Cita amb les urnes

Les eleccions locals al Regne Unit posen a prova el lideratge de Sunak

Els laboristes aspiren a ampliar la seva representació en les alcaldies, que ja és majoritària 

Les enquestes apunten a la reelecció de Khan a Londres

Les eleccions locals al Regne Unit posen a prova el lideratge de Sunak
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, s’enfronta a la seva última prova de foc abans de les eleccions generals al Regne Unit, previstes per a finals d’any. Més de 2.600 regidors –menys d’un 20% del total– seran elegits avui en 107 governs municipals d’Anglaterra, així com 37 comissaris de policia i 10alcaldes, entre ells el de Londres. El resultat d’aquests comicis serà determinant per mesurar el suport amb què Sunak compta entre els electors gairebé dos anys després del seu nomenament com a primer ministre, i la confiança dins del seu propi partit.

Les últimes enquestes confirmen la tendència a l’alça del Partit Laborista, que ja va obtenir un bon resultat en les últimes eleccions locals, celebrades l’any passat per elegir més de 8.000 regidors. Uns comicis que el van situar de nou com el partit amb més representants per primera vegada des del 2002, amb un 35% del total, enfront el 33% del Partit Conservador. Els laboristes van guanyar més de 500 regidors en aquesta ocasió i tot apunta que ampliaran aquest avantatge després de la cita electoral d’avui, amb "victòries significatives" al nord i al centre del país, segons l’última enquesta publicada per YouGov.

El principal focus d’atenció estarà posat en les dues grans alcaldies que continuen en mans dels conservadors, a les zones de West Midlands –que inclou la ciutat de Birmingham– i Tees Valley, al nord-est d’Anglaterra. Els dos alcaldes han mirat de distanciar-se del seu propi partit per intentar aconseguir la reelecció, tot i que les enquestes pronostiquen un resultat ajustat en els dos casos. A més de disputar el vot als conservadors en aquestes dues alcaldies, així com a les tres alcaldies de nova creació, els laboristes preveuen mantenir el poder a les cinc grans àrees metropolitanes que ja controlen, entre les quals hi ha Liverpool, Manchester i Londres.

Notícies relacionades

En el cas de la capital britànica, les últimes enquestes donen a l’actual alcalde, el laborista Sadiq Khan, un còmode avantatge respecte a la conservadora Susan Hall. Segons el sondeig de YouGov, Khan obtindria un 47% dels vots, enfront el 25% del seu principal rival, cosa que li obriria la porta a un tercer mandat al capdavant de la Greater London Authority, una de les institucions amb més pes i poder del país, amb un pressupost anual de més de 20.000 milions de lliures anuals (23.000 milions d’euros). Khan, fill d’immigrants pakistanesos, ha sigut una de les veus més crítiques dins del Partit Laborista amb els bombardejos d’Israel a Gaza, i això ha fet que guanyés suports entre la població musulmana.

Si perd les dues grans alcaldies encara a mans dels tories i repeteix la debacle electoral de l’any passat –amb la pèrdua de més de 1.000 regidors–, Sunak s’enfrontarà previsiblement a una nova rebel·lió interna en el seu partit.