Millora tecnològica

Barcelona utilitzarà una rèplica digital per prendre millors polítiques públiques

L’ajuntament i el Barcelona Supercomputing Center presenten un projecte digital de simulació urbanística que ajudarà a optimitzar la planificació

Barcelona utilitzarà una rèplica digital per prendre millors polítiques públiques

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona tindrà una rèplica digital que permetrà «optimitzar el disseny» de les polítiques públiques. L’ajuntament ha presentat aquest dimecres un projecte dissenyat junt amb el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).

De moment, aquesta col·laboració ha creat una plataforma web que permetrà avaluar l’accessibilitat de les instal·lacions públiques per saber si la capital catalana compleix els requisits per ser una ciutat dels 15 minuts, això és, una ciutat on tot el que és essencial queda a un quart d’hora a peu o amb bicicleta. Aquesta plataforma mapa la capital catalana i ha permès a les autoritats conèixer quin tipus d’instal·lacions tenen a l’abast en aquest rang de temps, cosa que permet veure la cobertura de proximitat de les futures línies del metro L8 i L9, els punts de recàrrega elèctrica, els hospitals o les estacions de Bicing.

És només la primera fase d’un projecte que desenvoluparà un bessó digital que en el futur pugui ser utilitzat per altres ciutats. «L’objectiu futur és tenir una plataforma que permeti calcular a temps real l’impacte mediambiental, la qualitat de l’aire, les rutes del trànsit, la sustentabilitat de l’economia, la transformació d’espais com les superilles o l’optimització de les infraestructures», explica a EL PERIÓDICO l’investigador Fernando Cucchietti, líder de l’equip d’Anàlisi de Dades i Visualització del BSC-CNS.

Barcelona ha sigut la primera ciutat pilot d’aquesta tecnologia i Viladecans en serà la segona. Aquesta eina podria ser operativa en un termini de dos a quatre anys, segons han informat.

¿Què és un bessó digital?

Un bessó digital és una rèplica digital exacta d’una cosa que hi ha al món físic, ja sigui una persona, un objecte o una ciutat. La seva missió és permetre als investigadors fer simulacions per predir els efectes de possibles canvis sobre aquest objecte. Partint d’això es pot optimitzar la presa de decisions, i estalviar temps i diners. Aquesta eficiència en l’administració dels recursos és especialment clau en el desenvolupament urbanístic d’una ciutat.

Aquesta tendència tecnològica –que se serveix de la intel·ligència artificial, el 3D i la realitat augmentada, entre d’altres– s’utilitza en multitud de sectors i processos. Els enginyers de la NASA, per exemple, els utilitzen per saber com les seves naus espacials es comportaran a l’espai, les fàbriques per agilitzar la cadena de producció i els oncòlegs per tractar el càncer de forma més eficient.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, el bessó digital de Barcelona permetrà a l’ajuntament una millor planificació del desplegament d’infraestructures, fer un seguiment més precís dels carrers de la ciutat i anticipar-se a possibles fallades «per millorar la qualitat de vida de la ciutadania». «Són eines molt potents per poder assajar digitalment diferents propostes i extreure informació que ajudi a decidir quines polítiques públiques o quins projectes poden ser més eficients per aconseguir els objectius desitjats», ha explicat el consistori.

Això serà possible gràcies al BSC-CNS en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) i amb l’agència de desenvolupament urbanístic Barcelona Regional (BR), que serà l’usuari final d’aquest bessó digital.