Conflicte revifat

La restauració de Barcelona acusa Colau d’«un assetjament i d’un atac sense precedents»

  • La patronal anuncia una batalla judicial després que l’ajuntament hagi «trencat el compromís sobre els horaris de les terrasses» amb les retallades a les zones sorolloses

  • El Col·legi de l’Advocacia insta l’ajuntament a accionar les noves mesures al setembre, i no en plenes vacances

La restauració de Barcelona acusa Colau d’«un assetjament i d’un atac sense precedents»

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La treva assolida en els últims anys entre la restauració de Barcelona i l’ajuntament s’ha dinamitat en amb prou feines uns dies després de les mesures municipals anunciades contra el soroll a l’Eixample i Ciutat Vella. «Criminalitzen els restaurants i les terrasses en lloc d’abordar l’incivisme i els ‘botellons’ enquistats de matinada», ha clamat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha anunciat una guerra judicial «sense precedents» a la ciutat. «L’alcaldessa Colau ha decidit unilateralment carregar-se la pau, ha trencat acords sobre horaris que va costar molt construir», ha disparat.

Per al líder de la patronal local, es tracta d’un «assetjament i d’un atac contra la restauració mai vist». Una ofensiva que arriba després de dos mandats d’alts i baixos en la relació entre un dels sectors econòmics més dinàmics de la ciutat i el consistori. El primer mandat dels Comuns va arrencar amb continus enfrontaments per l’ordenança de terrasses, fins que es va suavitzar amb el suport de la majoria dels grups polítics, fins a firmar un pacte d’horaris el 2018. Posteriorment, la pandèmia va afavorir un acostament quan el govern de Colau i els seus socis socialistes van propiciar les anomenades terrasses covid, que consistien en ampliacions o noves llicències i que es consolidarien en molts dels casos, sobretot si eren sobre la calçada.

En poc temps, aquest fràgil equilibri s’ha anat trencant, al transcendir que la majoria de sol·licituds per mantenir els esmentats vetlladors s’estan denegant en districtes com Ciutat Vella. I la gota que ha fet vessar el vas en el sector han sigut els anuncis consecutius de mesures antisoroll que, entre d’altres, apunten directes a les terrasses de diferents carrers considerats tensats on es retallaran els horaris una hora (fins a les 23.00) i també els restaurants hauran d’abaixar la persiana una hora abans (2.00h).

Plens drets dels afectats

Pallarols explica a aquest diari que «els horaris són els més restrictius de Catalunya i Espanya», i la retallada anunciada «tindrà una resposta política contundent i a l’altura», a més d’obrir la porta a una judicialització massiva. L’ajuntament, manté, ha «provocat una crisi i ha obert una guerra contra la restauració i contra la majoria dels barcelonins», que són usuaris habituals de les terrasses. L’acusa de perseguir l’activitat reglada, però de no actuar contra l’incivisme i el consum d’alcohol al carrer, que no hi tenen relació, addueix.

Un altre aspecte que preocupa molt els afectats és que l’ofensiva es produeixi el mes d’agost: «És molt greu, provoca una situació d’indefensió». La patronal ha demanat al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAV) que insti el govern municipal que no faci notificacions en aquest habitual mes d’èxode estival «per no viciar aquests processos de nul·litat per indefensió òbvia que es produeix al no poder accedir a advocats i tècnics qualificats durant les vacances.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’escola ha emès aquesta tarda un comunicat en què manifesta que tot i que les notificacions de les administracions públiques a l’agost són legítimes i legals, a la pràctica impliquen que «el destinatari no pugui exercir el seu dret de defensa en plenes facultats». Per això, algunes utilitzen els denominats ‘dies de gràcia’ per ampliar els terminis. L’ICAV considera aquestes eines «desitjables» en termes jurídics, amb criteris de «racionalitat i proporcionalitat».

En qualitat d’observador de les decisions de les administracions, suggereix al consistori els mecanismes esmentats i que permetrien als afectats «el dret a la plena defensa» al setembre, i no ara.