Tecnologia puntera

¿Què és el Barcelona Supercomputing Center, el superordinador que ha visitat Pedro Sánchez?

El president del Govern i la ministra espanyola de Ciència i Innovació, Diana Morant, visiten el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona

David Torrents y Alfonso Valencia, en el Supercomputing Center.

David Torrents y Alfonso Valencia, en el Supercomputing Center.

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Ciència, Diana Morant, han visitat aquest divendres el Barcelona Supercomputing Center, les instal·lacions on s’està construint el MareNostrum 5, que serà un dels superordinadors més potents del món.

«Aquest projecte posiciona Espanya, Catalunya i Barcelona com a líders europeus en supercomputació», ha celebrat el president.

Sánchez ha reconegut el rol del Centre Nacional de Supercomputació, «un autèntic emblema d’enorme valor afegit», en futur disseny de semiconductors, cosa que serà «un pas a favor de l’autonomia estratègica d’Europa».

En aquestes instal·lacions hi ha el MareNostrum, el superordinador més potent d’Espanya. L’última actualització d’aquest dispositiu informàtic d’alt rendiment li permet arribar a una potència màxima de 13,9 petaflops, el que equival a gairebé 14.000 bilions d’operacions per segon. Aquesta capacitat de càlcul hiperràpida està només a l’abast de molt pocs ordinadors al món.

Sánchez i Morant també han visitat els treballs d’instal·lació del MareNostrum 5, la següent generació de superordinadors que podria convertir el que està ubicat a la capital catalana en un dels més potents del món. Aquesta última actualització permetrà al superordinador de Barcelona executar fins a 200.000 bilions d’operacions per segon.

Tindrà un cost de 223 milions d’euros

La Unió Europea (UE) finançarà el 50% del projecte i l’altre 50% anirà a càrrec del consorci que ha recolzat la candidatura del Barcelona Supercomputing Center. S’hi inclouen el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i la Universitat Politècnica de Catalunya, a més de Portugal, Turquia i Croàcia, com ‘partners’ europeus

Nous èxits científics

Els superordinadors serveixen per resoldre operacions molt complexes en molt poc temps. Això obre la porta a càlculs que semblarien impossibles, molt útils per a la comunitat científica. Així, aquestes altes prestacions es poden utilitzar per a la recerca de malalties com el càncer o per pronosticar fenòmens meteorològiques.

Notícies relacionades

Sense anar més lluny, el superordinador del BSC s’està aplicant en disciplines científiques que van de la biomedicina a l’astrofísica. Entre els seus projectes hi ha el disseny de nous tractaments mèdics com la vacuna contra la sida, estudiar les ones gravitacionals o fer simulacions sobre la producció d’energia de fusió.

El MareNostrum 5 servirà per agilitzar la recerca en matèries com la salut o la intel·ligència artificial, estratègiques en la competició tecnològica global amb els Estats Units i la Xina. En aquest mateix sentit, l’última actualització del superordinador de Barcelona té la missió d’impulsar tecnologies de supercomputació europees que garanteixin la independència tecnològica del continent.