PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

"El Marenostrum 5 serà un dels superordinadors més potents del món"

El Barcelona Supercomputing Center anuncia el seu pla de futur per a la nova generació de superordinadors

El cost total del projecte ascendeix als 223 milions d'euros, la meitat d'aquests aportats per la Unió Europea

96d28055-7709-49b2-b609-b43b528ece31-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Després de guanyar la competició europea per a la següent generació de superordinadors, el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) anuncia els seus plans de futur. El Marenostrum 5, el dispositiu més potent que hagi acollit el centre, inclourà una plataforma experimental per crear tecnologies de supercomputació europees. Així ho han anunciat aquest mateix dilluns els responsables del centre d’investigació, que han presentat de manera oficial el rumb per a la nova etapa per al Centre Nacional de Supercomputació. 

Notícies relacionades

"El Marenostrum 5 serà un dels superordinadors més potents del món", comenta Roberto Viola, director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea. "La supercomputació avança de manera molt ràpida, així que sabem com se situarà aquest superordinador quan s’inauguri però no com evolucionarà el panorama. És possible que en un parell d’anys la situació canviï, però aleshores ja estarem pensant en nous projectes", afegeix Viola.

El nou dispositiu, que s’engegarà el 31 de desembre del 2020, tindrà un cost de 223 milions d’euros. En aquest pressupost s’inclou el cost previst per a l’adquisició, instal·lació i manteniment de les noves instal·lacions. La Unió Europea (UE) finançarà el 50% del projecte, mentre que l’altre 50% anirà a càrrec del consorci que ha recolzat la candidatura del Barcelona Supercomputing Center en el qual s’inclou el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. El projecte també ha comptat amb el recolzament de Portugal, Turquia i Croàcia.