Enèsima discussió

Els comuns i el PSC s’emboliquen també per la venda de cafè i menjar en quioscos de BCN

Els comuns i el PSC s’emboliquen també per la venda de cafè i menjar en quioscos de BCN

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els quioscos de Barcelona s’han convertit en l’enèsim motiu en què els dos socis mal avinguts del govern de l’alcaldessa Ada Colau han escenificat de nou les seves disputes. El bipartit de Barcelona en Comú i PSC ha elevat la proposta perquè les parades de premsa ofereixin nous productes i serveis per intentar que siguin viables, incloent-hi la venda de cafè i menjar preparat, a la comissió d’economia de l’ajuntament. Es tractava tan sols de donar curs a la mesura per obrir el període per presentar al·legacions amb què modificar-la. Es deduïa que comptava amb el vistiplau de les dues forces, però els comuns i els socialistes han acabat discrepant i han votat per separat.

El PSC se n’ha desmarcat després de la queixa del Gremi de Restauració de Barcelona, que ha repudiat que els quioscos es converteixin en el que ha titllat de «bars encoberts» que, segons la seva opinió, podrien plantejar una «competència deslleial» a l’hostaleria. «No hi ha hagut diàleg amb sectors que podrien veure’s afectats per aquesta qüestió», ha esgrimit la regidora socialista Montserrat Ballarín.

En canvi, el tinent d’alcalde dels comuns Jordi Martí ha assegurat que la proposta per ampliar el ventall de productes dels quioscos es va ratificar sense discussió al si de l’executiu de comuns i socialistes. «Era un acord de tot el govern», ha afirmat Martí, que ha recalcat que el canvi pel qual es redueix l’espai reservat per exhibir diaris i revistes per deixar més espai a un altre tipus d’articles a les parades es va negociar durant més un any amb el gremi de venedors de premsa

Debat desconcertant

L’oposició s’ha mostrat perplexa pel nou episodi públic de desavinences entre els integrants de l’executiu de Colau. Les últimes setmanes, Barcelona en Comú i PSC ja han renyit pel pla d’usos comercials de l’Eixample, pel projecte de reforma de la ronda Sant Antoni i sobre la ruptura temporal de relacions amb Israel.

«És una irresponsabilitat arribar a la comissió sense un expedient acordat. No volem que les famílies paguin els plats trencats d’un govern que pensa més en les eleccions que a governar», ha recriminat el regidor Jordi Castellana (ERC). «És lamentable el postureig del PSC i l’actitud dels comuns de no desbloquejar aquesta situació», ha expressat Joan Rodríguez (Junts). «És lamentable la posició del govern, però encara ho seria més que acabés afectant els negocis», ha advertit Josep Bou (PP). «¿Es faran al·legacions mútuament a la proposta del seu govern? Aquí no estan en campanya, estan governant», ha etzibat Eva Parera (Valents)

Notícies relacionades

Enmig d’un cert desconcert, diversos grups han demanat primer que el punt es retirés de l’ordre del dia. Ferran Mascarell (Junts) ha suggerit que els regidors de l’oposició abandonessin la sala per fer decaure el punt per falta de quòrum. També s’ha plantejat si s’havia d’ajornar la qüestió a la comissió del març. Martí ha advertit que, en cas de posposar-se la discussió, s’estaria «jugant amb l’economia de les famílies que gestionen els quioscos». «Si no comencem ara el tràmit, ens acostarem perillosament al límit en què no se’ns permetrà aprovar-lo, perquè estarem en període electoral», ha alertat. 

Al final, la majoria de partits han rebutjat demorar l’assumpte un mes més. Entre retrets, Barcelona en Comú, Cs, PP i Valents han votat a favor de l’aprovació inicial de la modificació de les condicions dels quioscos, mentre que PSC, ERC i Junts s’han abstingut. Ara s’obrirà un període d’exposició pública durant 20 dies per proposar esmenes als canvis als quioscos perquè sobrevisquin a la caiguda de la difusió de les publicacions en paper. Martí ha tancat el debat demanant disculpes pel que ha titllat d’«espectacle» i «sainet». «El que ha passat en aquesta comissió no hauria d’haver passat», ha conclòs.