Jornada festiva

Els veïns reivindiquen la pacificació de la ronda de Sant Antoni

Una quinzena d’associacions i entitats veïnals omplen la plaça de música, alegria i cohesió social per reivindicar que la zona «pertany als veïns»

Els veïns reivindiquen la pacificació de la ronda de Sant Antoni

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa molt que la ronda de Sant Antoni s’ha convertit en una de les pomes de la discòrdia de l’urbanisme de Barcelona. En el focus del debat, una llosa de ciment d’uns set metres d’ample que es va crear fa més d’una dècada per allotjar un mercat i que des de fa quatre anys torna a estar buida. Hi ha qui defensa que aquest tram ha de tornar a transformar-se per incloure, per exemple, nous eixos viaris per facilitar la circulació dels cotxes a la zona. També hi ha qui aposta pel model contrari i demana crear un oasi totalment per als vianants. Aquesta és la reivindicació que encapçalen una quinzena d’associacions i entitats veïnals, que aquest diumenge han omplert aquest tram de la discòrdia de música, alegria i cohesió social per reivindicar que «els carrers i les places pertanyen als veïns». 

«Necessitem aquest espai per a nosaltres. Per poder passejar, perquè els nens tinguin un lloc on jugar, per crear teixit de barri», ha reivindicat Àngel Cordero, de la Xarxa Veïnal del Raval, durant la reivindicació d’aquest diumenge. «En aquests barris amb prou feines hi ha llocs per als veïns. Falten llocs per a la gent i sobra espai per als cotxes», ha clamat el portaveu de l’entitat davant els aplaudiments de les desenes d’assistents. «Està clar que aquest espai es pot i s’ha de millorar. Però això passa per construir més espais verds, no per posar més carrils per als cotxes», ha afegit Àlex Gutiérrez, portaveu d’una de les associacions de famílies presents en la jornada. 

«Falten llocs per a la gent i sobra espai per als cotxes»

Sota un sol devastador i unes temperatures ja estiuenques, aquest últim diumenge de maig desenes de veïns de Sant Antoni i del Raval s’han reunit en la «reivindicació festiva» a favor de la ‘pacificació’ d’aquest tram de la ronda de Sant Antoni. L’esdeveniment ha arrencat amb una arrasadora actuació musical que de seguida ha aconseguit inundar la plaça de música i alegria. Hi ha hagut balls. Aplaudiments. Rialles. Fins i tot amistats intergeneracionals que s’han forjat sota el so de la música. També hi ha hagut paella (amb opció vegana) i cervesa per acabar de crear cohesió entre els assistents. «Aquest és només un exemple de tot el que podem fer si aconseguim que aquest espai continuï estant a disposició de la gent», ha clamat un dels organitzadors de l’esdeveniment.  

«Volem una ciutat que respiri»

Notícies relacionades

Magnolia Álvarez, del Sindicat de Llogaters, explica que fa ja 30 anys que viu al barri. «He vist la diferència entre un carrer ple de cotxes i un carrer com aquest, pacificat, on els veïns podem disfrutar de la nostra pròpia ciutat, i tinc molt clar en quin escenari vull viure», ha argumentat Álvarez. «Només volem una ciutat que respiri. Menys pensada per als cotxes i més pensada per a les persones», ha afegit la portaveu d’una de les entitats més icòniques del barri. La proposta dels veïns per ‘pacificar’ la ronda de Sant Antoni, de fet, reclama eliminar els cotxes per reduir la contaminació atmosfèrica i acústica a la zona.

«Volem una ciutat menys pensada per als cotxes i més pensada per a les persones»

«No oblidem que aquest és un espai públic. I això significa que els veïns també tenim dret a decidir què s’hi fa», ha defensat Joan Bordeta, de l’Associació de Veins de Sant Antoni. «Ningú diu que no es puguin desenvolupar activitats en aquest lloc, però no oblidem que les decisions han de prendre’s recordant que el benestar dels ciutadans és el primer», ha conclòs el portaveu de l’entitat veïnal.

Temes:

Sant Antoni