Del 25 al 29 d’abril

Vaga de neteja a Barcelona: els consells de l’ajuntament per gestionar les escombraries

Reduir residus, reciclar a casa i evitar al màxim treure les escombraries al carrer

Vaga de neteja a Barcelona: els consells de l’ajuntament per gestionar les escombraries

Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona s’ha pres molt seriosament l’amenaça de vaga del servei de netejai a la roda de premsa d’aquest divendres ha demanat la col·laboració ciutadana per fer front a les possibles conseqüències quant a la problemàtica que pot ocasionar en la neteja i gestió de residus si al final l’aturada acaba tirant endavant, una vaga que s’iniciaria el pròxim diumenge i acabaria el 29 d’abril.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia ha traslladat a la ciutadania la necessitat d’«apostar per la reducció de residus; també pel reciclatge, ja que serà molt important que reciclem bé perquè cada contenidor tindrà uns serveis mínims; i en la mesura que sigui possible aquests sis dies treure el mínim de residus al carrer». Per a això, l’ajuntament posarà en marxa una campanya de comunicació per informar i alertar de la situació que es pot ocasionar a partir de diumenge amb l’inici de la vaga del servei de neteja i explicar com s’ha d’actuar i col·laborar per minimitzar els problemes que es generin.

Evitar tant com es pugui treure les escombraries al carrer

«Als barris on no hi ha contenidors, reciclem i traguem el mínim indispensable. Si dissabte llencem les escombraries i ens podem esperar fins el divendres següent per treure les següents, millor», ha afirmat Eloi Badia a la roda de premsa. Aquesta és la premissa primordial perquè els serveis mínims funcionin sense incidències, «treure el mínim possible i el més indispensable. Tot el que sigui reduir, tenint en compte que hi haurà menys freqüència en la recollida, farà que tinguem menys desbordaments i que el servei pugui funcionar amb més normalitat», com ha afirmat el regidor.

  • Treure totes les escombraries de casa abans de l’inici de la vaga, que està prevista per al diumenge 24 d’abril.

  • Allargar tant com es pugui el termini per tornar a treure les escombraries, si és possible, fins divendres, que és el dia que es posa fi a la vaga.

  • Treure al carrer només aquelles escombraries que menys temps poden aguantar dins de casa: les escombraries orgàniques.

  • Reservar a casa les escombraries que menys afecten en l’àmbit domèstic quant a olors i putrefacció: vidre, plàstic i paper

Reciclar

Fent una òptima separació de les escombraries que genera cada llar segons la tipologia per a així evitar que moltes vagin erròniament al contenidor gris (que es coneix popularment com de ‘rebuig’). També és necessari reciclar tenint en compte els horaris dels serveis mínims que el Departament de Treball ha establert per emprendre la vaga de neteja a Barcelona:

  • Escombraries orgàniques –contenidor marró: recollida cada 48 hores.

  • Escombraries generals ide ‘rebuig’ –contenidor gris: recollida cada 72 hores.

Notícies relacionades

Quant a la recollida selectiva:

  • Vidre – contenidor verd: es retirarà al 50% del servei habitual.

  • Paper i cartró –contenidor blau: es retirarà al 50% del servei habitual.

  • Plàstic –contenidor groc: es retirarà al 50% del servei habitual.

Reducció de residus

Només s’ha de fer servir a casa allò que ens resulti realment imprescindible i, si és possible, optar pels productes que menys residus generin. D’altra banda, ens serà molt útil la reutilització d’envasos i productes que tinguin més d’una vida útil.