Projecte municipal polèmic

Rebuig d’un hort a Diagonal Mar: «¿Menjarem fibres d’amiant i partícules de dièsel?»

  • El teixit associatiu de Sant Martí considera inadequat que l’Ajuntament de Barcelona creï un hort comunitari en una zona amb alt trànsit i amb amiant pendent de retirar

  • El consistori garanteix que els aliments seran salubres, però no convenç els veïns: «Si agafes els tomàquets que creixin allà, no sabràs què t’estàs posant al cos»

A1-155284627.jpg

A1-155284627.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Un menú a base d’hortalisses cultivades a la Diagonal? A priori, el suggeriment culinari pot resultar xocant, però en cap cas és forassenyat. Les obres per muntar un hort urbà en la part baixa de l’avinguda –a quatre passos del Fòrum– comencen aquest mes no exemptes de debat. Al districte de Sant Martí, es discuteix si un terreny adjacent a una de les artèries per les quals flueix més trànsit a Barcelona és el més propici per plantar i collir aliments.

L’Ajuntament de Barcelona remarca que no se sembrarà a la superfície, sinó en unes taules instal·lades a aquest efecte i amb terra apropiada. «No hi haurà cap problema relacionat amb la contaminació», garanteix el consistori. En canvi, bona part del teixit associatiu de la zona coincideix a opinar que la ubicació triada no és gens encertada.

Les entitats veïnals alerten, a més, que unes naus limítrofes conserven parets i sostres forrats d’uralita. Disten amb prou feines 50 metres de la parcel·la que acollirà el viver i continuen infestades d’amiant, una potencial amenaça de futurs càncers pulmonars i malalties respiratòries cròniques. En els últims dies, una gran placa de la substància insalubre clavada a un mur –visible des de la futura horta– s’ha cobert amb pintura aïllant. La protecció es revisarà cada mig any. L’ajuntament té pendent fer caure els envellits immobles; no obstant, no concreta quan es demoliran.

«¿Algú pensa que és adequat posar un hort urbà enmig de la Diagonal, amb la quantitat de contaminació que hi ha allà?» pregunta Mari Carmen García, membre del Moviment Diagonal Mar. «La Diagonal està al màxim de trànsit allà a certes hores. Passaré per davant de l’hort per anar a la gasolinera que hi ha al costat. ¿Les quatre verdures que en surtin es podran menjar? No té sentit», diu per acabar.

El descampat –desangelat i sense asfaltar– ha exercit d’aparcament gratuït fins ara. Ara hi ha uns cartells que prohibeixen estacionar, tot i que alguns conductors els ignoren. Són el preludi de la imminent transformació del descampat, que s’ha de liquidar abans de final d’any. L’ajuntament pagarà 168.834,14 euros per adequar-lo.

«M’enerva amb quina facilitat es tiren els diners per anotar-se un punt ecologista. Allà, només s’hi poden posar quatre bancs i poc més», expressa el president de l’Associació de Veïns de Front Marítim, Amador Monleón, que augura «poc èxit» al projecte. «Hi ha massa trànsit. No aniria per res a plantar allà», addueix. «És una despesa desorbitada i de dubtosa utilitat. Altres horts a Poblenou estan buits o abandonats», critica Enric Navarro, membre de la plataforma ecologista Airenet.

Renúncia a administrar-lo

L’Associació Cultural i Social Bac de Roda va suggerir el solar seleccionat per allotjar l’horta comunitària. Ara pensa que l’emplaçament no és convenient. «Ho vam proposar abans de saber el problema de la naus amb amiant. No ens sembla que tingui gaire sentit que hi hagi un hort ecològic just allà», oposa Manel Pascual, integrant del col·lectiu.

L’entitat administrava l’anterior hort urbà del barri, desmantellat per desplegar una zona verda. «Hi teníem unes 90 parcel·les que donaven aliment a unes 150 famílies. Tenim una llista enorme de gent que esperava per prendre’n part. L’hort que volen fer ara no té res que veure, és molt més petit. L’ajuntament ens va dir que no hi havia cap altre espai públic possible», afirma Pascual.

L’associació es planteja renunciar a competir per fer-se càrrec de l’espai. «Per l’amiant i perquè no ens agrada com s’està gestionant –precisa Pascual–. No s’ha vist voluntat per part de l’ajuntament per fer un procés participatiu ni ens agrada com s’ha actuat amb l’amiant. Hauria de retirar-se».

Una escola contra l’asbest

Notícies relacionades

L’escola Fluvià és davant dels magatzems que conserven les planxes d’uralita. Un estudi encarregat per l’ajuntament el 2021 va detectar pols d’amiant en suspensió als voltants del centre. «Tenim 3.000 metres quadrats d’amiant davant de l’escola», calcula Dunia Ramiro, membre de l’associació de famílies d’alumnes (AFA) del Fluvià. «Vam avisar el Consorci d’Educació de Barcelona i l’ajuntament fa més d’un any perquè els retiressin, però no ens van fer cas. Volem que es deixin de nyaps i que treguin aquesta porqueria», diu per apressar-los la mare. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) també ha urgit el consistori a retirar l’asbest de la zona. «No tenim cap compromís», postil·la Ramon Tur, integrant de la comissió contra l’amiant de la FAVB.

Ramiro testifica que es proveïa d’hortalisses a l’hort que es va desmuntar al barri. «Al nou no hi aniria. Allà hi ha tres carrils de baixada i tres més de pujada de la Diagonal, la paret amb amiant... ¿Menjarem fibres d’amiant i partícules de dièsel? Si agafes els tomàquets que creixin allà, no sabràs què t’estàs posant al cos», afirma.