Homenatge

El passeig marítim de Barcelona incorpora el nom d’Oriol Bohigas

El canvi de denominació és un record a qui va ser un dels artífexs de la idea d’obrir la ciutat al mar

El passeig marítim de Barcelona incorpora el nom d’Oriol Bohigas

ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

El passeig marítim de Barcelona incorpora des d’aquest dissabte el nom de l’arquitecte Oriol Bohigas, una acció promoguda per l’Ajuntament de Barcelona en homenatge a l’urbanista i un dels artífexs de l’obertura al mar de la capital catalana. El canvi de denominació, aprovat el març de l’any passat, batejarà a partir d’ara el tram del passeig entre la plaça del Mar i el carrer de la Marina, segons ha informat el consistori.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit l’acte de canvi de nom en homenatge al reconegut arquitecte urbanista barceloní, mort el novembre del 2021 als 95 anys, en un acte al qual també ha assistit el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, entre altres membres del govern municipal.

En presència també de familiars de l’arquitecte i urbanista, hi ha intervingut l’escriptor Eduardo Mendoza, que ha glossat la figura de Bohigas. La nova denominació dona resposta a la voluntat del consistori de recordar qui va ser, juntament amb d’altres, un dels artífexs de la idea de la Barcelona oberta al mar que va transformar la ciutat i va ser clau en la presentació de la capital durant els Jocs Olímpics de 1992. Oriol Bohigas, que va ser delegat i regidor d’Urbanisme i de Cultura de Barcelona, va rebre diversos reconeixements per la seva obra, entre ells un premi FAD pel disseny del Port Olímpic.

Nascut a Barcelona el 1925, el 1943 va ingressar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on es va graduar el 1951 i, el 1963, va aconseguir el títol de doctor arquitecte. També va ser membre fundador del grup editorial Edicions 62 i president de la Fundació Joan Miró. A més, durant vuit anys va ser president de l’Ateneu Barcelonès, temps durant el qual es va portar a terme la restauració i millora de l’edifici i de la biblioteca.

Notícies relacionades

Bohigas és medalla d’or en el Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona i premi Ciutat de Barcelona a la projecció internacional. El 2008, va rebre el Premi Nacional d’Arquitectura i, el 2011, va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura en la trajectòria professional i artística de la Generalitat.

Entre les obres de l’estudi de Bohigas (MBM Arquitectes) més recents a Barcelona hi ha l’estació de metro de Liceu, l’edifici d’oficines d’RBA Editors, la Vila Olímpica i el Port Olímpic de Barcelona, i l’edifici del Disseny HUB de Glòries.