Treball farà de mediador en el conflicte

Vaga de neteja a Girona: convocada una aturada indefinida a les portes de la mostra Temps de Flors

La plantilla de Girona + Neta deixarà d’oferir servei a partir del 2 de maig i l’Ajuntament ho veu «desproporcionat i perjudicial» per a la ciutat

Arranjaments florals al centre històric de Girona per al ’Temps de flors’ d’aquest any.

Arranjaments florals al centre històric de Girona per al ’Temps de flors’ d’aquest any. / ICONNA / JORDI RIBOT

3
Es llegeix en minuts
ACN

Els treballadors de Girona + Neta han convocat una vaga indefinida en la recollida d’escombraries a partir de la mitjanit del 2 de maig pel desacord amb el nou conveni. La decisió, presa en assemblea, va rebre el suport del 57% dels vots. L’aturada indefinida es convoca, precisament, a les portes del Temps de Flors, la mostra que porta milers de visitants a la ciutat, i que aquest 2022 recupera el format prepandèmic.

Tot i que l’empresa mixta (formada per l’ajuntament i FCC) havia firmat un preacord pel nou conveni amb representants del comitè, l’assemblea de treballadors no ho va avalar. Això, sumat al fet que CCOO rebutja el pacte, ha acabat decantant la balança. L’ajuntament es manté obert a negociar per arribar a un acord i veu «desproporcionat i perjudicial» per a la ciutat que l’aturada coincideixi amb la mostra floral que atrau milers de visitants.

La convocatòria de vaga arriba després que, durant l’any passat i principis d’aquest 2022, hi hagi hagut desenes de reunions entre l’empresa i el comitè per tancar un nou conveni. Les dues parts, de fet, van arribar a tancar –i firmar– un preacord. No obstant, aquest pacte només el van avalar dos dels tres sindicats que formen part del comitè (UGT i CGT). El tercer, CCOO, no el va subscriure perquè estava en desacord.

Les discrepàncies, segons fonts del comitè, no es troben tant en aspectes econòmics, sinó en la part social. En concret, entre d’altres, són punts que es refereixen a la contractació de personal eventual, categories laborals o promoció professional.

No obstant, la postura de CCOO va acabar sent el preludi del que després es traslladaria a l’assemblea de treballadors. A finals de març, la plantilla va rebutjar el preacord pel nou conveni. I ahir, una nova assemblea de treballadors va avalar tirar endavant una vaga indefinida.

Treball exercirà de mediador

El president del comitè de Girona + Neta, Carles Casellas, ha explicat que la convocatòria de vaga ja s’ha comunicat al Departament de Treball. S’ha entrat per via telemàtica poc abans de les tres de la tarda. A partir d’ara, doncs, serà el Departament el que també farà de mediador en el conflicte.

El president del comitè, que és d’UGT, ha explicat que la negociació del conveni està «totalment congelada», després que CCOO s’oposés al preacord i que, en una trobada a principis d’abril, es demanés a aquest sindicat quina línia volia seguir amb les converses.

Per la seva banda, el representant de CCOO a Girona + Neta, Carlos Casas, ha dit que el sindicat «no firmarà res que estigui per sota del conveni anterior», amb referència a «rebaixes de qualsevol tipus o canvis en la contractació». El comitè d’empresa de Girona + Neta el formen dos representants de la CGT, tres de la UGT i quatre de CCOO.

L’equip de govern, obert a negociar

L’equip de govern de Girona (format per JxCat i ERC) ha remarcat que manté oberta la negociació amb els sindicats per arribar a un acord amb el nou conveni. «El govern, a través del regidor responsable de l’àrea, Eduard Berloso, està obert a negociar qualsevol dia i a qualsevol hora per arribar a un acord», han afirmat en un comunicat.

L’ajuntament creu que si Girona es veiés immersa en una vaga d’escombraries i de neteja per Temps de Flors seria «una mesura desproporcionada i perjudicial per als interessos generals de la ciutat». «Després de dos anys de pandèmia, la prioritat és ara la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball; ja a ningú se li escapa la importància que té el Temps de Flors per assolir aquests objectius per a bona part del teixit productiu de la ciutat», ha explicat el comunicat.

Notícies relacionades

L’equip de govern també ha recordat que, «per primera vegada», l’ajuntament i la «majoria sindical» van arribar a un acord per al nou conveni. «Un acord que garantia l’equilibri entre les necessitats organitzatives de Girona + Neta i les necessitats salarials en el context actual, tenint en compte també els nous reptes davant l’entrada en funcionament del nou contracte de neteja», ha remarcat l’equip de govern.

«Considerem que era un bon acord, i que aconseguia l’equilibri entre els interessos de la ciutadania i els objectius dels treballadors», han valorat JxCat i ERC. «Aquesta ha de ser la base de qualsevol renegociació», ha conclòs l’equip de govern de Girona.