Debat reobert

El regidor de Ciutat Vella denuncia l’«aglomeració insuportable de turistes» a Barcelona aquesta Setmana Santa

  • «L’empresariat està satisfet però això no aporta res positiu ni per als veïns ni per a l’activitat econòmica de proximitat», diu Jordi Rabassa

  • El regidor de Turisme, Xavier Marcé, crida a recordar «la baixada de persianes, els restaurants buits i els comerços sense clients» que va viure la ciutat

El regidor de Ciutat Vella denuncia l’«aglomeració insuportable de turistes» a Barcelona aquesta Setmana Santa

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els turistes han anat tornant a Barcelona a un ritme variable durant els últims dos anys quan la pandèmia ho ha anat permetent, però aquesta Setmana Santa la ciutat ha registrat un ple per primer cop des de l’inici de la crisi sanitària del coronavirus. La presència massiva de turisme que va generar protestes i el discurs que la capital catalana necessita alternatives econòmiques per no viure únicament d’un sector. Un discurs que han defensat els dos socis del Govern, Barcelona en Comú i el PSC, tot i que amb intensitat diferent.

I en aquest context una veu ha cridat l’atenció de forma especial. És la del regidor de Ciutat Vella. Jordi Rabassa, de BComú, que va expressar la seva opinió de forma rotunda en missatges a la xarxa social Twitter dilluns a la nit.

Salvar l’economia «de proximitat»

«Els veïns que ens hem quedat a Ciutat Vella aquesta Setmana Santa hem patit unes aglomeracions de visitants insuportables. L’empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per a les veïnes ni per a l’activitat econòmica de proximitat», va escriure el regidor en el primer dels tres tuits que va publicar sobre la situació.

Jordi Rabassa (Barcelona en Comú): «Ciutat Vella és un lloc per viure, i no un aparador ni un producte»

«Sens dubte, no hem après que és urgent canviar el model econòmic, i fer-ho a escala global. És necessari que totes les administracions treballem per acabar amb aquesta sobreexplotació dels barris, perquè Ciutat Vella és un lloc per viure, i no un aparador ni un producte», diu el segon missatge.

Finalment Rabassa va escriure: «Des del districte ens comprometem a continuar nedant contra el corrent global que busca el benefici ràpid i no es preocupa (no té cura) per les persones, Lamentablement, no ho aconseguirem sols, i són necessàries unes administracions públiques orientades a la defensa del bé comú que regulin el sector privat».

Res ha canviat

La queixa de Rabassa s’assembla a les d’alguns activistes que aquests dies han topat amb la mateixa realitat que hi havia abans de la pandèmia: «Por als barris i indignació i necessitat de lluitar per defensar-se. Satisfacció del sector turístic. Plors en el de la restauració. Com si no hagués passat res en dos anys. Tornem al mateix: autoorganització dels barris, decreixement turístic i diversificació justa de l’economia», va tuitejar aquest dimarts l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic.

En una galàxia llunyana a la d’aquest col·lectiu, i mentre l’hoteler prefereix no pronunciar-se, el Gremi de la Restauració celebra el retorn turístic: «El balanç de la Setmana Santa és positiu des de tots els punts de vista, és el primer pas ferm cap a la reactivació. No té sentit entrar a valorar opinions tan minoritàries com la del regidor de Ciutat Vella. La ciutat real no és l’aturada. Això era una anomalia que s’havia de superar», diuen fonts del gremi, que creuen que la setmana passada «tanca dos anys de forat econòmic i un patiment extrem».

Des de Manila, on és de viatge, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, del PSC, recorda que Barcelona «té una política molt restrictiva pel que fa a l’increment de l’allotjament», i per això «la plena ocupació hotelera hauria de ser un objectiu plenament satisfactori». Marcé adverteix que «es necessita temps» per aconseguir una descentralització del turisme així com «una enorme suma de complicitats» per limitar la dependència econòmica del sector.

Xavier Marcé (PSC): «S’ha d’analitzar amb tota profunditat el que suposava la baixada de persianes, els restaurants buits i els comerços sense clients»

I qüestiona amb suavitat les tesis de Rabassa: «No és fàcilment comprensible qüestionar els efectes d’una Setmana Santa amb bastant turisme sense analitzar amb tota la seva profunditat el que suposava fa uns mesos la baixada de persianes, els restaurants buits i els comerços sense clients».

Un veí més

«Entenc perfectament que hi hagi activistes que es molestin amb els meus missatges perquè soc de l’Administració. Però jo també soc veí de Ciutat Vella i he passejat molt pel districte aquests dies. Penso que com a societat no estem aprenent res», explica Rabassa a preguntes d’aquest diari.

Notícies relacionades

El regidor remarca que el Govern s’està esforçant molt però argumenta que sense les altres administracions no hi haurà canvis: «Per altres coses treballem en comú. Per aquesta, no». Rabassa admet distància entre els comuns i els socialistes sobre la qüestió turística i afirma sobre el Govern d’Ada Colau: «Ningú està fent res, ni aquí ni fora». També recorda que el sector turístic va cridar fa uns mesos a tenir «més qualitat i menys quantitat» de visitants.

En definitiva, el debat sobre els excessos turístics s’ha mogut fins al punt inicial quan han tornat els turistes de forma massiva, i a primera vista no sembla que sortim millor de la pandèmia, ni que hàgim après gaire cosa, si és que la pandèmia s’ha acabat.