Litigi

L’Equador al·lega que l’assalt a l’ambaixada de Mèxic va ser "excepcional"

Protesta ante la embajada de Ecuador en México, tras el asalto a la legación mexicana en Quito, este sábado.

Protesta ante la embajada de Ecuador en México, tras el asalto a la legación mexicana en Quito, este sábado. / STEPHANIA CORPI / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Equador va demanar ahir al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) que "rebutgi" per "injustificades" les "mesures cautelars" que reclama Mèxic després de l’assalt policial a la seva ambaixada a Quito el 5 d’abril per capturar l’exvicepresident Jorge Glas, que era al seu interior en qualitat d’asilat polític, i va defensar que va ser un acte "excepcional" i "aïllat". L’ambaixador equatorià als Països Baixos, Andrés Terán Parral, va ser l’encarregat de presentar els arguments del Govern de Daniel Noboa.

Un dia abans, Mèxic havia exigit la suspensió d’aquest país de les Nacions Unides per haver transgredit "els límits establerts del dret internacional". No obstant, Parral va afirmar que Mèxic "no ha presentat cap evidència coherent sobre un "mal irreparable als drets que busca protegir". Per a l’Equador, l’assalt de la legació diplomàtica va ser "necessari", perquè Glas té causes pendents amb la justícia.

Mesures cautelars

El TIJ es pronunciarà d’aquí dues o tres setmanes sobre la pertinència dels requeriments de les parts en litigi. Després passaran almenys dos mesos abns que emeti un dictamen.

Notícies relacionades

Malgrat donar un caràcter "excepcional" i "irrepetible" a l’acció de la policia, el representant equatorià va defensar l’acció del 5 d’abril. "Mèxic va utilitzar erròniament durant mesos la seva seu diplomàtica a Quito per donar refugi a un criminal comú que ha sigut degudament condemnat en dues ocasions pels més alts tribunals de l’Equador de greus delictes relacionats amb la corrupció", va remarcar.

Glas, que està detingut en una presó de Guayaquil, es considera un perseguit polític que ha d’afrontar causes irregulars i sense fonaments. El Govern d’Andrés Manuel López Obrador va fer seva aquesta explicació al concedir-li l’estatut d’asilat que es basa en una llarga tradició de la política internacional del seu país.