Aturada de cinc dies

Vaga de neteja a Barcelona: així afectarà a la recollida de les escombraries

Uns 4.000 empleats estan cridats a les aturades i avisen que s’«acosta un caos» de salut pública a la ciutat

Vaga de neteja a Barcelona: així afectarà a la recollida de les escombraries

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

L’amenaça d’una vaga del servei de neteja de Barcelona cada vegada és més real. A la convocatòria iniciada per UGT, aquest dijous s’hi han unit els sindicats CCOO i CGT. Uns 4.000 empleats estan cridats a l’aturada i els convocants avisen: «S’aproxima el caos» a la ciutat, diuen els membres de la CGT. Si l’Ajuntament no cedeix a les seves pretensions, les aturades començaran diumenge, 24 d’abril, a les 21.00 hores i s’allargaran sis dies,, fins al pròxim dissabte, dia 29.

Una setmana sense recollida d’escombraries que coincideix amb dos caps de setmana després de la tornada a la normalitat del turisme després de dos anys en blanc per la covid. I amb una altra cita que pot fer que la vaga desboqui la ciutat des del primer dia: les aturades comencen poques hores després que acabi Sant Jordi. Les restes que deixi la Diada seran els primers de molts munts d’escombraries i residus que s’acumularan i que posaran el crit al cel de la ciutadania.

Una ciutat bruta des de fa anys

Fa anys que els veïns de Barcelona denuncien que la ciutat està bruta. Ho plasmen cada any en el baròmetre municipal que recull les seves preocupacions. En l’últim estudi, a més, la inquietud per la neteja va batre rècords. L’alcaldessa, Ada Colau, no ho va poder negar i davant l’excessiva brutícia dels carrers va activar un pla de xoc l’octubre del 2021.

El febrer d’aquest any, el consistori va fer un nou contracte de neteja que, a partir de març, es va traduir en un increment en la freqüència de les actuacions i a intensificar els treballs en zones concretes, com les més turístiques. De fet, així funciona el nou servei de neteja de Barcelona, que inclou més i nous contenidors, i més actuacions amb aigua.

Notícies relacionades

Totes aquestes novetats, que amb prou feines porten unes quantes setmanes implantades, poden quedar en paper mullat a partir de diumenge: la vaga d’escombriaires pot provocar que els carrers tornin a lluir descurats, grisos i desanimats.

Així afectarà la vaga de neteja de Barcelona als veïns

La vaga afectarà tots els serveis essencials de neteja, especialment la recollida d’escombraries i la neteja de la via pública.

La recollida d’escombraries engloba tots els residus i contenidors. Tant els de residus generals (els grisos), com els específics de reciclatge: els de matèria orgànica (marrons), de paper i cartró (blaus), els de vidre (verds) i plàstic (grocs).

També quedarà en ‘stand by’ la recollida gratuïta de mobles i estris domèstics que cada carrer té assignat un dia concret de la setmana, des de les 20 hores a les 22 hores.

Entre els 4.000 empleats que estan cridats a les aturades també hi ha la plantilla que s’encarrega del manteniment del clavegueram, que pot veure’s afectat amb les tones de residus que s’amunteguin als carrers. A més, el problema pot anar a més perquè les previsions meteorològiques donen pluges a Barcelona durant els primers dies de la vaga.



La vaga més recent dels serveis de neteja a Catalunya i Espanya es va produir el mes de gener passat a Salt (Girona). Durante 21 dies no es van recollir les escombraries i les fotografies de muntanyes de residus van ser dantesques. Per no parlar que els problemes de salut pública van ser evidents. La localitat gironina té 32.230 habitants. Barcelona, 1,6 milions, i s’han de comptar els milers de turistes que visiten la ciutat. Per tant, la situació que es pot viure a Barcelona és molt preocupant: falta d’higiene i brutícia extrema, pudors, l’aparició d’animals rosegadors. La frase mundana «la merda se’ns menja» pot ser una realitat a partir de diumenge.