Fons covid inexistent

El govern de Colau dona per perduts 107 milions que va preveure rebre de l’Estat

  • L’Ajuntament de Barcelona reconeix que va pressupostar la quantia tot i que mancava d’un compromís de l’Estat perquè li compensés les despeses sobrevingudes amb la pandèmia

El govern de Colau dona per perduts 107 milions que va preveure rebre de l’Estat

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona no cobrarà els 107,6 milions d’euros que l’ajuntament va comptabilitzar com un ingrés extraordinari per part del Govern central en el pressupost del 2021 i que mai s’ha transferit a les arques municipals. L’oposició en bloc ha retret al govern local que preveiés un import voluminós procedent d’un pretès fons covid de 3.000 milions d’euros per als municipis que mai va arribar a dotar-se. Els rivals de l’alcaldessa Ada Colau han acusat el bipartit de comuns i PSC d’haver inflat els comptes de l’any passat sense tenir la garantia de percebre la quantia excepcional que va endossar a compte del govern de Pedro Sánchez. «No ha existit compromís de l’Estat amb aquests 107 milions», ha admès el regidor socialista Xavier Marcé.

Davant la petició de Valents d’exigir la quantitat milionària pressupostada a l’Estat, el regidor de l’executiu local ha contestat que no hi ha manera de reclamar-la. «No ha existit fons ni hi ha hagut opció de demanar-lo», ha reconegut Marcé. El regidor ha detallat que el consistori només va rebre 11,7 milions d’un ingrés planificat de 124 milions extres de l’Estat. El consistori ha justificat que es va guiar per l’expectativa de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que la coalició del PSOE i Unides Podem articularia ajudes per als sobrecostos provocats per la pandèmia, si bé l’auguri no es va materialitzar. 

Marcé ha reduït el desfasament entre la previsió i el cobrament real a un «debat sobre tècnica pressupostària». «L’ajuntament va decidir que era millor posar l’ingrés en el pressupost per si arribava i que facilitaria la gestió posterior», ha esgrimit. El regidor ha precisat que el consistori va acabar assumint el cost de les mesures que s’havien de finançar a càrrec de la transferència del Govern central amb 90 milions propis. «No hi ha hagut dèficit de gestió ni hi ha a qui reclamar. Una altra cosa és si ens hagués agradat què hi hagués un fons covid», ha suggerit.  

L’oposició ha discrepat dels arguments de Marcé. «¿D’on sortia aquesta previsió de 107 milions? ¿Partint de què es van pressupostar?», ha inquirit la dirigent de Valents, Eva Parera, que ha instat el govern local a «no renunciar a aquest import i fer la reclamació al Govern de l’Estat». «La previsió estava fora de lloc», ha abundat el regidor Jordi Castellana (ERC), mentre que Ferran Mascarell (Junts) ha criticat que s’introduís una dotació en el pressupost que «no estava avalada per ningú». Cs i el PP també han recriminat que l’ajuntament no hagi exigit la quantitat.

Els ingressos del Next Generation  

Notícies relacionades

D’altra banda, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha precisat les xifres dels fons Next Generation que l’ajuntament ha percebut fins ara. Ha assenyalat que la ciutat s’ha garantit 141 milions d’euros de sis convocatòries per a projectes d’inclusió social, comerç de proximitat, rehabilitació d’edificis, mobilitat sostenible i digitalització.

Collboni ha afegit que Barcelona compta amb quatre projectes aprovats de manera provisional per valor de 44,5 milions que comptaran amb finançament del pla anticrisi de la Unió Europea. A part, el consistori ha presentat projectes taxats en 32,8 milions i ultima sol·licitar ajuda per a un altre paquet que es quantifica en 64,9 milions. «El potencial que l’ajuntament pot rebre és de gairebé 290 milions», ha indicat.