punt d’atenció

Qüestió al marge és que la plataforma reclama que s’habiliti un punt més d’atenció a les platges per a persones amb discapacitat. Va ser així fins al 2019, quan hi havia barraques, pèrgoles i rampes per facilitar el bany a les platges de Nova Icària, Barceloneta, Llevant i Fòrum. No obstant, una de les zones condicionades es va perdre arran de la pandèmia i encara no s’ha recuperat. Els usuaris es queixen de la multitud que s’amuntega sota la pèrgola de Nova Icària. «L’any passat, hi va haver dies que vam arribar a ser 130 persones juntes. Sempre hi ha aglomeracions», retreu Josefina Mompeó. «La majoria de la gent ve a Nova Icària perquè fins al Fòrum no és fàcil arribar-hi en transport públic i l’espai a Sant Miquel és petit. A més, ve gent d’altres ciutats perquè allà no tenen servei», afegeix Urraca. Com a pal·liatiu, el consistori proposa trobar una fórmula provisional «per facilitar l’estada a la platja» de persones amb discapacitat «tot i que no hi hagi servei de bany assistit». A la plataforma li resulta insuficient. «No solucionaria res. El servei és perquè puguem banyar-nos. Si no ens ajuden, no hi podem accedir, lamentablement», recorda Riu.