Moviment a la banca

El BBVA proposa al Sabadell una prima del 30% i una vicepresidència

L’entitat amb seu a Bilbao pressiona el banc d’origen català a l’anunciar els detalls de la seva oferta 

El grup que presideix Torres Vila ofereix ara la sobrevaloració que va rebutjar el 2020

L’entitat basca valora les accions de la catalana en 2,25 € per títol, cotitzat a 1,73 € dilluns 

El BBVA proposa al Sabadell una prima del 30% i una vicepresidència

Pablo Allendesalazar Agustí Sala

5
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Res està sent habitual en l’intent del BBVA d’absorbir el Sabadell. Menys de 24 hores després de veure’s obligat per una filtració a presentar una oferta de fusió al banc d’origen català i anunciar-ho públicament, el grup presidit per Carlos Torres Vila va revelar ahir els detalls de la proposta, malgrat no estar obligat a fer-ho. El segon banc espanyol, així, va informar que està disposat a aconseguir el quart del país mitjançant un intercanvi d’accions que suposa valorar el Sabadell a un 30% més que la seva cotització borsària de dilluns, així com que concediria una vicepresidència de la nova entitat a un conseller del seu competidor (previsiblement pensada per al seu president, Josep Oliu).

Són, precisament, dues concessions que el BBVA no va estar disposat a fer en l’anterior procés de negociació el novembre de l’any 2020, quan va oferir una prima més baixa i va rebutjar donar una vicepresidència a Oliu, segons van assegurar llavors fonts del Sabadell, si bé la segona cosa la va negar el BBVA. La decisió del banc d’origen basc de fer públiques les condicions de l’oferta busca evitar especulacions, però també posa pressió al consell del Sabadell, que encara no ha adoptat una postura sobre aquesta, ja que els seus accionistes ja són conscients del benefici que podrien obtenir. L’òrgan d’administració es reunirà en els pròxims dies, quan compti amb els primers informes de Goldman Sachs i Uría Menéndez, als quals ha contractat com a assessor financer i assessori legal, respectivament.

El 16% de la nova entitat

La proposta, així, suposa valorar les accions de l’entitat en 2,2581 euros, davant els 1,737 euros en què cotitzaven dilluns i al preu objectiu d’uns 1,85 euros que li atorga el consens dels analistes, segons S&P Global. Els accionistes del Sabadell tindrien el 16% de la nova entitat. El BBVA valora el banc d’origen català en uns 12.224 milions d’euros, davant una cotització borsària de 9.403 milions que tenia fa dos dies. La prima del 30% és superior a la del 20% que va acceptar CaixaBank per absorbir Bankia el 2020, l’última gran fusió bancària a Espanya, que, això sí, es va produir en plena pandèmia i amb unes males perspectives per al sector que després no es van fer realitat.

Algunes fonts, no obstant, afirmen que el Sabadell podria aspirar a una valoració d’almenys 2,3 euros per acció, cosa que equivaldria a una prima mínima del 32,4%. Caldrà veure si el BBVA estaria disposat a millorar la seva proposta arribat el cas. L’operació ja li costaria molt més que quan el 2020 es van trencar les negociacions, segons algunes fonts per una xifra pròxima als 200 milions. Aleshores el Sabadell passava un mal moment: valia uns 1.700 milions a la borsa abans que s’anunciessin els contactes i aspirava a ser valorat en una mica menys de 2.500 milions, cosa que el BBVA no va acceptar. Des d’aleshores i fins dilluns, la seva cotització ha pujat un 452% i la del seu competidor, un 200% (als 63.634 milions).

Convèncer els accionistes

En una nota de premsa, de fet, el BBVA es va esforçar per convèncer els seus accionistes que l’absorció del Sabadell és bona per a ells. Així, va assegurar que el benefici per acció augmentarà des del primer any després de la fusió fins a arribar a una millora del 3,5% quan s’arribin a les sinergies previstes. Estima que aconseguirà una reducció de despeses operatives d’uns 850 milions a l’any (s’aconsegueixen mitjançant el tancament d’oficines i la reducció de plantilla a la xarxa i els serveis centrals). Per fer-ho, haurà d’invertir 1.450 milions i el seu capital es reduirà en 0,3 punts percentuals. El preu ofert és molt pròxim al valor en llibres del Sabadell (2,27 euros per acció), amb la qual cosa el fons de comerç negatiu per finançar aquestes retallades serà molt petit.

El BBVA calcula que el valor en llibres tangible per acció augmentaria al voltant de l’1% en la data de la fusió i que l’operació tindria un retorn de la inversió pròxim al 20% el 2026. Les xifres, però, no tenen en compte el cost de trencar algun dels acords de banca assegurances dels dos bancs, previsiblement el que té el Sabadell amb Zúric des del 2008.

Superar resistències

La proposta remesa per carta dimarts per Torres Vila al consell del Sabadell està dissenyada per esquivar els obstacles que van impedir la integració fa gairebé tres anys i mig i superar resistències. D’aquesta manera, s’anuncia als consellers del banc d’origen català que tres d’ells, "seleccionats de mutu acord", es podran incorporar al consell del BBVA (un com a vicepresident), així com que es crearà un consell assessor per a Espanya al qual s’incorporarien "actuals consellers i executius de les dues entitats" (al del Sabadell hi ha com a consellers executius el conseller delegat, César González Bueno, i David Vegara). Cal veure què passaria amb Pedro Fontana, vicepresident del Sabadell i exdirectiu del BBVA, que segons algunes fonts ha tingut un paper rellevant en l’oferta.

Notícies relacionades

Als directius i treballadors se’ls promet respectar "els principis de competència professional i mèrit, sense l’adopció de mesures traumàtiques o que afectin singularment els empleats amb origen en una de les dues entitats." És a dir, que es pactaria l’ero que implicaria la fusió dels bancs.

A la carta, Torres Vila també va donar arguments per justificar el sentit de l’operació. D’aquesta manera, apunta que el nou banc tindria l’"ambició" de ser el més gran de la zona euro per valor a la borsa, per a la qual cosa hauria de superar el BNP Paribas i el Santander. Així mateix, afirma que la nova entitat seria més competitiva i rendible i que donaria una "elevada remuneració" als seus accionistes, "malgrat un context macroeconòmic amb unes perspectives de baixades de tipus d’interès i un previsible inferior creixement de la inversió creditícia a Europa". També revela que valora del Sabadell el seu fort pes en el negoci de pimes a Espanya i la seva presència al Regne Unit a través de la seva filial TSB.