La privacitat a internet

Els científics alerten del risc que la UE encoratgi la "vigilància massiva"

La llei contra l’abús infantil amenaça les democràcies del món, avisen 254 experts

zentauroepp53288566 carmela troncoso200501130647

zentauroepp53288566 carmela troncoso200501130647

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La privacitat a la Unió Europea (UE) podria tenir els dies comptats. Així ho denuncien un total de 254 científics i investigadors de 33 països diferents, que adverteixen en una carta oberta que la nova llei contra l’abús sexual infantil negociada en secret pels estats membre amenaça d’impulsar la "vigilància massiva" dels ciutadans a internet. Si s’aprova, adverteixen, tindrà "conseqüències catastròfiques" que poden afectar negativament les democràcies de tot el planeta.

A mitjans del 2022, la Comissió Europea va proposar que la millor manera de combatre la circulació de material pederasta en la xarxa era obligar les grans plataformes, des de TikTok fins a WhatsApp, a escanejar les comunicacions encriptades dels seus usuaris a la recerca d’imatges o vídeos delictius contra menors. "Seria com col·locar una càmera dins de casa teva, un espia que no saps què està buscant, i dir-te que no et preocupis, que no s’utilitzarà malament", lamenta Carmela Troncoso, una de les impulsores de la carta, en declaracions a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Després de mesos de polèmica, a finals d’octubre, el Parlament Europeu va votar en contra de l’escaneig de les telecomunicacions dels ciutadans, un important revés a les intencions de Brussel·les. No obstant, els països van continuar negociant i, el 13 de març, la presidència belga del Consell de la UE va introduir una nova proposta de llei pretesament més específica i segura amb les dades xifrades. Segons els experts, aquests canvis són "cosmètics", una "decepció" que "no canvia res".

La carta publicada ahir alerta que el nou pla de Brussel·les crearà "capacitats sense precedents per a la vigilància i el control dels usuaris d’internet" i "soscavarà per complet la seguretat de les comunicacions i els sistemes", fet que posarà en perill els processos democràtics dins i fora d’Europa.