Aturades del 24 al 29 d’abril

Vaga de neteja a Barcelona: Aquests en són els serveis mínims

  • El Departament de Treball de la Generalitat fixa els serveis mínims per a les aturades del 24 al 29 d’abril

Vaga de neteja a Barcelona: Aquests en són els serveis mínims
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Treball de la Generalitat ha fixat els serveis mínims per a la vaga de la neteja i recollida d’escombraries convocada a Barcelona des del diumenge 24 d’abril i fins el divendres 29 d’abril. L’impacte sobre la ciutadania que pot provocar aquestes aturades ha portat Treball a diferenciar entre els serveis de recollida en zones especials i per tipus de residu. Quant a la neteja viària –que inclou també buidatge de papereres–, es garanteixen dues jornades de neteja alterna en els cinc dies que pot durar la vaga. De moment les negociacions entre empreses i treballadors continuen, tot i que fins al moment no hi ha hagut avenços de pes i les parts estan encaminades a les aturades.

Treball ha dictat que en els centres especialment sensibles a qüestions d’higiene, com ara centres sanitaris, residències d’avis, centres escolars, mercats municipals i altres zones de proveïment, les empreses gestores hauran de garantir un servei de recollida ordinari.

Pel que fa a les escombraries orgàniques –contenidor marró–, especialment sensibles a la putrefacció amb el pas del temps, la protesta haurà de ser compatible amb la recollida cada 48 hores. La del contenidor gris –popularment coneguda com a ‘rebuig’– haurà de retirar-se cada 72 hores després de l’última recollida. La recollida selectiva, és a dir, el vidre –contenidor verd–, el paper –contenidor blau– i el plàstic –contenidor groc– es retirarà en el 50% del servei habitual.

Notícies relacionades

Des de l’Ajuntament de Barcelona van fer dijous una crida als veïns perquè, en cas que el conflicte s’acabés esdevenint, reduïssin la generació de residus i intentessin en la mesura possible baixar menys les escombraries durant la setmana que durin les aturades.

Per a una altra mena de residus els serveis mínims són menys garantistes. La recollida de «residus voluminosos», és a dir, el que popularment es coneix com ‘els dies dels trastos’, només es garanteix en cas que els objectes i el mobiliari impedeixin el pas dels vianants o la circulació viària.