Urbanisme discutit a Barcelona

Pugna veïnal i d’entitats per la reforma de la ronda de Sant Antoni

  • Associacions a favor de pacificar el vial s’oposen a l’acord al qual s’ha arribat per tornar part del trànsit, com reivindica una altra part del veïnat i el comerç després dels problemes de convivència

Pugna veïnal i d’entitats per la reforma de la ronda de Sant Antoni

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Semblava que el conflicte urbanístic i social sobre la ronda de Sant Antoni havia escrit els seus episodis finals. Però aquest dilluns ha quedat clar que la futura reurbanització d’aquest vial que connecta Sant Antoni del Raval s’ha convertit en una trinxera que enfronta entitats veïnals, socials i de comerciants dels barris. Els defensors de pacificar-lo i deixar en mínims del trànsit de vehicles han celebrat un acte en plena ronda per donar a conèixer les seves posicions, mentre que els detractors han arremès amb un comunicat on insisteixen que tornar el trànsit (de busos i bicis) al carrer és la millor eina per frenar la «degradació i problemes de convivència» que atribueixen a l’ús intensiu i per als vianants de la zona.

Es pot recordar que el debat suma ja diversos lustres, previ fins i tot al fet que el mercat provisional de Sant Antoni es traslladés a aquesta artèria. Llavors ja s’acariciava la idea de pacificar-lo, tot i que semblava difícil d’encaixar amb la mobilitat de la zona. Però quan el mercat va tornar a la seva ubicació original (finalitzada la seva reforma) fa quatre anys, la llosa elevada que el suportava es va mantenir i va començar un pols que encara no té final. La paràlisi obeïa als dubtes sobre la reurbanització definitiva i a evitar una doble despesa respecte a això.

El que era un pols polític ha sumat aquest any dos derrotes del partit d’Ada Colau. Primer quan els partits de l’oposició i el soci de govern (PSC) a l’ajuntament de Barcelona es van imposar en el plenari del febrer als plans de l’alcaldessa, amb l’objectiu de promoure la retirada urgent de la llosa, prevista per a finals d’aquest any. I després quan l’abril passat va prosperar una proposició del grup de Cs que urgia el Govern de Colau a respectar el seu propi compromís sobre el projecte d’urbanització suposadament consensuat el 2018.

Sense acord entre afectats

No obstant, el culebró de la ronda encara té molts capítols per escriure, vist que la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ja va avançar fa setmanes que pretenia actualitzar el projecte. El resultat presentat a les diferents entitats han sigut dues propostes, una de pacificació total en plataforma única, però sense llosa, i una altra que només deixa un carril bici de dos sentits i només un de bus en sentit descendent (amb opció des de Sepúlveda o des de Villarroel). La regidora ha suspès una reunió que havia d’aglutinar avui totes les veus en discòrdia.

El bàndol partidari de la pacificació havia deixat sentir poc la seva veu fins ara, però l’Associació de Veïns de Sant Antoni, Fem Sant Antoni i Xarxa Veïnal del Raval coincideixen a encapçalar ara la pacificació, en sintonia amb Barcelona en Comú i amb diverses desenes d’entitats que aglutinen sobretot centres educatius. Pep Sala, president de la primera, assegura a aquest diari que per mostrar la seva voluntat conciliadora acceptarien la proposició de «semi conversió en zona de vianants» amb un carril, ja que almenys permetria una gran ampliació de la vorera del costat Raval, que permetria un ús cívic més gran.

En la roda de premsa organitzada en la ronda a instàncies de les altres dues entitats, els seus respectius portaveus, Xavier Caballé i Carmela Turró, han llegit un manifest on també reclamen mesures per afrontar «les problemàtiques socials existents» a la zona sense desviar-les a altres punts dels barris. Han destacat que «el discurs que relaciona vulnerabilitat amb inseguretat i brutícia s’ha de tallar», i han anunciat que el diumenge 29 de maig criden els veïns a «ocupar la ronda» per reivindicar-la com un espai de cohesió entre els dos barris.

Entre els assistents a l’acte figurava, per exemple, l’exregidora de Ciutat Vella, Gala Pin, cosa que el bàndol contrari atribueix a la creixent «politització» del conflicte, que promet afilar-se de cara a les pròximes eleccions municipals. El flanc que rebutja la pacificació es basa en els problemes de convivència denunciats en els últims anys, per saturació d’usos de l’espai, ‘botellons’ i inseguretat, denuncien. Uneixen també diverses desenes d’entitats liderades per la Plataforma de veïns i veines afectades per la llosa de Sant Antoni, entre les quals destaquen les grans associacions de comerciants dels dos barris i altres col·lectius veïnals.

Notícies relacionades

Aquest sector d’afectats demana que s’executi el projecte del 2018 amb dos carrils de bus (un per sentit) i dos sentits per a les bicis, així com una dimensió de voreres «raonable» però que no afavoreixi la presència de l’anomenat ‘mercat de la misèria’. Sí que accepten una actualització que millori la planificació de la càrrega i descàrrega o l’organització de la recollida d’escombraries.

El seu portaveu Francisco Villena recorda els centenars de denúncies policials generades a la zona en els últims anys, especialment a l’estiu, que van arribar a provocar diverses mobilitzacions veïnals i la recollida massiva de firmes de recolzament. Els veïns van filmar els conflictes i van fer una denúncia pública que va provocar la instal·lació d’efectius policials de forma continuada a la zona.