Formació

L’edifici Escar del Port de Barcelona serà una seu de l’Institut de Nàutica el curs vinent

L’activitat del centre es concentrarà en aquest equipament i a El Far

L’edifici Escar del Port de Barcelona serà una seu de l’Institut de Nàutica el curs vinent

Port de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

L’Institut de Nàutica de Barcelona reorganitza les seves seus i a partir del curs 2023-2024 l’edifici Escar, situat al recinte del Port de Barcelona, formarà part de l’Institut amb l’objectiu de concentrar l’activitat del centre a partir del curs 2026-2027 en aquest equipament i a l’edifici El Far, situats l’un davant de l’altre.

En roda de premsa, aquest divendres, després de visitar l’edifici Escar, el conseller d’Educació de la Generalitat i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha posat en valor aquest projecte, que implica ubicar la «formació dins del port», i ha destacat que suposa una inversió de 4,5 milions d’euros i que la superfície total de l’institut una vegada acabades les obres serà de 4.734 metres quadrats.

D’aquesta manera, Cambray ha reafirmat el «compromís d’anar incorporant a la ciutat formació professional sectorial especialitzada» i més adaptada a les necessitats del món laboral, implicant tant l’administració com el sector privat per portar-lo a terme.

Per la seva banda, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha assegurat que «la formació és un element fonamental» i ha defensat la implicació en el projecte del port, així com de les administracions amb la col·laboració de Marina Barcelona i de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Salvadó ha destacat que el sector nàutic «genera al voltant de 15.000 llocs de treball en l’àmbit de la ciutat» de Barcelona i que és un sector demandat.

Copa Amèrica de Vela 2024

Ha apuntat que la 37 edició de la Copa Amèrica de Vela, que començarà a Barcelona el 22 d’agost del 2024, ha sigut l’«element catalitzador per accelerar millores i elements de reestructuració en l’àmbit portuari».

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí (BComú), ha insistit que la formació professional «no pot ser una formació desplaçada de les demandes del mercat, sinó que s’ha d’oferir on hi ha activitat» laboral, i ha posat en valor que es vinculi la formació en nàutica al Port de Barcelona.

A més, ha destacat la «bona notícia i encert» que suposa que Barcelona aculli la Copa Amèrica de Vela, ja que, segons el seu parer, està donant resultats com l’anunciat aquest divendres.

Projecte de l’Institut de Nàutica

Actualment l’Institut de Nàutica està format per tres equipaments: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes i l’edifici Taller Grues, que de cara al curs vinent –cedit per l’Ajuntament de Barcelona de forma provisional a l’Institut– ja no en formarà part i facilitarà la implantació de l’equip italià de la Copa Amèrica 2024.

Per aquesta raó, en el curs 2023-2024 i en els dos següents l’Institut de Nàutica de Barcelona no disposarà d’aquesta seu, però incorpora l’espai Escar, de manera que durant aquells tres cursos les tres seus seran El Far, Drassanes i Escar, que s’anirà ampliant dels 630 metres quadrats de superfície inicial als 2.619,5 un cop acabades les obres per a l’inici del curs 2026-2027.

Notícies relacionades

D’altra banda, a partir del curs 2026-2027, l’edifici Taller Drassanes, també cedit pel Port de Barcelona, deixarà de formar part de l’Institut.

L’Institut de Nàutica de Barcelona ofereix cicles formatius de grau mitjà, grau superior i programes de formació i inserció (PFI), batxillerat esportiu i ensenyaments de tècnic de grau mitjà d’esport (TEGM) i grau superior (TEGS) per a un total de 434 alumnes matriculats.