103 espais nous

Barcelona multarà per anar amb gossos deslligats fora de 219 zones habilitades a partir del desembre del 2023

L’ajuntament admet que, per ara, només sanciona en parcs i àrees de joc infantil en què se senyalitza que està prohibit portar la mascota sense corretja

Barcelona multarà per anar amb gossos deslligats fora de 219 zones habilitades a partir del desembre del 2023

ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona comptarà amb 219 espais que seran els únics de la ciutat on es podrà portar gossos sense lligar. Tot i que l’ajuntament preveu desplegar la mesura al llarg de l’any que ve, no serà en realitat efectiva fins al desembre del 2023, quan es començarà a sancionar els propietaris que no portin la mascota lligada a les zones reservades.

L’ajuntament ha començat a fer els primers passos per implantar un compromís que té pendent des del 2014. Malgrat que l’ordenança d’animals de la ciutat ja estipula sancions, en realitat impera una moratòria fins que es creés un carnet de tinença responsable que mai s’ha implantat i que ara s’ha decidit descartar.

A la pràctica, no se sanciona qui porti el gos sense corda pels carrers de Barcelona, excepte en zones de joc infantil i en parcs en què estigui senyalitzat que és obligatori que les mascotes vagin lligades. El consistori ha imposat uns 500 càstigs per incompliments aquest any, una mica més que en els anys anteriors, quan han fluctuat entre 300 i 400 amonestacions. 

A part, el desplegament de l’ordenança també estava pendent que es muntessin unes zones d’ús compartit, que es distribuiran almenys una per barri a partir de l’any vinent. Seran en total 103, que s’afegiran a les 116 àrees de gossos –de menys de 400 metres quadrats– i d’esbarjo per a gossos –de més de 400 metres quadrats– ja existents. El govern municipal ha explicat que seran espais sense tancar, principalment en zones verdes, que s’establiran horaris en què els amos podran passejar les mascotes sense corretja. N’hi haurà 40 que estaran obertes a gossos durant més de vuit hores i 63 durant menys de vuit hores, en diferents franges.

El 95%, a 10 minuts de casa

«Passem de 45.000 a 945.000 metres quadrats d’àrees per a gossos. Multipliquem per 20 la zona oferta per passejar gossos sense lligar. El 95% de les famílies amb gossos tindran una àrea per portar-lo deslligat a menys de 10 minuts de casa. És un salt important», ha destacat la tinenta d’alcalde Laia Bonet. L’ajuntament estima que hi ha uns 180.000 gossos a la ciutat, si bé els censats ronden els 80.000.

Notícies relacionades

El govern municipal compta que la modificació de l’ordenança es ratifiqui de forma definitiva el març de l’any vinent. A partir de llavors, s’obrirà un període de nou mesos per adaptar els espais triats per allotjar les zones d’ús compartit. A partir del setembre ja haurien d’estar totes habilitades i s’obriria una transició de dos mesos fins que les multes es comencin a imposar. L’ordenança mantindrà les penes econòmiques que ja contempla: ascendeixen a 600 euros en cas de portar un gos sense lligar en una zona de jocs infantils, a 300 euros en cas que passejar l’animal sense mascota en una zona restringida comporti perill, que baixa 100 si no es detecta risc; per exemple, si no hi ha menors presents ni un centre educatiu al voltant. 

Els càstigs varien de 300 a 2.400 euros en cas de sortir al carrer amb un gos potencialment perillós sense corretja ni morrió. Les races considerades que poden ser perilloses queden excloses de la possibilitat de portar deslligades a les àrees habilitades.