Regulació

Consulta aquí si tindràs sota de casa una de les 103 zones on passejar gossos sense corretja a Barcelona

L’ajuntament multarà per passejar els animals sense lligar fora dels enclavaments autoritzats

Consulta aquí si tindràs sota de casa una de les 103 zones on passejar gossos sense corretja a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona vetarà a partir del desembre del 2023 portar els gossos deslligats per la ciutat més enllà de les zones on estarà explícitament permès, que seran 219 en total. La novetat, i el que permetrà posar en pràctica el veto als gossos solts, és l’entrada en servei de les zones d’ús compartit (ZUC), una per barri com a mínim.

En seran 103, que s’afegiran a les 116 àrees de gossos –pipicans de menys de 400 metres quadrats– i d’esbarjo per a gossos –de més de 400 metres quadrats– ja existents. Per al veí que desitgi buscar la que més li convé, el gràfic adjunt les assenyala totes, i permet conèixer detalls de cada una situant-s’hi a sobre. Al clicar cada punt s’obre un desplegable amb el mapa de la zona concreta.

Així, es poden veure emplaçaments curiosos com el Moll de la Fusta, un racó molt concret de la plaça Letamendi o el lateral de l’Estació de Sants davant el parc de l’Espanya Industrial. També pot consultar-se en el desplegable l’horari previst per a cada punt, segons va revelar el consistori en documents sotmesos a exposició pública i consultats per aquest mitjà.

Carnet desestimat

La regulació d’aquest assumpte data del 2014, però l’aplicació es va anar retardant perquè estava pendent de concretar-se la figura d’un carnet de tinença responsable. Finalment, el ple municipal de desembre va aprovar, amb el vot favorable dels socis del govern, Barcelona en Comú i el PSC, el de Junts i el de Ciutadans, i l’abstenció de la resta de grups, eliminar de l’ordenança l’obligació de disposar d’aquest carnet, cosa que va agilitar el procés.

L’ajuntament ha explicat que les Zones d’Ús Compartit seran espais sense tancar. Estaran ubicades sobretot en zones verdes, tot i que també hi ha places i carrers. Els horaris en què els amos podran passejar les mascotes sense corretja variaran segons l’emplaçament. La regulació no implica exclusivitat d’ús, és a dir, que altres persones podran utilitzar amb ple dret la mateixa zona sense la companyia d’un gos. La convivència, doncs, es posarà a prova el Nadal que ve. Hi haurà 40 ZUC que estaran obertes a gossos durant més de vuit hores i 63 que tindran un horari menys extens, si bé s’acomodaran diferents franges.

Multes de 100 a 600 euros

Notícies relacionades

L’ordenança mantindrà les penes econòmiques que ja contempla. Ascendeixen a 600 euros en cas de portar un gos sense lligar en una zona de jocs infantils. En cas de caminar amb un animal sense corretja en una zona restringida i que es detecti que comporti perill, el càstig es taxa en 300 euros. Es rebaixa a 100 si no s’aprecia risc. És el cas, per exemple, que no hi hagi menors presents ni un centre educatiu als voltants.

Gossos perillosos, sempre lligats

Els gossos considerats perillosos són una excepció transversal: han d’anar subjectes i amb morrió en qualsevol lloc de la ciutat i les 24 hores del dia. En cas de sortir al carrer amb un gos potencialment perillós sense corretja ni morrió els càstigs varien de 300 a 2.400 euros.